Avortul spontan sau pierderea sarcinii - diagrama de risc

Avortul spontan sau pierderea sarcinii - diagrama de risc

Avortul spontan sau pierderea sarcinii - diagrama de risc

La fiecare sarcina exista sanse ca aceasta sa se sfarseasca prematur printr-un avort spontan. Riscul de avort este cel mai mare in primul trimestru de sarcina.


Dar cat de mare este probabilitatea unui avort spontan? Si ce importanta are factorul varstei mamei? Afla citind articolul in continuare...

- vei citi:
Riscul de avort
Care este probabilitatea unei sarcini oprite din evolutie?
Cauza unui avort spontan
Factorii de risc
Riscul de recidiva
Cat timp trebuie sa astepti dupa un avort spontan pentru a incerca din nou?

Avortul spontan sau pierderea sarcinii

Atunci cand o sarcina se opreste din evolutie, embrionul nu mai prezinta puls, neformandu-se in continuare. Corpul femeii alunga sarcina: embrionul va fi respins de uter.

Cele mai multe avorturi apar in primul trimestru de sarcina: pana in a 12-a saptamana de sarcina. Dupa aceasta perioada, sansa unui avort scade mult, desi exista intotdeauna riscul ca lucrurile sa nu mearga cum trebuie intr-un moment ulterior in sarcina.

diagrama risc avort spontan

Diagrama de risc a avortului spontan in primele 12 saptamani de sarcina

saptamana de sarcina  ----- Rata de succes --- Pericol de avort sporit

saptamana 6 ----- 78% ----- 22%
saptamana 8 ----- 97% ----- 2%
saptamana 10 ----- 98% ----- 1%
saptamana 12 ----- 98% -----0,6%

Daca o sarcina se opreste din evolutie inainte de saptamana 16, se numeste avort spontan.

► De citit Regula celor 12 saptamani: sau cand sarcina se transforma in lacrima

Care este probabilitatea unei sarcini oprite din evolutie?

Cifrele precise despre numarul sarcinilor oprite in evolutie nu sunt clare, deoarece femeile care au un avort foarte devreme in sarcina, adesea nu stiu ca sunt insarcinate. Apoi, avortul seamana cu o mentruatie normala (usor intarziata). Dar, dintre toate sarcinile dovedite (spontane si medicale), in medie 10-15% dintre acestea duc la un avort spontan. In cazul in care varsta mamelor este in jur de 20-25 de ani, probabilitatea este de aproximativ 9%. Aceasta creste la 50% pentru femeile care au o varsta peste 42 de ani. In Romania se estimeaza ca din totalul nasterilor, pe an, se "pierd" cca 15%.

Cauza unui avort spontan

In marea majoritate a cazurilor, cauza unui avort este o predispozitie genetica: ceva nu a decurs bine in timpul diviziunii celulare a embrionului, impiedicandu-l sa se dezvolte in continuare. Exista, de exemplu, o anomalie cromozomiala coincidentala care face ca embrionul sa nu fie viabil. Aceasta anomalie apare adesea chiar la inceputul sarcinii, imediat dupa conceptie.

Probabilitatea unei anomalii cromozomiale a embrionului se datoreaza in special varstei femeii. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat calitatea ovulelor devine mai slaba. Cercetarile arata ca numarul anomaliilor cromozomilor la ovulele femeilor mai in varsta creste, in special de la varsta de 35 de ani. Ca urmare, probabilitatea unui copil sa se nasca cu un defect de nastere, cum ar fi sindromul Down, creste de asemenea, odata cu inaintarea in varsta a mamei. De asemenea, probabilitatea unui embrion care nu se poate diviza celular corect, sau care are un defect non sustenabil din punct de vedere al vietii, creste. La fel si probabilitatea unui avort spontan.

Cu cat avortul se produce mai devreme, cu atat este mai mare sansa ca ceva sa nu fie in regula cu embrionul. In avorturile care se produc mai tarziu, sanatatea mamei joaca adesea un rol, asa cum este descris mai jos.

Factorii de risc

Pe langa varsta mamei, exista o serie de alti factori de risc care pot creste riscul de avort spontan, precum:

- Fumatul in timpul sarcinii
- Consumul de alcool in timpul sarcinii
- Utilizarea anumitor medicamente daunatoare in timpul sarcinii
- Supraponderabilitatea
- Tulburari tiroidiene, tulburari de coagulare, sau diabet
- Anomalii ale uterului

Diagrama de risc a pierderii sarcinii in functie de varsta mamei

Cu cat mama este mai inaintata in varsta, cu atat mai mare este sansa unui avort.

Riscul de avort spontan pentru femei intre 20 si 30 de ani este de aproximativ 10%.
Pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani, probabilitatea este cuprinsa intre 10 si 15%.
Pentru femeile cu varste cuprinse intre 35 si 39 de ani, aceasta este cuprinsa intre 18 si 25%.
Pentru femeile in varsta de 42 de ani, aceasta este mai mare de 50%.
Pentru femeile de 45 de ani, sansa este de 75% ca sarcina sa nu decurga cum trebuie.

Probabilitatea in functie de saptamana

Probabilitatea unui avort este cea mai mare in primele 12 saptamani ale unei sarcini; asta se aplica oricarei femei insarcinate. In primul trimestru, multi factori pot influenta sarcina, deoarece toate partile vitale ale corpului, si organele, trebuie sa se dezvolte in aceasta perioada. Daca apare o „greseala” de exemplu, si diviziunea celulara intr-un organ important decurge gresit, se poate intampla ca embrionul sa nu mai fie viabil.

In momentul in care, in timpul ecografiei se vede o inima care bate, sansa unui avort scade considerabil. Inima functioneaza si organele vitale importante ale copilului s-au format. Asta nu inseamna totusi ca nimic nu poate merge rau: riscul persista pe parcursul intregii sarcini, dar devine din ce in ce mai mic.

Probabilitatea medie de avort in timpul sarcinii

Saptamana 4 - 6: probabilitatea de avort este de 12%.
Saptamana 7 - 9: probabilitatea este in jur de 10%.
Saptamana 10-12: aproximativ 8% sanse de avort.
Saptamana 12-16: intre 5 si 8%.

Dupa aceea, probabilitatea ca embrionul sa moara este mult mai mic: 0,5%.

Riscul de recidiva

Daca ai avut vreodata un avort, probabilitatea unui alt avort in urmatoarea sarcina nu a crescut. Aceasta ramane intre 10 si 15%, la fel ca si in cazul femeilor care nu au suferit vreodata un avort spontan. Dar daca ai avut un avort spontan de doua ori in trecut, si nu ai fost insarcinata intre ele, riscul este mai mare pentru un alt avort spontan. Daca ai avut mai mult de doua avorturi, sansa recidivei devine si mai mare:

- Pentru un avort anterior: 10 - 15% risc de un alt avort.
- Cu doua avorturi anterioare: aproximativ 25%.
- Cu trei avorturi anterioare: aproximativ 35%.

Cifrele de mai sus reprezinta media, fara a tine cont de situatia personala, cum ar fi varsta sau mediul.

Aceste cifre pot fi descurajante, dar nu uita ca, chiar si dupa trei avorturi anterioare, exista inca sanse ca lucrurile sa mearga bine: in jur de 65%.

Varsta materna (varsta gravidutei)

20 ani
25 ani
30 ani
35 ani
40 ani
45 ani

Rata de succes dupa 2 avorturi

92%
89%
84%
77%
69%
60%

Rata de succes dupa 3 avorturi

90%
86%
80%
73%
64%
54%

Rata de succes dupa 4 si 5 avorturi

88% - 85%
82% - 79%
76% - 71%
68% - 62%
58% - 52%
48% - 42%

Daca ai suferit avorturi de mai multe ori la rand, poate fi pur si simplu „coincidenta”, oricat de trist ar putea suna. Dar poate exista si o cauza: de exemplu, o anomalie cromozomiala ereditara la tine sau la partenerul de viata. Uneori, si anticorpii anormali joaca un rol, sau factorii de coagulare. Sansele sunt mici, dar dupa doua sau trei avorturi repetate, medicul va solicita probabil teste suplimentare, inclusiv teste cromozomiale.

Dintre toate cuplurile carora li se face un astfel de examen cromozomial, o anomalie cromozomiala se gaseste (la barbat sau femeie) la aproximativ 3%, aceasta fiind cauza avorturilor. Pentru aceste cupluri, sansa unui alt avort poate creste apoi la 50%.

► Citeste si Nu e vina ta daca ai suferit un avort spontan - iata cat de des se poate intampla

Cat timp trebuie sa astepti dupa un avort spontan pentru a incerca din nou?

Avort dupa tratament de fertilitate

Daca ai ramas insarcinata in urma unui tratament de fertilitate, sansa medie de avort este putin mai mare decat in ​​cazul unei sarcini spontane. In principiu, aceasta nu se datoreaza modului in care ai ramas insarcinata, ci cauzelor care stau la baza problemelor de fertilitate.

Femeile care raman insarcinate, de exemplu, trebuie sa se confrunte adesea cu tulburarile hormonale de genul PCOS (sindromul ovarelor polichistice), factori imunologici sau au o varsta mai inaintata. Toate aceste tipuri de factori cresc sansa unui avort, indiferent daca ai ramas insarcinata natural sau dupa un tratament de fertilitate.

Avort dupa FIV si ICSI

Cu FIV sau ICSI, o medie de 25% din sarcini se incheie cu nasterea unui copil. Sansa unui avort este asadar, mult mai mare decat in ​​cazul unei sarcini spontane. Acest lucru se poate intampla deoarece exista deja probleme de baza cu fertilitatea unuia dintre parinti. Dar are de a face si cu faptul ca majoritatea sarcinilor FIV sunt deja cunoscute/asteptate. Femeile care sunt angajate intr-o traiectorie FIV fac deseori un test de sarcina mai devreme, deoarece sunt foarte constiente de posibilitatea unei sarcini. Pentru multe avorturi dupa FIV, exista, prin urmare, doar un test de sarcina pozitiv, fara a fi fost insa observata nicio actiune cardiaca in timpul unei ecografii.

Avortul spontan, ce facem dupa: intrebari si raspunsuri

Avortul spontan este o trauma pentru o femeie care isi doreste un copil.

Iata o serie de intrebari si raspunsuri ... si cat de important este suportul emotional care te ajuta sa fii puternica si sa o iei de la capat. Succes! Citeste Avortul spontan, ce facem dupa: intrebari si raspunsuri.

Cea mai mare frica in timpul sarcinii: avortul spontan

Fricile de sarcina fac parte din galeria de spaime ale gravidelor. Un studiu facut pe Desprecopii a concluzionat ca cea mai mare frica de sarcina a gravidutelor este avortul spontan.

Fricile de sarcina, acele emotii si spaime pe care le traiesc femeile insarcimate sunt absolut normale. Pentru viitoarea mamica - fricile de sarcina sunt emotii si dragoste incipiente de mama. Gravidutele isi doresc un bebe sanatos si o nastere lina  - dar pana la momentul nasterii, intervin spaimele: de ce ma doare capul, de ce nu misca bebe, de ce am sangerari...citeste pe larg despre frica de avort spontan aici.

Despre durerea pierderii unei sarcini cititi:

Durerea pierderii unei sarcini
Doua liniutze....
Mi-e dor de bebele meu
Cum am trecut peste pierderea unei sarcini sau despre golul peste care vor creste noi amintiri

Grupuri de suport pentru pierderea unei sarcini

Durerea unei pierderi de sarcina (82)
Durerea unei pierderi de sarcina (80)
Durerea unei pierderi de sarcina (79)
Durerea unei pierderi de sarcina (78)
Durerea unei pierderi de sarcina (77)
Durerea unei pierderi de sarcina (76)
Durerea unei pierderi de sarcina (75)
Durerea unei pierderi de sarcina (74)
Durerea unei pierderi de sarcina (73)
Durerea unei pierderi de sarcina (72)
Spulberarea viselor sau avortul spontan

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,  - Toate drepturile rezervate (c) 2020
referinte: https://americanpregnancy.org

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII