Și totusi ce să fac cand țipătul este SINGURA cale de a-mi face copilul sa facă ceva?
Deși nu vrei să ajungi acolo... observi că doar țipând copilul reacționează... Te-ai gândit vreodată că motivul pentru care copilul nu reacționează la îndemnurile tale este că are probleme cu auzul? Deci să începem cu această întrebare - ai verificat auzul copilului tău?
De fapt, există o mică șansă ca motivul pentru care nu răspunde să fie pentru că într-adevăr are dificultăți să te audă. Acestea fiind spuse, dacă auzul copilului este sănătos, bănuiesc că tu și copilul tău pur și simplu ați alunecat într-un model de comportament convenabil. Și va trebui să rupi acest model înainte de a construi unul nou...
- vei citi:
Copiii învață urmărindu-și părinții
Deci, cum ne oprim din a țipa la copii?
Schimbarea începe de la modificarea propriul comportament
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Copiii învață de la noi ca doar tipand pot obtine ce vor
Să îți liniștim conștiința rapid. Ești un părinte rău? Nu. Îi faci rău copilului tău? Probabil ca nu. Nu sună ca și cum ai fi abuziv sau supărat nejustificat. Până la urmă, strigătul tău pare a fi izolat în circumstanțe foarte specifice și frustrante. Asta nu înseamnă că țipetele tale sunt total benigne. Copiii învață urmărindu-și părinții. Așa își dau seama cum pot fi oameni mari în lumea asta mare. Asta înseamnă că în mod esențial îți înveți copilul că singura cale de a rezolva situațiile dificile este să ridici vocea.
Deci, cum ne oprim din a țipa la copii prin Metoda Kazdin?
Din fericire, nu este o soluție extrem de complicată. Cu toate acestea, este un proces lung care necesită răbdare și angajament.
În situații de genul acesta, mă uit la Metoda Kazdin, creată de Dr. Larry Kazdin de la Centrul de părinți Yale, SUA. Premisa metodei sale este destul de simplă: înlocuiește comportamentul pe care nu vrei să-l vezi la fiica ta, încurajând comportamentul pe care vrei să-l vezi. Copilul înțelege că semnalul de a face efectiv ceea ce-i ceri este atunci când țipi. Pentru a schimba asta, va trebui să practici comportamentul pe care vrei să-l vezi de fapt.
Tu ești antrenorul iar copilul este jucătorul.
Abordează problema așa cum te-ai antrena pentru un sport. Tu ești antrenorul iar copilul este jucătorul. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să fii foarte specific în ceea ce vrei să vezi. Începe cu un lucru. „Fă ceea ce spun, de prima dată.” este prea mult. Fii foarte specific. Începe cu spălarea dinților, sau încălțatul pantofilor. Alege unul din acele lucruri. Spune-i exact ce vrei, dar explică-i cu vocea ta cea mai iubitoare, fericită și emoționată.
Când începei să practici acest lucru, va trebui să faci solicitarea într-un mod pozitiv și încurajator. Coboară la nivelul copilului și asigură-te că te vede. Spune te rog, chiar. (Reamintim că aici modelezi comportamentul copilului). Atunci când copilul face ce-i ceri, pentru prima dată, fă-l să vadă ce lucru mare și important a făcut. Doar a marcat un gol! Tocmai a câștigat cursa! Uraaa! În cele din urmă, va deveni un obicei și poți trece la periatul dinților, etc.
Desigur, este posibil să nu fie la fel de ușor. Dacă copilul este reticent, atunci va trebui să întrerupi sarcina. Este posibil să fii nevoit să-l ajuți. Dar amintește-ți că obiectivul tău este să-i vezi răspunsul independent la solicitarea ta, fără să strigi. Important: asta înseamnă că va trebui să încetezi să țipi/strigi! De asemenea, va trebui să lucrezi pentru a fi mult mai pozitiv cu privire la solicitările tale. Se va simți forțat? Poate, o vreme. Dar în același mod în care îți pregătești copilul, te pregătești singur.
Citeste si Iata de ce nu tip si nu ridic vocea la copiii mei - sfaturile unei doamne psiholog de la Desprecopii.
Schimbarea începe de la modificarea propriul comportament
Iată ceva foarte important de reținut: trebuie să te asiguri că și partenerul este la bord cu acest plan. Ambii părinți trebuie să fie pe aceeași lungime de undă. Așadar, va trebui să existe niște discuții. Acesta este un efort de echipă.
Secretul tuturor acestor lucruri este că multe dintre problemele pe care părinții încearcă să le rezolve pot fi rezolvate modificând propriul comportament. De fapt, instruirea copilului este doar o mică parte din ceea ce se întâmplă aici. TU înveți cum să comunici și să reacționezi la comportamentul copilului. La urma urmei, relația voastră este o tranzacție de solicitări și emoții care trebuie aliniate la un obiectiv comun. La un moment dat vei vedea că răbdarea și lauda sunt mult mai bune decât pierderea cumpătului și țipatul non-stop.
Despre efectul tipaturilor asupra copilului, mai poti citi
9 strategii cand iti vine sa tipi la copil
4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu!
Cum discutam cu copilul dupa ce am tipat la el: 5 sfaturi utile
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Oare nu tipi prea mult? Intre micul dejun si cina, trecand prin imbracatul pentru scoala sau gradinita, teme, cumparaturi, baie, curatenie si alte activitati care te tin in priza intreaga zi, ai, de cele mai multe ori sentimentul ca abia reusesti sa respiri si uneori iti iesi din fire pentru ca pur si simplu nu mai rezisti acestui program inventat parca anume ca sa-ti puna nervii la incercare....citeste in continuare aici >
autor: Redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII