Dezvoltarea emoțională a băieților la pubertate: despre responsabilitate și consecvență

Dezvoltarea emotionala a baietilor la pubertate: despre responsabilitate si consecventa

Dezvoltarea emoțională a băieților la pubertate: despre responsabilitate și consecvență

Dintre toate perioadele de crestere a copilului, pubertatea este perioada cea mai dificila atat pentru baiatul care de desparte de copilarie, cat si pentru parintii sai.  In acesti ani, este esential ca parintii sa stabileasca in prealabil regulile și disciplina. DIn punct de vedere emotional, baiatul trece printr-o perioada de razvratire, de incercare a granitelor, de lectii si hormoni.

Iată câteva sfaturi pentru etapa 3: de la 14 ani înainte - etapa în care băiatul tău devine adolescent.

veti citi
Etapa 3: De la 14 ani înainte  - perioada în care băiatul tău devine adolescent
Băiatul trebuie invatat despre responsabilitatea propriilor actiuni
Reguli și consecvența din partea părinților
De ce este importantă consecvența?
Relația dintre o mamă și fiul ei adolescent - de ce se schimbă și cum păstram legătura?
Ce și-ar dori copilul tău adolescent să știi?
Pubertatea copiilor nostri - să o ințelegem
5 lucruri important de stiut  - pentru părintii de adolescenti

Etapa 3: De la 14 ani înainte  - perioada în care băiatul tău devine adolescent.

Dintre toate perioadele de crestere a copilului, pubertatea este perioada cea mai dificila atat pentru baiatul care de desparte de copilarie, cat si pentru parintii sai.

Această perioadă este grea, deoarece activitatea hormonală îi face pe băieți supărați și chiar agresivi. Iar solutia potrivita este de a direcționa această energie în sensul corect. Sau, ca sa intram in psihologia unui adolescent - pentru un adoelscent, nimic nu este mai jenant decat parintii sai...

copil adolescent

Băiatul trebuie invatat despre responsabilitatea propriilor actiuni

Poate primul lucru important este de a-l ajuta pe fiul tău să devină responsabil pentru propriile acțiuni, deoarece responsabilitatea nu vine în mod natural, trebuie învățata. După cum afirmă psihologul Steven Stosny, „Cheia responsabilității de predare este să te asiguri că copiii tăi înțeleg acest fapt crucial: Puterea, privilegiul și responsabilitatea merg împreună. Când responsabilitatea este ridicată, la fel și celelalte două. Și când este scăzut, la fel și celelalte două.

În același timp, dă-i o șansă să-și stabilească propria identitate.

Reguli și consecvența din partea părinților

In acesti ani, este esential ca parintii sa stabileasca in prealabil regulile și disciplina.  Potrivit lui Amy Bobrow, psiholog renumit, ambii părinți ar trebui să aibă reguli stricte si coerente - de pedeapsă pe care le pot pune în aplicare sau lucruri pe care să le permită fiului lor să facă. Altfel, ar fi greu de explicat.

Iar cea mai importantă regulă este să fii un model pentru copilul tau adolescent. Nu contează ce înveți copilul tău dacă comportamentul tău arată contrariul. Fii un exemplu bun și nu vei avea probleme cu părinții. 

De ce este importantă consecvența?

Nimeni nu poate fi 100% consecvent 100% din timp, dar ce se intampla cand esti in mod frecvent inconsecvent? Vei descoperi ca modul de comportare al copilului tau se va inrautati, iar ca rezultat, tu vei fi mai obosit si mai epuizat.

De ce este consecventa importanta pentru copii? Copiii trebuie sa stie la ce sa se astepte deoarece ii ajuta sa ia decizii in cunostinta de cauza. Pe masura ce cresc, ei invata ca anumite comportamente conduc la anumite rezultate. Consecventa stabileste daca al tau copil va repeta comportamentul in viitor. Cea mai buna modalitate de a ilustra acest lucru este prin clasicul exemplu al aparatelor de joc: iti pui banii in aparat si tragi maneta. Nu stii ce imagini vei vedea atunci cand aparatul se opreste.Vei avea cirese? sapte? Lamai? insa stii ce vrei – jackpot-ul – sau cel putin un fel de castig monetar citeste aici de ce este important sa fim consecventi cu copilul.

Relația dintre o mamă și fiul ei adolescent - de ce se schimbă și cum păstram legătura?

Relatia dintre o mama si fiul ei a inspirat multi ani scriitori si scenaristi. Si asa cum se intampla adesea, fictiunea se bazeaza pe situatii care sunt adevarate pentru viata, motiv pentru care ne putem referi la ele.

Adevarul este ca relatia dintre mame si fiii lor este una speciala. Incepand din copilarie, se stabileste o legatura foarte puternica, in care mama devine pentru baietel un amalgam de sentimente extraordinare de dragoste si afectiune citeste in continuare aici,

Ce și-ar dori copilul tău adolescent să știi?

Te-ai intrebat tu vreodata ca parinte, ce simte adolescentul tau? Ce e in mintea lui? De ce nu asculta sfaturile tale si de ce nu vrea sa comunice cu tine? Uneori pare ca mintea copilului tau adolescent traieste in complet alta lume...

Dar tu, stii sa il asculti, stii sa il incurajezi exact cand are nevoie de incurajarile tale? Ce ar fi sa incerci sa iti aduci aminte de stresul si necazurile adolescentei tale...?  Ca mama de adolescent, am incercat sa discut cu copilul meu dar si cu alti copii despre gandurile si plangerile pe care le au despre comunicarea cu parintii ... si iata ce am aflat.

Pubertatea copiilor nostri - să o ințelegem

Ca parinte, nici nu iti vine sa crezi ce a trecut timpul. Dar, observi cu ochi plini de iubire ca sanii fiicei dumneavoastra inmuguresc pe sub ceea ce altadata parea a fi o bluza inocenta.

Sau ca fiul dumneavoastra vine de la antrenamentul de fotbal mirosind ca de parca a sapat toata ziua in cadrul unei echipe de drumari. Pfffff  - puiii nostri au ajuns deja la pubertate? Ce se intampla aici? Iata sfatul de la Desprecopii.com: 

5 lucruri important de stiut  - pentru părintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. .
Ce le spunem baietilor despre pubertate?

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii.com,  Referinte: Jurnal American de Psihologie,
Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII