Care sunt cele mai frecvente complicații la nastere? Iată sfatul și recomandarile medicului ginecolog

Care sunt cele mai frecvente complicații la nastere? Iată sfatul și recomandarile medicului ginecolog | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Există multe situatii in care travaliul nu decurge conform asteptărilor, sau pot să apară complicatii care să pună in pericol starea de sănătate a mamei sau a copilului. Unele complicatii sunt mai frecvente, insa cu consecinte minore, alte complicatii sunt mai putin frecvente insă pot avea consecinte majore asupra mamei sau a copilului. Care sunt cele mai frecvente complicatii la nastere? Când se opteaza pentru o nastere cezariană?

• Ne răspunde la aceste intrebari, dl. doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrică-ginecologie.

veti citi
Care este cea mai frecventă complicație la naștere
Ce este suferința fetală in travaliu?
Alte intrebari despre sarcină și nastere - sfatul medicului
50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Care este cea mai frecventă complicație la naștere

Cea mai frecventa complicatie la nastere este legata de progresiunea travaliului, mai exact travaliul decurge prea lent. Cand nasterea dureaza mai mult decat era de asteptat, se numeste lipsa de progresiune a travaliului. Se poate intampla in orice etapa a nasterii. Ar trebui sa vi se ofere sprijin si ameliorare a durerii si sa fiti sfatuita sa va deplasati sau sa schimbati pozitia. Uneori, se recomanda medicamente pentru accelerarea travaliului sau nasterea prin cezariana, daca exista sanse ca intarzierea sa creeze probleme pentru mama sau pentru copil.

Daca travaliul dumneavoastra este lent, medicul si moasa vor analiza posibilele cauze. S-ar putea ca uterul sa nu se contracte la fel de eficient pe cat ar trebui, sau muschii dumneavoastra sa oboseasca. De asemenea, este posibil ca bebelusul sa fie prea mare sau intr-o pozitie usor anormala, astfel apare o disproportie intre fat si bazinul mamei iar uterului ii este dificil sa impinga copilul mai departe in jos prin pelvis.

De cele mai multe ori, travaliul va progresa dupa administrarea anumitor medicamente de catre medicul dumneavoastra. In cazul in care aceasta administrare nu da roade, se opteaza imediat pentru nasterea cezariana.

Ce este suferința fetală in travaliu?

O complicatie care apare ceva mai rar insa are implicatii majore este suferinta fetala in travaliu. Suferinta fetala este termenul medical folosit atunci cand copilul tau este stresat si obosit in timpul travaliului. Nasterea este obositoare atat pentru mama, cat si pentru copilul nenascut. De fiecare data cand uterul se contracta si apasa copilul, acesta inchide temporar alimentarea cu sange. Bebelusul tau este proiectat sa reziste la acest lucru si sa aiba suficient timp de recuperare intre contractii.

Cu toate acestea, spre sfarsitul travaliului, atunci cand contractiile sunt frecvente, fatul primeste din ce in ce mai putin timp de recuperare, implicit din ce in ce mai putin oxigen. In acest caz, bebelusul poate sa oboseasca si sa inceapa sa se recupereze mai putin bine intre contractii. Rezervele sale de oxigen pot scadea.

Exista anumite semne care pot trasa o suferinta fetala in travaliu, de aceea este importanta monitorizarea corecta a fatului in timpul nasterii. Suferinta fetala poate avea un debut treptat sau brusc. Majoritatea suferintelor fetale se intampla treptat, copilul prezentand semne tot mai mari de oboseala. Exista mult timp pentru a decide care este cel mai bun lucru pentru mama si copilul sau, iar optiunile vor depinde de cat de aproape este copilul de momentul nasterii si vor fi discutate cu mama din timp.

Suferinta severa si brusca a fatului este rara, dar se poate intampla rapid. Este posibil sa nu fie prea mult timp pentru a discuta despre lucruri. Tinde sa se intample, deoarece ceva a intrerupt brusc alimentarea cu sange a bebelusului. In acel moment se va opta pentru nasterea cezariana de urgenta.

Alte intrebari despre sarcină și nastere - sfatul medicului

Ce rol au controalele postnatale si cand se fac? Sfatul medicului

Ce fel de metode de diminuare a durerii se pot oferi in timpul nasterii? Iata raspunsul medicului.

Sa facem recoltarea celulelor stem sau nu? Iata sfatul medicului

Se poate avea o nastere naturala dupa o nastere prin cezariana? Iata ce spune medicul. 

50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au  multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. 🔴 Intră in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.

Embolia cu lichid amniotic: simptome, factori de risc, diagnostic si tratament

Embolia cu lichid amniotic este o complicatie rară dar foarte gravă a nașterii care se intâmplă atunci când lichidul amniotic, care inconjoară bebelusul in uter in timpul sarcinii - sau chiar material fetal (celule fetale), intră in sangele mamei. Embolia cu lichid amniotic se poate intâmpla in timpul nașterii (travaliului) sau la scurt timp după nașterea bebelușului. Mai departe...

 

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii © 2024
Cu contributia dlui Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, Medicover
Toate drepturile rezervate Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Elena
    Elenatrimis la 10/8/2023

    Si eu am nascut cu domnul dr Silviu Istoc. Am mare incredere in dumnealui si a fost alaturi de mine in cele mai grele momente ale vietii mele. Il recomand pe domnul doctor din toata inima!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII