Bebelușii trebuie să mai și plângă - iată cât și de ce

Bebelusii trebuie sa si planga - iata cat si de ce

Bebelușii trebuie să mai și plângă - iată cât și de ce

Unii bebelusi plang mai mult decat altii adevatul este ca toti stiu sa planga si, asa cum subliniaza si Academia Americana de Pediatrie, chiar trebuie sa se priceapa sa planga.  Un bebelus care nu plange mai deloc, care pare fericit mai tot timpul, indiferent daca i se fac sau nu nevoile - poate transmite de fapt ca nu e suficient de puternic sau sanatos pentru a plange. Sau ca nu e alert.

• Asadar, bebelusii trebuie să și plangă - iată de ce și cat poate totusi lăsat să planga un bebeluș.

veti citi
Bebelusii trebui să si plangă - iată de ce
Bebelusii trebuie sa stie să plangă
Un pic de plans nu e totusi ceva rău
Episoade scurte de plans pot face parte dintr-o rutină de linistire
Lasăm bebelusul să plangă sau il alinam? Dileme, solutii si analize
Despre plansul bebelusului
 

Bebelusii trebui să si plangă - iată de ce

Plansul bebelusului este o prima stare de necesitate pentru proaspetii parinti. Iar despre plansul bebelusului, fiecare femeie are ceva de spus. De la vecinele din scara, la soacra si mama, la colege de servici, blogherite, vanzatoare de legume din piata sau vrajitoare din Urlati (de asta unele mamici disperate ajung la ele, pentru un sfat sau descantec ). Pe scurt, despre cat plange bebelusul, si cum plange, si de ce si doamne fereste sa nu planga -.. fiecare are ceva de comentat si completat cu teorii si stratageme.

Bebelusii trebuie sa stie să plangă

Unii bebelusi plang mai mult decat altii insa una peste alta, toti stiu sa planga si, asa cum subliniaza si Academia Americana de Pediatrie, chiar trebuie sa se priceapa sa planga. Plansul este pentru bebelus singurul semnal cu care isi poate comunica o necesitate, o singurate, o foame, un scutec care trebuie schimbat - si face fata din atributele speciei umane pentru a supravietui.

Asadar, un bebelus care nu plange mai deloc, care pare fericit mai tot timpul,  indiferent daca i se fac sau nu nevoile - poate transmite de fapt ca nu e suficient de puternic sau sanatos pentru a plange.

Daca bebelusul plange foarte putin in primele zile dupa nastere, mai ales daca nu cere indeplinirea unor nevoi de baza precum hrana - consulta medicul fara intarziere.

Exista insa si bebelusi foarte relaxati - cand va trebui sa te gandesti tu la nevoile lui, chiar daca el nu isi cere drepturile. Exista insa si situatii cand bebelusul nu evolueaza cum ar trebui si trebuie cerut sfatul medicului. Una peste alta, plansul bebelusului este un semn de sanatate pana la un punct.

Un pic de plans nu e totusi ceva rău

Curand insa, dupa ce te asiguri ca bebelusul stie sa planga din toti plamanii, bebe incepe sa perceapa ca daca plange, mami sau tati vin in goana mare, batand toate recordurile de alergare.

Dar ce se intampla cand mami este cu samponul in par iar tati desfunda chiuveta care da pe afara? Sau mami si tati tocmai aveau ceva tandru de facut in dormitor? Lasi totul balta si fugi la bebe?

Nu, evident. Bebe poate fi lasat sa planga 5 minute din cand in cand pentru ca nu se intampla nimic rau de un pic de plans - atata vreme cat e intr-un loc sigur (patut).

Citeste Stii sa interpretezi plansul bebelusului ? Fa acest TEST si vei afla

Episoade scurte de plans pot face parte dintr-o rutină de linistire

Expertii olandezi sunt chiar de parere ca bebelusul trebuie lasat din cand in cand in patutul lui, intervale scurte (max 10 min)  pentru a stabili o rutina de linistire. Dupa care il iei in brate si il linistesti.

Bineinteles, nu incerca aceasta rutina daca ti se pare ca se agraveaza plansul si  nu te simti bine sa iti lasi bebelusul sa planga. Sfaturile sunt insa flexibile.

Pe de alta parte, nu te teme ca il rasfeti pe bebelus daca il iei in brate cand vrea el. Bebelusii nu pot fi rasfatati pana la 6 luni. Reactia prompta la plans nu il va face pe cel mic mai pretentios si dimpotriva, bebe va deveni mai sigur pe el si mai putin solicitant.

Lasăm bebelusul să plangă sau il alinam? Dileme, solutii si analize

Nici o mamica si - cu siguranta nici un tatic - nu este fericita cand isi aude bebelusul plangand. Sa recunoastem, dupa ce bebelusul vine acasa, noptile nu mai sunt la fel de linistite ca cele cand inca era in burtica mamei.  Si - iata-ne deja in mijlocul primei dileme. Il luam in brate de fiecare data cand plange sau mai asteptam? Exista alternative? Existe metode de alinare? Sa il lasam sa planga sau sa il alinam? O dilema care staneste multe opinii contradictorii pe forumul Desprecopii. Iata mai multe opinii si sfaturi de la specialistii pshilogia bebelusului.
Citeste despre aceasta dilema Lasam copilul sa planga sau il alinam? Iintrebari, dileme, solutii si analize...

Despre plansul bebelusului, mai poti citi

Plansul bebelusului ofera indicii despre dezvoltarea vorbirii sale

Cum raspundem la plansul bebelusului: parerile psihologilor

De ce sunt bebelusii mai agitati seara?

Ajutor bebelusul plange non stop si eu am nervii pe bigudiuri...

14 sfaturi pentru calmarea unui bebe agitat - de la mamicile care au trecut prin aceasta perioada

Plansului bebelusului: cele trei reguli de abordare

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau 

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Referinte:
Tears and Tantrums Paperback – 31 Dec 1998 - de Aletha Jauch Solter
Come rendere felice un bambino nel primo anno di vita (Italian) Paperback - de Nesia Laniado, 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII