De ce se imbolnăvesc copiii mai des după ce incep gradinița: iată sfatul medicului pediatru

De ce se imbolnavesc copiii mai des dupa ce incep gradinita - iata sfatul medicului pediatru

De ce se imbolnăvesc copiii mai des după ce incep gradinița: iată sfatul medicului pediatru

Odată ce încep grădiniţa, copiii au mai multe infecţii respiratorii decât de obicei. De ce? Iată răspunsul și sfaturile medicului pediatru.

Chiar dacă al tău copil nu a avut niciodată o tuse sau o răceală serioasă, atunci când începe să meargă la grădiniţă - în general, în jurul vârstei de 3 ani - se va îmbolnăvi des. Deoarece, din păcate, împreună cu toate plusurile faptului că micuţul tău începe grădiniţa (socializarea și stimularea fiind două dintre acestea) vin și minusurile, iar infecția căilor respiratorii superioare este unul dintre acestea.

- veți citi:
Ce este infecția căilor respiratorii superioare?
Când răceala înseamnă mai mult decât câteva fornăituri în plus
De ce este copilul meu bolnav tot timpul?
Deci, ce pot face?

Ce este infecția căilor respiratorii superioare?

Răcelile frecvente ale copiilor sunt cauzate de virusuri și sunt numite infecții ale căilor respiratorii superioare deoarece infectează nasul, urechile și gâtul, dar nu și plămânii (tractul respirator inferior).

Răceala obişnuită este cea mai frecventă infecţie respiratorie superioară pe care o dezvoltă copiii mici - mai ales cei care au început recent etapa de şcolarizare. Acestea sunt în general virale, însă pot duce la infecții secundare care sunt de obicei bacteriene și pot necesita antibiotice  - spune doamnei doctor Anne-Marie W. - medic pediatru la Wilhelmina Children's Hospital, Utrecht, Olanda.

Sfatul medicului pediatru

Asta nu inseamna ca răceala obișnuită a copilaşului tău va fi complicată de o infecție secundară, de exemplu, bronșiolita (în care sunt implicați plămânii), amigdalita, sinuzita sau o infecție a urechii.

Deseori, răceala înseamnă doar un nas foarte productiv, o temperatură crescuta și un copil care se simte mizerabil pentru câteva zile. Numai dacă al tău copil nu se descurcă cu răceala, aceasta se poate dezvolta într-o infecție mai complicată. 

Dă-i copilului tău multe lichide, încercați să vă odihniți mult timp împreună, dă-i paracetamol sau ibuprofen pentru a scădea febra și poate ceva care să oprească secreţia nazală, dar, în tot acest timp, fii cu ochii pe el.

"Un nas plin de secreţii și tusea pot persista până la o săptămână, însă, dacă micuţul tău nu se simte bine, nu se hrănește bine sau are febră mare care persistă mai mult de 48 - 72 de ore, atunci copilul trebuie sa fie văzut de doctor".

Când răceala înseamnă mai mult decât nasucul care curge

În timp ce te poţi aștepta ca micuţul tău să se îmbolnăvească mai des odată ce a început grădinița și este expus la mai mulți germeni decât este obişnuit sistemul său, există momente când trebuie să iei în considerare posibilitatea unei infecţii mai grave.

Dacă al tau copil tău are într-un an șase până la opt infecții recurente ale urechii sau stări de vomă, medicul pediatru  susține că acest lucru justifică o vizită la un specialist în urechi, gât și nas.

Episoadele foarte frecvente de pneumonie sau infecții grave care necesită spitalizare (două până la trei episoade pe an) indică, de asemenea, că există ceva mai grav și trebuie ca al tău copil să fie monitorizat de un doctor" spune medicul pediatru olandez. Întotdeauna este cel mai bine să elimini orice cauze ar putea necesita tratament.

De ce este copilul meu bolnav tot timpul?

Din moment ce majoritatea răcelilor comune sunt virale (până la 60%), acestea sunt mai frecvente în timpul iernii si primaverii, când copiii petrec mai mult timp în interior și germenii se răspândesc mai ușor.

"Copilul poate avea până la opt răcelii pe an în primii doi ani de viaţă. După această perioadă, numărul ar trebui să scadă până la patru-șase episoade pe an. Bineînțeles, dacă micuţul tău începe să meargă la cămin înainte de a avea doi ani, riscul va fi mult mai mare, căci expunerea la noi germeni și supraaglomerarea din creșe (și din familiile mari) fac un copil mult mai susceptibil la răceala comună", spune dna doctor.

Ea adaugă totuși, că nu este acesta sfârşitul lumii și că al tău copilaş nu se va îmbolnăvi întreaga sa carieră școlară, cu excepția cazului în care are o deficiență imunitara.

"Primele luni petrecute la creşă sau la grădiniţă sunt, în general, cele mai dure, pentru că prichindelul tău nu a mai fost expus înainte la o cantitate aşa de mare de germeni" explică ea, adăugând că motivul pentru care copilul tău prinde atât de multe răceli în primii ani şi în special când începe grădiniţa, este din cauza sistemului său imunitar, încă imatur. Odată ce se dezvoltă sistemul imunitar, această problemă se îmbunătăţeşte cu adevărat, iar dacă copilul tău a fost alăptat când a fost bebeluş „ar trebui să aibă un sistem imunitar relativ bun”, spune dna doctor.

De asemenea, aminteşte-ţi că un copil care suferă de alergii sau astm va fi, în mod firesc, mai susceptibil să prindă răcelile obişnuite.

Deci, ce pot face?

În afară de ţinerea copilului la domiciliu într-un mediu cu mai puţini germeni decât grădinţa, nu există nimic ce poţi face pentru a-ţi proteja copilul de prinderea răcelii care poate duce la boli mai grave.

"Dacă poți, ține copiii sub doi ani departe de creşele mari. În ceea ce îl privește pe copilul tău în vârstă de doi ani, va trebui să suporţi glonțul de a trece prin primele câteva luni dificile și prin primul an dificil de grădiniţă. Un lucru pe care îl poţi face pentru a ajuta este să te asiguri că micuţul tău mănâncă bine – un lucru care nu-i întotdeauna ușor cu un copil de doi ani! Dacă ea sau el este un mancător agitat, uneori poate fi folositoare administrarea unui supliment alimentar din moment ce, de multe ori, copiii mănâncă un aliment mai mult decât pe altul, şi nu au întotdeauna o dietă echilibrată.

"Există, de asemenea, studii efectuate pe adulţi care arată că zincul poate potența un sistem imunitar. Dacă copilul tău se îmbolnăvește tot timpul, atunci acest lucru ar putea fi ceva de luat în considerare - deși nu a fost dovedit. Același lucru este valabil şi pentru punerea copilului tău pe probiotice. Poate ajuta, deși nu este dovedit," spune dna doctor.

Ea subliniază, de asemenea, că fumatul în jurul copilului este în detrimentul sănătății sale și este ceva ce nu ai voie să faci, deoarece înrăutăţeşte răceala obişnuită.

De cand merge la gradinita copilul e mereu bolnavior: dar de ce mai multe boli acum insemna mai putine mai tarziu

De cand merge la gradinita copilul e mereu bolnavior: ba are otita cu febra, ba are mereu mucisosi, ba tuseste ... Parca nu se mai termina bolile - spune o mamica a carui copilas a inceput gradinita de cateva luni.

Iata insa sfatul pediatrilor si de ce de ce mai multe boli acum insemna mai putine mai tarziu pentru copil :) si de imunitatea se cladeste pas cu pas.

Citeste mai departe AICI

Despre imunitatea copilului mai citeste

De ce prea multa curatenie poate afecta sistemul imunitar al copilului

Re-intoarcerea la gradinita: tot ce trebuie sa stii despre microbii de la gradinita si bolile copilariei

Intareste imunitatea copiilor

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
realizat cu sfaturile doamnei doctor Anne-Marie W. - medic pediatru la Wilhelmina Children's Hospital, Utrecht, Olanda. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Imunitate

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII