Copilul meu era cat pe ce sa moară de la o boabă de strugure. Iată ce trebuie să faci cand copilul tău se ineacă cu mancare.
Băiatul meu de 2 ani, a găsit niște boabe de struguri pe masă și era cât pe ce sa moară...Un strugure s-a blocat în gâtul băiatului. Am inceput să il bat pe spate dar boaba nu a ieșit. Si am sunat disperati la 112. Copilul era albastru la față și nu se mișca. Imaginile corpului său care statea moale in bratele tatalui sau vor rămâne in amintirea mea pentru totdeauna...
→ In caz de panică majoră, este dificil să știi de unde să începi și, sperăm ca acest articol să ajute. Te rugăm să citești și să distribui mai departe informația, ca și alți părinți să afle.
- veți citi:
O boabă de strugure s-a blocat in gătul copilului
Panica și șocul lovesc dur
Iata de ce nu e bine sa dam copiilor mici samburi si seminte - Explicatii si masuri de prim-ajutor
Cum acorzi primul ajutor
O boabă de strugure s-a blocat in gătul copilului
În timp ce strangeam vasele la bucatarie după masa de seara, băiatul ,meu nici 2 ani a găsit niște struguri pe care sora lui i-a lăsat pe masă. A mai mancat struguri - atât tăiați cât și întregi (recent). Dar de data aceasta s-a dovedi a fi altfel...
Un strugure s-a blocat în gâtul băiatului. Am inceput sa il bat pe spate dar boaba nu a iesit. Si am sunat disperati la 112. Sunt convins ca acest lucru i-a salvat viața.
Panica și șocul lovesc dur
Mă voi abate de la poveste pentru un moment... Am făcut instruire CPR în urmă cu aproximativ 5 ani înainte de nașterea fiicei mele. Insa ceea ce nici un manual, articol sau curs de instruire nu te pot ajuta să înțelegi este panica și șocul care te lovesc atunci. Îmi amintesc că degetul mare tremura în timp ce apăsam 1-1-2 și plasam apelul. Lucrurile păreau să se miște în reluare și la viteza luminii simultan. In stare de panica, luarea deciziilor devine dificilă, emoțiile bat logica și lupta îți consumă energia. Poate dacă am fi fost mai încrezători în pregătirea și cunoștințele noastre, am fi acționat și reacționat diferit. Ceea ce s-a întâmplat imediat după aceea s-a simțit ca o experiență terifiantă din afara corpului.
Băiatul nostru era albastru și nu se mișca...
În timp ce am sunat la 112 și am chemat o ambulanță, familia noastră a fugit afară spre curtea din față. Sotul meu a stat la intrare și a pus totul în mișcare. Dar când eram în curtea din față, am intrat în panică extremă. Băiatul nostru era albastru și nu se mișca. Imaginile corpului său care statea moale in bratele tatalui sau vor rămâne cu mine pentru totdeauna. Din fericire, trăim la capătul străzii într-o comunitate cu relații strânse cu vecinii. În timp ce sotul mea urla după ajutor, cu o agonie și o durere pe care nu le mai auzisem niciodată, ușile s-au deschis și vecinii au venit. Echipa de asistență a preluat în momente critice când trupurile și mințile noastre nu mai puteau face asta. Aceste momente păreau să dureze o eternitate. Am putut simți speranța alunecând cu fiecare secundă care trecea. Un vecin care era mai sigur pe miscarile lui a reusit sa scoata boaba de strugure din gatul copilului...
Prima ambulanță a sosit în nouă minute de la apel. Îmi amintesc viu mirosul de cauciuc ars când primul medic a ajuns și ne-a oferit o grămadă de speranță instantaneu. Alți medici au ajuns la scurt timp. Am fost transportați la un cabinet medical și, în final, la spital. Scriu această postare când stau lângă fiul meu. El doarme. Îl aud respirând. Slava Domnului. Lupta lui nu s-a terminat, dar semnele arată pozitiv.
Acum planificăm cea de-a doua petrecere de naștere în 3 săptămâni. Lista de invitați s-a schimbat de la „familie” la „toată lumea este binevenită”.
In fiecare familie se pot intampla astfel de accidente. Dumnezeu s-a asigurat că piesele noastre de domino au căzut în direcția potrivită pentru noi în acea zi: am observat imediat ca s-a inecat, am sunat la 112 fără ezitare, am avut vecini care au putut să ajute într-o duminică seara când aproape toată lumea era acasă, paramedicii au ajuns în 10 minute, și locuim într-un oraș important, cu spitale în apropiere. Dacă s-ar elimina oricare dintre aceste "piese de domino", mă tem că o reacție în lanț catastrofală ne-ar fi putut schimba circumstanțele.
Te rog să folosești aceata poveste reala ca o oportunitate pentru familia ta. De a fi pregatit. Noi, ca părinți, nu ne putem urmări copiii în fiecare secundă. Dar ne putem înarma cu cunoștințe care le pot salva viețile.
Te rog să refaci cursurile privind sufocarea, CPR și cele de prim ajutor!
► Citeste si Copilul inghite o piesa de Lego: ce facem?
Iata de ce nu e bine sa dam copiilor mici samburi si seminte - Explicatii si masuri de prim-ajutor
Experienta noastra (neplacuta): Sebi si samburele de caisa
Totul a inceput intr-o zi de vineri, la fel de urata si ploioasa ca si experienta de care am avut parte. Era in perioada de la inceputul lui iulie cand ploile nu se mai opreau si apa incepea sa urce pe treptele casei... Citeste mai departe AICI
Cum acorzi primul ajutor:
Primul ajutor cand copilul se opareste sau are arsuri pe piele
Fracturi si entorse: cum acordam primul ajutor copiilor
Comunitate, grup de suport
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
autor: Ariana B. mamica si redactor la Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII