Cand vine LAPTELE și cand incep să am mai mult lapte? Clarificări necesare pentru graviduțe

Cand vine laptele si cand incep sa am mai mult lapte? Clarificari necesare pentru gravidute

Cand vine LAPTELE și cand incep să am mai mult lapte? Clarificări necesare pentru graviduțe

Succesul alăptării bebelușului stă de multe ori in informatiile pe care le-a primit femeia insărcinată, despre alăptare - iar un inceput ezitant si greșit poate submina actul alăptarii bebelușului.

• Mami trebuie să știe incă de la inceput când vine laptele, ce este colostru și de ce i se mai spune aur lichid dar și cand anume crește producția de lapte matern - pentru a nu se panica și a alege, in necunostinta de cauză, lapte formula, privandu-și bebelusul drag de darul de sănătate fără preț al laptelui matern.

veti citi
Fii pregătită pentru alăptarea bebelușului tău
Când vine laptele și când începe producerea lui?
Compoziția colostrului, care este ca un aur lichid pentru bebelușul tau
Când pot să mă aștept să crească cantitatea de lapte pe care o produc sânii mei?
Semnele ca producția de lapte crește
Poziții de alăptare: Ghid Complet
Iată de ce mămicile care alăptează au nevoie de un forum (grup) de suport

Fii pregătită pentru alăptarea bebelușului tău

Imediat ce mami isi tine bebelusul in brate, prima grija este sa il alapteze. Iar tu graviduto, cu cat vei sti mai bine informatii de baza despre alaptare, cu atat demararea alaptarii va fi mai usoara. Sunt unele gravidute care intreaba pe Comunitatea Desprecopii - Cand vine laptele. Iata ce trebuie sa stiti, dragi gravidute.

Când vine laptele și când începe producerea lui?

Producția de lapte începe în sanii tai jurul saptamanii 22 de sarcina deci cam pe la mijlocul sarcinii. Pentru majoritatea mamelor, laptele va „veni” (creșterea cantității și va începe trecerea de la colostru la lapte matern matur) între zilele 2 și 5 dupa nasterea bebelusului - acela este laptele matern normal.

Există lapte în sânii mămicii la naștere?

Da si se numeste colostru! Colostrul se produce de la aproximativ 16-22 săptămâni de sarcină, deși multe mame nu sunt conștiente de faptul că laptele este acolo, deoarece este posibil să nu fie scurgeri sau ușor de exprimat.

Colostrul este laptele precoce, concentrat, plin de substanțe nutritive și anticorpi pentru combaterea bolilor - oferă tot ceea ce are nevoie copilul tău în primele zile după naștere.

colostru lapte matern

Stomacul bebelusului tău este foarte mic la naștere, iar cantitățile de colostru (trecând treptat spre maturizarea laptelui matern odată cu intrarea laptelui) sunt perfecte pentru nevoile bebelușului. Aportul mediu de colostru de către bebelușii sănătoși crește de la 2-10 ml la hrănire în primele 24 de ore la 30-60 ml (1-2 oz) per hranire până la sfârșitul zilei 3.

Compoziția colostrului, care este ca un aur lichid pentru bebelușul tau

Colostrul, prima masă a bebelușului, este numit și "aur lichid". Si asta datorită faptului că este atât de bogat în tot ceea ce are nevoie un nou-născut.

Daca ne gandim putin, trupurile femeilor sunt absolut incredibile. Ele pot face copii, ii cresc, le dau nastere si chiar continua sa-i hraneasca in afara uterului. Nu se intamplă intotdeauna ca la carte (si nici nu este usor adesea!), dar tot ceea ce poate face este uimitor.

compozitie colostru
Citeste in continuare despre colostru, prima masa a bebelusului si afla de ce este atat de uimitor si de ce i se mai poate spune si primul vaccin al bebelusului.

Când pot să mă aștept să crească cantitatea de lapte pe care o produc sânii mei?

În mod normal, producția de lapte începe să crească (biochimic) între 30 și 40 de ore după scoaterea placentei, dar poate dura ceva timp pentru ca modificările să devină evidente pentru mamă. „Venirea” laptelui se referă, în general, la momentul în care mama observă o intensitate mai mare a sânilor (și alte semne), întrucât producția de lapte începe - marirea cantitatii apare de obicei la 2-3 zile după naștere, dar în 25% din mame acest lucru poate dura mai mult de 3 zile. (se numeste venirea laptelului - ceea ce duce de obicei la angorjare)

Semnele ca producția de lapte crește...

- sani plini, angorjati, umflături, sani grei, sani calzi, furnicături in sani

- scurgerea laptelui

- schimbarea comportamentul la sân al bebelusului

-  dacă pompezi lapte - poti observa că laptele începe să își schimbe treptat aspectul, de la colostrul auriu mai gros până la laptele mai subțire, mai alb - adica laptele matern normal.

La unele mamici laptele normal vine treptat, la altele brusc. In acest caz, trebuie citit Furia laptelui sau cand laptele vine cu nerabdare: ce e de facut

Cercetările indică faptul că această sincronizare este controlată hormonal. Cu toate acestea, mamele care alăptează din prima zi si la cerere (sau exprimă laptele dacă alăptarea nu merge bine) au o producție mai mare de lapte în zilele 3-4, iar sugarii pierd mai puțin în greutate și au niveluri mai mici de bilirubină (mai puțin icter).

Contactul de la piele la piele cu bebelusul este asociat cu creșterea producției de lapte. Producția de lapte va începe să scada daca bebelusul nu este alaptat regulat si la cerere. (aici poti citi ce este alaptarea la cerere)

► Citeste si Pregatirea sanilor pentru alaptare incepe din timpul sarcinii - iată ce este esential să știi

Poziții de alăptare: Ghid Complet

Alegerea pozitiei ideale pentru alaptarea bebelusului este subiectiva. Adevarul este ca NU exista o pozitie de alaptare recomandata - pentru ca fiecare mamica si bebelus isi hotarasc singuri rutina de alaptare si bineinteles, pozitia care le ofera rezultatele cele  mai bune. Acum, iata o trecere in revista a celor mai cunoscute pozitii de alaptare.

Iată de ce mămicile care alăptează au nevoie de un forum (grup) de suport

Forumurile si grupurile de sprijin pentru alăptare sunt extrem de pretioase pentru femeile care nu au alăptat niciodată sau pentru cele care inca alapteaza si doresc sa isi alapteze copilasul o perioada cat mai indelungata.

Iata de ce mamicile care alapteaza au nevoie de un forum (grup) de suport si de suportul si informatiile pe care le primesti in mod anonim acolo pot face o mare diferenta...

Ghid complet al primelor zile de alaptare
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni

 Forum si grupuri de suport pentru alaptare

 Alăptarea - forum de suport
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal la Desprecopii.com,
Milena este si mamica si si-a alaptat ambii copilasi pana la 8, respectiv 9 luni.
Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Mirela
    Mirela trimis la 19/3/2023

    Buna.am o fetiţa de 2 luni.îmi doresc enorm de mult sa o pot hrani doar cu laptele matern dar din pacate fata mea nu se satura şi am apelat şi la formula.in fiecare zi folosesc pompa electrica ptr a extrage laptele matern şi observ ca nu scot mai mult de 30 ml 40ml ceea ce este foarte puţin.am apelat şi la pastilele ptr marirea lactaţie dar degeaba.îmi puteţi da un sfat va rog frumos

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII