Sunt mama si medic de familie iar planul meu de a trece prin pandemia de coronavirus este acesta
Sunt mama si medic de familie si orice boală nouă este înfricoșătoare. Dar panica nu protejează pe nimeni de boli, in schimb, trebuie sa practicam medicina bazate pe dovezi stiintifice. Si sa ne pregatim realist pentru situatii dificile. De la stocarea medicamentelor potrivite până la evitarea mulțimilor, iată ce fac pentru familia mea în timpul pandemiei de coronavirus.
Sunt mama si medic de familie iar planul meu de a trece prin pandemia de coronavirus este acesta...
veti citi
Sunt mamă și doctor si trebuie sa jonglez cu aceste doua responsabilitati
Sunt o mamă a doi copii care reprezintă capetele opuse ale spectrului imunității
Ca mamă și medic, am planificat un scenariu realist, cel mai rău
Simptomele de infectare cu coronavirus
Cum ne protejam de coronavirus?
Sunt mamă și doctor si trebuie sa jonglez cu aceste doua responsabilitati
De cand sunt mama - meseria mea de medic de familie e un pic altfel. Contine mai multa empatie. Pentru ca, prin ochii mei de mama, inteleg mai bine ingrijorarile parintilor. Am mai multa intelegere pentru grijile mamicilor care sunt stresate de febra copiilor, de felul cum cresc, de intrebarile lor despre vaccinare.
Aceast virus nou, coronavirusul, a dat toata lumea peste cap. Orice boală nouă este înfricoșătoare. Dar panica nu protejează pe nimeni de boli si trebuie sa practicam medicina bazate pe dovezi. Si, desigur sa ne pregatim cu o strategie de familie - de la stocarea medicamentelor potrivite până la evitarea mulțimilor, iată ce fac pentru familia mea pentru a-i proteja de riscuri in plin focar de coronavirus.
Sunt o mamă a doi copii care reprezintă capetele opuse ale spectrului imunității.
De cand a inceput gradinita, fetita mea de 4 ani a avut infectii virale cu fiecare virus care aduce si mucisori... A fost ca un burete aspirator pentru toti germenii de la gradinita. Fie ca a colectat virusurile de la gradinita sau din alte spații publice (am prins-o ca lingea jucarii la un loc de joaca in mall...). Pe de alta parte, baiatul meu de 9 luni, nu a avut încă prima febra.
Cu toate acestea, ca mamă și medic de medicina generala, medic de familie - știu că încă trebuie să iau măsurile de precauție corespunzătoare pentru amândoi - mai ales în fața unei boli noi precum COVID-19.
Până la această data din an - 17 martie 2020, in orice an anterior as fi pus întrebări de la pacienți despre gripă și răceala obișnuită. Dar acum cele mai frecvente întrebări se învârt în jurul COVID-19.
Ca mamă și medic, am planificat un scenariu realist, cel mai rău. Iată pe ce m-am concentrat.
Practicarea preventiei
Cu totii trebuie sa ne asiguram ca ramanem sanatosi si ne ferim de inca un virus, la care exista vaccin. Este vorba despre vaccinul antigripal. Nu se stie cum poate reactiona un organism la doua virusuri periculoase simultan. Asa ca sfatu meu este sa iti vaccinezi familia impotriva gripei. Nu este prea târziu.
Din datele pe care le avem de la evenimentele din China, am inteles că pacienții care au fost co-infectați cu gripă și COVID-19 erau mai bolnavi decât cei cu doar COVID-19.
Citeste Trebuie sa ne vaccinam copiii impotriva gripei - iata parerea specialistilor
Îmbunătățirea igienei de zi cu zi
O modalitate bună de a preveni orice infecție este să te speli pe mâini frecvent. Iar asta nu inseamna o udare simpla a mainilor si o spalare serioasa. Toți cei din casa ta ar trebui să-și spele mâinile - inclusiv, și mai ales, copiii tăi.
Am auzit asta de la un coleg medic - spăla-te pe maini ca si cum tocmai ai schimbat un scutec de diaree si trebuie sa iti schimbi lentilele de contact. Sau sa faci un cozonac...Freaca cu sapun întreaga suprafață a ambelor mâini (palma, degetele și încheietura mâinii), frecați-le cel puțin 20 de secunde ), apoi se clătește cu apă caldă.
Repetați de fiecare dată când intrați în casă, părăsiți metroul sau orice altă metodă de tranzit în masă și chiar și după ce strângeți mâna cu ceilalți. Eu trebuie sa folosesc un tramvai pana ajung la servici asa că mă asigur să mă spăl pe mâini imediat ce ajung la muncă și încerc să nu mă ating de bare sau alte obiecte de contact. Asa fac si cand vin acasa. (Este, de asemenea, o idee bună să vă curățați casa în mod regulat, ștergând suprafețele cu dezinfectanți!)
Citeste si Cat timp traieste coronavirusul COVID-19 pe haine? Iata ce trebuie sa stii
Iata cum trebuiesc spalate bine mainile
Pregateste o rezerva de bază
În ceea ce privește stocurile si proviziile esentiale - iata cele trei tipuri: medicamente, alimente și sanitare.
In ceea ce priveste medicamentele de baza - am cumparat o cutie de ibuprofen, o curie de paracetamol / acestea pentru adulti - si echivalentele pentru copii. (M-am asigurat să știu dozele copiilor mei pentru acetaminofen și ibuprofen. Pediatrul copilului tau ar trebui sa iti spune care sunt dozele recomande corespunzătoare.)
Dacă luați medicamente pe bază de rețetă și puteți beneficia de 90 de zile, nu este o idee rea sa faceti un mic stoc. Dacă există medicamente pe care trebuie să le utilizați ocazional când sunteți bolnav, cum ar fi inhalatoarele pentru astm ușor, verificați pentru a nu fi expirate.
Pentru mâncare, m-am aprovizionat cu alimente care tin mult - si care știu că familia mea va mânca. Stiu ca exista unele alimente care sunt foarte apreciate la noi - cum ar fi chipsurie de tortilla asa ca am luat 4 pachete. Dar esentialul aprovizionarii este cu alimente de baza - paste, sos de roșii, cartofi, lapte uht, orez, fasole, ton. Apa de la robinet din Haga, este potabilă și noi bem direct de la robinetul de acasă. Dar, pentru orie eventualitate am cumparat si cateva baxuri de apa plata si gazoasa - desi este extrem de puțin probabil ca alimentarea cu apă să fie afectată în vreun fel de acest virus.
Pentru materiale sanitare, m-am asigurat că avem stoc de două săptămâni pentru hârtie igienică, tampoane, pastă de dinți, detergent pentru rufe, dezinfectante pentru diferitele suprafețe de acasă și scutece.
Citeste 5 lucruri pe catre trebuie sa le dezinfectezi pentru a impiedica răspandirea virusului
Planificare pentru îngrijirea copilului
Acum câteva săptămâni m-am îmbolnăvit de gripă și nu am putut să mă dau jos din pat. A trebuit să apelez la soț, familie și prieteni pentru sprijin. Mama, din fericire, a putut ajuta cu îngrijirea copiilor, de exemplu.
Același lucru s-ar putea întâmpla și cu COVID-19. Am identificat persoane din cercul meu - pe care stiu ca m-ar putea ajuta in caz de nevoie - dacă soțul meu sau eu contractăm COVID-19. Dacă mă îmbolnăvesc, intenționez să mă izolez în dormitorul meu și să port o mască și mănuși acasă.
Pastrez distanta pentru a-i proteja pe cei dragi mie
Pentru a-mi proteja familia dar si pacientii, in mod constant, iau măsuri de precauție pentru a mă asigura că și alții nu se îmbolnăvesc. De pilda, mă distanțez de oameni când merg pe stradă. Port o mască de față în cabinetul meu.
In plus, am limitat activitățile copiilor mei care se desfasoara in locuri publice, deschise - pe unde trec multi oameni. Impreuna, evitam locurile aglomerate, fac cumpărături online pentru alimente și necesități casnice și încerc să limitez planurile în afara casei.
Identificarea surselor sigure de informații
Exista o mulțime de dezinformări care se învârt în jurul COVID-19. Menținerea la curent cu stirile reale este un mod important de prevenire a răspândirii COVID-19. Iar cele mai mari dezinformari se fac pe retele sociale - ca Facebook, de pilda.
Daca vreti date de încredere despre contaminari, rata de transmitere și ce fac autoritățile pentru a opri raspandirea virusului - ascultati canelele de stiri serioase - pentru Romania, DIGI24.
Este ușor să intrați în panică, deoarece există multe necunoscute. Dar știm câteva lucruri:
- COVID-19 face parte dintr-o familie de viruși numiți „coronavirus” care de obicei provoacă simptome de răceală ușoară. Se numește „coronavirus”, deoarece la un microscop electronic, virusul pare că are o coroană. Coroana, în latină, este „corona”. De aici, numele coronavirus.
- COVID-19 este o mutatie de un coronavirus vechi obișnuit.
- Au fost peste 200.000 de persoane infectate la nivel mondial de când a fost descoperit virusul în China. Cei mai mulți dintre cei infectați au avut simptome ușoare și s-au recuperat - ca atunci când cineva are gripă.
- Până în prezent, se pare că nu există cazuri raportate de copii sub vârsta de 15 ani cu simptome severe sau decese din cauza COVID-19.
Simptomele de infectare cu coronavirus
CORONAVIRUS - SIMPTOME SI PREVENIRE - INFOGRAFIC
Citeste si Cum se transmite coronavirusul: o tuse, un stranut in apropiere sau un sarut pe obraz
Cum ne protejam de coronavirus?
Recomandările standard ale OMS:
- Curățați frecvent mâinile folosind dezinfectanti pe bază de alcool sau săpun și apă;
- Când tușești și strănuti, acoperi gura și nasul cu un servetel sau cu interiorul cotului - apoi aruncă imediat servetelul la cos și spală-te pe mâini;
- Evitati contactul cu oricine are febră și tuse.
Din ce in ce mai multe paciente gravide întreabă despre el, și mai concret despre metode de prevenție impotriva coronavirusului. Ceea ce trebuie sa știți este că acest virus este abia apărut și nu a fost timp sa fie studiat în totalitate, totuși vă vom expune ceea ce știm până acum. Aflam toate informatiile importante de la dr. Silviu Istoc, Medic primar Obstetrica-Ginecologie, Medicover. Află mai multe informații importante despre coronavirus și de ce purtarea măștilor este chiar contraindicată!
Citeste si Cum se transmite coronavirusul: o tuse, un stranut in apropiere sau un sarut pe obraz
Verifica ultimele stiri despre coronavirus in Romania pe topicurile de discutii
Coronavirusul este și in Ro
Ce facem în situații de criză - COVID 2019
► Citeste si Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog
Despre CORONAVIRUS in Romania
Coronavirusul si gripa - asemanari si diferente
Coronavirusul si copiii - patru masuri esentiale pentru a-i proteja. Sfaturi de la UNICEF
Ce este coronavirus, virusul al carui focar a inceput in China si cum ne putem feri
Protejeaza-te impotriva coronavirusului cu un simplu pas
autor: Dr. Raluca B. - Medic de familie in Haga, Olanda
Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 202o
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII