Ce se întâmplă dacă eu și partenerul meu avem Rh diferit de sânge? 🩸 Este un risc pentru sarcină? - sfatul medicului

Ce se întâmplă dacă eu și partenerul meu avem Rh diferit de sânge? 🩸 Este un risc pentru sarcină? - sfatul medicului | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Compatibilitatea factorului Rh este extrem de importantă pentru dezvoltarea unei sarcini fără probleme. Dar totuși, ce se întâmplă dacă tu și partenerul aveți Rh diferit de sânge? Este un risc pentru sarcină?

• Ne răspunde la aceste întrebări, dl. doctor ANDREI CUCU, medic primar obstetrică-ginecologie.

Incompatibilitatea de Rh apare atunci când mama are Rh negativ și fătul are Rh pozitiv

Rh-ul pozitiv semnifică prezența unei proteine pe suprafața hematiilor, în timp ce Rh-ul negativ indică absența acesteia. Se estimează că în Europa aproximativ 16% din populație are Rh negativ.

Atunci când sângele matern intră în contact cu sângele fetal, organismul mamei identifică acea proteină drept ceva străin și începe să producă anticorpi.

Acești anticorpi, de dimensiuni mici, străbat placentă și ajung la făt, distrugându-i celulele roșii și provocând anemie fetală.

Apariția anticorpilor anti-Rh poate fi prevenită prin administrarea unor imunoglobuline, care se recomandă a fi efectuate după o pierdere de sarcină/avort, efectuarea unor teste prenatale invazive, după traumatisme abdominale în timpul sarcinii sau după naștere.

De aceea este important ca la prima vizita din timpul sarcinii medicul sa recomande determinarea grupului de sange si a Rh-ului pentru ambii parinti si in cazul in care mama are Rh negativ sa se determinare prezentei anticorpilor. Daca acestia sunt absentii vor fi monitorizati prin alte determinari la 20, 28 si 36 de saptamani de sarcina.

De curand se poate determina inca din primul trimestrul Rh fetal si in cazul in care acesta este negativ riscul de aparitie a unor complicatii este eliminat.

 In cazul in care totusi apar anticorpii, starea fatului va fi monitiorizata prin investigatii speciale.

 In cazul unei afectari usoare, fatul va beneficia de tratament dupa nastere, iar in cazurile severe poate sa fie nevoie chiar de transfuzii intrauterine.

Factorul Rh in sarcina

In general, ne gandim prea putin la analizele de sange de la inceputul sarcinii. Cele mai multe dintre noi nici nu mai auzim vreodata o vorba despre acele picaturi de sange varsat in primele saptamani. Totusi, unul dintre testele efectuate cu acest sange detecteaza grupa de sange si factorul Rh, aspecte importante pentru sanatatea mamei si a bebelusului sau. 

Iata totul despre factorul Rh al sangelui si sarcina.

 

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea de forum Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

 Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️ 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia dlui Dr. Andrei Cucu, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII