Diagnosticul copilului meu m-a schimbat pentru totdeauna

Diagnosticul copilului meu m-a schimbat pentru totdeauna

Diagnosticul copilului meu m-a schimbat pentru totdeauna

Copilul meu are sindromul Down și diagnosticul lui m-a schimbat...


Povestea mea incepe de aici. De fapt de acolo incepe si viata mea. Am ieșit din cabinetul medicului meu in timp ce razele soarelui imi luminau pasii pe culoar. Realitatea mea era in intuneric. DOctorul tocmai imi spusese - Copilul tau are Sindrom Down. 

Din acel moment, am intrat intr-o noua lume. O realitate paralela

- veți citi:
Doctorul tocmai mi-a spus că fiul meu nenăscut are sindrom Down
Primii 34 de ani din viața mea au mers așa cum îmi plănuiam
Drumul către fericire
Am crezut că sindromul Down este întuneric...
Ce faci când afli că vei avea un copil cu Sindrom Down? Gânduri și intrebări dificile

Copilul meu are sindromul Down și diagnosticul lui m-a schimbat... 

Doctorul tocmai mi-a spus că fiul meu nenăscut are Sindrom Down

Doctorul a deschis o mapa unde erau rezultatele unor teste. Si-a dat jos ochelarii si m-a privit in ochi. Cu o voce blanda mi-a spus - copilul tau are Sindrom Down.

În cel mai rău caz, nu se va hrăni singur niciodată și, în cel mai bun caz, va strange gunoiul intr-un restaurant fast-food”, mi-a spus neînsuflețit doctorul, în timp ce îmi mângâiam burtica cu o mână și ștergem o lacrimă cu cealaltă.

In acea noapte nu am putut dormi ci am privit tavanul. Dar imediat ce s-a facut ziua am inceput sa ma confrunt cu o noua realitate - si au inceput lacrimile.

Coborârea din pat era cea mai grea sarcină pe care o făceam în fiecare zi. Nu aveam nici un chef sa ma traiesc....Într-o dimineață, mama a trebuit să mă ridice din pat, să ma impinga la dus și apoi să-mi perie părul, deoarece nu puteam face asta.

Primii 34 de ani din viața mea au mers așa cum îmi plănuiam

Am lucrat în domeniul la care visasem mereu, m-am căsătorit cu dragostea vieții mele, si aveam o fetita. Eram din nou insarcinata si ne doream un baietel - iar dorinta noastra se indeplinise - asteptam un baietel.

Însă doctorul m-a făcut să cred că acest nou copil va avea o viață care nu merită trăită, așa că m-am întristat de parcă ar fi avut loc o crimă. M-am întristat pentru el, dar cel mai mult m-am întristat pentru mine. Am crezut că viața mea s-a spulberat.

Durerea trecuse, începeam să văd cum medicul ma intreaba ce vreau sa fac - si pune la indoiala existenta viitoare a fiului meu. Am inceput sa ma gandesc haotic la ce credeam ca copilul meu nu va fi capabil să facă, în loc să mă gândesc la tot ce ar putea face. Chiar și după ce aceasta durere a mai trecut, mi-am dat seama că si eu am inca de invatat ...

Cand un copil se naste cu un handicap...

Prin cercetare și relații noi, am realizat că handicapul nu este întotdeauna ceva pe care cineva îl are, ci în schimb este o mare parte din cine este acel cineva. Nu voiam ca fiul meu să fie definit de sindromul Down și, încet-încet, mi-am dat seama că acesta este propria mea prejudecată, capacitatea mea necunoscută, care lucra împotriva lui. Am aflat despre incluziunea școlară, cum educația specială nu este o locație unde sunt trimiși copiii, ci un serviciu menit să vină la copil.

Cu toate acestea, a durat ceva mai mult să-mi dau seama că nu trebuie doar să-mi lărgesc orizonturile în ceea ce privește dizabilitatea și cum îl vedeam pe fiul meu, ci pe mine însumi. Viata mea. Mi-a luat ceva timp să-mi dau seama că m-am încuiat cu propriile temeri.

Drumul către fericire

Părerea pe care am avut-o cândva despre viața mea nu a fost singura viață posibilă. M-am gândit că drumul către fericire înseamnă: o carieră, un soț și 2 copii. Am avut o viziune atât de îngustă asupra succesului și a potențialului meu de viață pentru mine.

Am crezut că sindromul Down este întuneric, în schimb, exista si o lumina de speranta

M-am gândit cândva că viața este despre a bifa cât mai multe succese. De atunci am ajuns să învăț că o viață bună este una plină de dragoste și scop, iar copilul meu cu sindrom Down mi-a oferit amândouă. Sora lui este mai empatică decât ceilalți de vârsta sa, verii săi pre-adolescenți sunt preocupați de dreptatea socială. Am crezut că sindromul Down este întuneric, în schimb, este lumină. Prin ea, eu și cei care îl cunosc pe fiul meu putem vedea lumea mai clar.

Ceea ce am crezut inițial că e cel mai rău lucru posibil, a sfârșit fiind o lecție de viață neașteptată. Ceea ce am crezut cândva că e o tragedie, a sfârșit prin a fi o binecuvântare. Fără Sindromul Down, el nu ar fi cine este. Fără copilul meu cu Sindrom Down, nu aș fi cine sunt.

Maternitatea mea neașteptată mi-a deschis usa la posibilități pe care nu le-am crezut niciodată posibile.  A fost neașteptat să aprind in mine o pasiune nouă, un nou foc, în interiorul meu. Credeam că durerea, elementul neașteptat introdus în viața mea, însemna că viața mea se termină. Am crezut că viața mea s-a spulberat, dar, în schimb, copilul mi-a oferit un tel.

Ce faci când afli că vei avea un copil cu Sindrom Down? Gânduri și intrebări dificile

Dacă doctorul iti spune că vei avea un copil cu Sindrom Down, verdictul poate cădea ca o bombă peste tine.

Atunci cand afli ca e posibil sa aduci pe lume un copil cu Sindrom Down, esti in fata celei mai dificile alegeri: ce faci? Aduci pe lume un copil care va depinde de tine toata viata sau alegi sa faci asa zisul avort terapeutic?

Este o alegere foarte grea! Desprecopii.com te poate ajuta sa alegi ce e mai bine pentru tine si pentru familia ta si iti ofera multa puncte de suport.

Alte informatii despre Sindromul Down:

Sindromul Down: trisomia 21
A fi parinte de copil cu dizabilitati – o provocare limita a vietii
Trisomia. Ce este si tipuri de trisomie
Ce faci cand afli ca vei avea un copil cu Sindrom Down

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII