Lipsa vitaminei D și impactul asupra sănătății copiilor: creștere lentă, oase moi, convulsii, boli de inimă și rahitism

Lipsa vitaminei D si impactul asupra sanatatii copiilor: crestere lenta, oase moi, convulsii, boli de inima si rahitism

Lipsa vitaminei D și impactul asupra sănătății copiilor: creștere lentă, oase moi, convulsii, boli de inimă și rahitism

Studiile recente spun că 60% dintre părinți nu cunosc rolul vitaminei D pentru sanatatea copilului si nu stiu ce inseamna un nivel insuficient de vitamina D pentru sanatatea copiilor. Iar aceste cifre sunt îngrijorătoare pentru experții în sănătate, deoarece copiii sub 5 ani nu obțin suficientă vitamina D din cauza lipsei de conștientizare a părinților.

Raportul Generației D, facut de Comitetului Stiintific de Nutritie din Marea Britanie, relevă, ca în ciuda importanței vitaminei D pentru dezvoltarea timpurie, părinții nu sunt informați suficient despre riscurile pentru sănătate asociate cu lipsa vitaminei D.

- veti citi:
Vitamina D joacă un rol crucial în dezvoltarea copiilor
Efectele lipsei suficiente de vitamina D: crestere lenta, oase moi, convulsii, boli de inima, rahitism
Care este necesarul zilnic de vitamina D al copilului
Surse de vitamina D
10 semne ale deficientei de vitamina D la copii si adulti

Vitamina D joacă un rol crucial în dezvoltarea copiilor

Vitamina D joacă un rol crucial în dezvoltarea oaselor și a dinților sănătoși la copii și ajută organismul să absoarbă vitamina C. Cercetările arată că peste trei sferturi (77%) dintre părinți nu cunosc cerințele zilnice de vitamina D ale copilului lor și mai mult decât o treime (35%) spun că nu au primit niciodată informații cu privire la nevoile specifice ale copilului lor.

Toți copiii riscă să nu obțină suficientă vitamina D. Studiile arată că un copil obține doar 27% din necesarul zilnic de vitamina D (7mg pe zi).

Efectele lipsei suficiente de vitamina D: crestere lenta, oase moi, convulsii, boli de inima, rahitism

Un raport al Comitetului Stiintific de Nutritie din Marea Britanie consemneaza: „Ne confruntam constant cu impactul nivelului scăzut de vitamina D asupra sănătății copiilor. De la o creștere lenta, oase moi și convulsii, la boli de inimă și rahitism. Un nivel insuficient de vitamina D poate duce la o serie de probleme grave de sănătate la copii și adulți."

Raportul a constatat, că doar 1 din 7 părinți au oferit copiilor un supliment zilnic de vitamina D, 3 din 5 recunoscând că nu le oferă niciodată copiilor suplimente de vitamine.

Mulți părinți încă nu cunosc importanța vitaminei D pentru sănătatea copilului, astfel încât copiii au deficiențe”.

Care este necesarul zilnic de vitamina D al copilului ?

Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 13 ani au nevoie de 600 UI (unitati internationale) zilnic. Vitamina D este numita si vitamina soarelui deoarece organismul uman o produce atunci cand pielea este expusa razelor soarelui. Dar copilul dvs. are nevoie zilnic de un surplus de 200 UI din vitamina D, din surse alimentare, mai ales iarna. Vitamina D ajuta organismul in absorbtia mineralelor, cum ar fi calciul mai multe detalii aici: Vitamina D: necesarul zilnic pentru copil

Cantitatea zilnică recomandată de vitamina D este de 400 de unități internaționale (UI) pentru copii până la vârsta de 12 luni, 600 UI pentru vârste între 1 și 70 de ani și 800 UI pentru persoanele de peste 70 de ani.

► Citeste si Vitamina D la bebelusi, un supliment necesar ?

Surse de vitamina D

Majoritatea părinților nu sunt siguri care sunt alimentele ce conțin o sursă bună de vitamina D. O parte susțin că portocalele, morcovii și majoritatea că laptele de vacă este o sursă de vitamina D - totale greșit.

Somonul și alți pești grai sunt o sursă bună de vitamina D, împreună cu cerealele fortificate, ficatul și gălbenușurile de ou. De asemenea, lumina soarelui poate ajuta corpul să producă vitamina D prin transformarea unui compus natural pe piele în forma activă a vitaminei.

► Citeste in continuare Vitamina D pentru bebelusii alaptati: recomandarea Academiei Americane de Pediatrie cu update de 2022

10 semne ale deficientei de vitamina D la copii si adulti

Numita si Vitamina Soarelui, vitamina D ne influenteaza tuturor starea de sanatate.

Studiile arata ca pana la 75% dintre noi avem lipsa de vitamina D. De fapt, cu cat e pielea mai inchisa la culoare, cu atat lipsa vitaminei este mai mare. Iata 10 semne ale deficientei de vitamina D la copii si adulti. Mai departe...

Despre vitamina D si importanta sa pentru sanatatea copilului mai cititi:

Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil
Rahitismul la copil
Prevenirea rahitismului la copil

Carenta de vitamina D afecteaza grav sanatatea copiilor
Cand este nevoie sa-I dau suplimente de vitamine?

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


redactor: redactor Diana Codrescu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2023
referinte
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/vitamin-d-and-your-health-breaking-old-rules-raising-new-hopes
Cesur Y, Doğan M, Ariyuca S et al. Evaluation of children with nutritional rickets.
J Pediatr Endocrinol Metab. 2011; 24(1-2):35-43.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII