Ai putea să naști acasă? Nașterea acasă ar fi posibilă în aceste condiții

Ai putea sa nasti acasa? Nasterea acasa ar fi posibila in aceste conditii

Ai putea să naști acasă? Nașterea acasă ar fi posibilă în aceste condiții

Nasterea acasa este o optiune pe care unele femei insarcinate o iau in considerare. Este firesc sa apară ideea nașterii acasă, deoarece poate oferi un mediu familiar si confortabil pentru unele femei. Cu toate acestea, exista anumite riscuri asociate cu aceasta decizie.

Din punct de vedere medical și practic, este important să iei în considerare mai mulți factori înainte de a opta pentru o naștere acasa. Totodata, este esential să cunoști legislatia din Romania referitoare la nașterea acasă, pentru a te asigura că decizia ta este informată și legală.

veti citi
Te gandesti ca ai putea sa nasti acasa?
Din punct de vedere medical, nasterea acasa ar putea fi o optiune pentru tine daca
Nasterea acasa nu poate fi o alegere buna pentru tine daca
Daca alegi sa nasti cu o moasa acasa - este nevoie sa ai pregatite
Ce spune legea despre nasterea acasa in Romania
Ana Maiţă a nascut de doua ori acasa insa nu recomanda nasterea acasa
Pot sa nasc acasa cu o moasa sau cu o doula?
Ce spun mamicile si gravidutele pe forum despre nasterea acasa

Te gândesti că ai putea să naști acasă?

Daca esti gravida si iei in considerare nasterea acasa - Iata ce riscuri trebuie luate in considerare serioasa:

❗Complicatii neprevazute:

In timpul nasterii pot aparea complicatii care necesita interventii medicale imediate, cum ar fi sangerari abundente, probleme legate de cordonul ombilical sau dificultati la nastere. In lipsa personalului medical si a echipamentelor adecvate, aceste complicatii pot pune in pericol atat viata mamei, cat si a copilului.

❗Lipsa accesului la ingrijiri medicale de urgenta:

In cazul unor complicatii serioase, fie pentru mama, fie pentru copil, timpul este crucial. Nasterea acasa poate intarzia accesul la ingrijiri medicale de urgenta, ceea ce poate afecta rezultatele.

❗Infectii:

Sterilitatea mediului de nastere este mai greu de controlat acasa decat intr-un spital, ceea ce poate creste riscul de infectii pentru mama si copil.

❗Necesitatea transferului la spital:

In unele cazuri, chiar daca o femeie isi doreste o nastere acasa, pot aparea complicatii care necesita transferul la spital pentru interventii medicale adecvate. Aceasta schimbare brusca de mediu poate fi stresanta si poate creste anxietatea mamei.

Din punct de vedere medical, nașterea acasă ar putea fi o opțiune pentru tine dacă:

Ai o sarcina sanatoasa, fara risc

Doresti sa ai o nastere naturala si vrei sa eviti orice interventie - inclusiv epiziotomia, operatia cezariana, anestezia epidurala sau alte interventii

Doresti sa fii inconjurata de familie si prieteni

Daca doresti sa nasti in confortul casei tale - sa ai o libertate cat mai mare sa te misti in voie, sa iti schimbi pozitia, sa faci dus

Nașterea acasă nu poate fi o alegere bună pentru tine dacă:

Ai diabet

Ai hipertensiune arteriala cronica sau preeclampsie

Ai un istoric de nastere prematura sau esti la risc pentru nastere prematura

Partenerul sau familia nu sunt de acord cu alegerea ta de a naste acasa

Dacă alegi să naști cu o moasă acasă - este nevoie să ai pregatite

- Tub de oxigen, daca nou-nascutul va avea nevoie

- Linie intravenoasa, daca mama va deveni dezhidratata sau va avea nevoie de tratament intravenos

- Manusi sterile, pansamente, termometru

- Stetoscop fetal

- Medicatie pentru a opri hemoragia

- Instrumente pentru sutura plagilor

Ce spune legea despre nasterea acasa in Romania

Conventia Europeana a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) afirma ca fiecare femeie are libertatea de a decide directia actiunilor ei, atata timp cat nu incalca drepturile si libertatile unei alte persoane si nu actioneaza impotriva Legii. Totusi, la noi in tara acest drept nu este respectat din moment ce nasterea acasa este impiedicata de o serie de articole din Legislatia in vigoare.

Desi nu este interzisa prin lege nasterea la domiciliu, in ceea ce priveste prezenta unui cadru medical la acest eveniment minunat exista anumite restrictii.

Conform Codului de Deontologie Medicala din 30 martie 2012 al Colegiului Medicilor din Romania, publicat in M.O. nr. 298 din 7 mai 2012 art. 22 lit.

e) sustine ca este nedeontologic “… exercitarea profesiei medicale in conditii care ar putea compromite actul profesional sau ar putea afecta calitatea actului medical”. Astfel, medicilor le este interzis sa asiste la o nastere acasa, chiar daca aceasta este alegerea mamei. O astfel de lege contravine cu Legea nr. 46/2003 privind Drepturile Pacientului, fapt pentru care diverse Asociatii precum "Mame pentru Mame" lupta pentru apararea drepturilor femeilor gravide.

În România, femeile care nasc acasă singure sau cu o doula - o persoană care nu este moaşă, nu are facultate, nu este acreditată, ci a făcut câteva cursuri, această doula urmăreşte mai bine sau mai prost travaliul şi dacă apare o urgenţă, o sângerare, o dezlipire de placentă, sună atunci la ambulanţă, trec cel puţin 15 minute, mai durează alte 15-20 de minute până la cel mai apropiat spital şi până ajunge pe masa de operaţie, constaţi că a trecut o oră. Iar la un caz de urgenţă, o oră poate să însemne foarte mult. Pot muri atât mama cât şi copilul  spune - Chadi Muheidli, medic primar obstretică-ginecologie.

Ana Maiţă a născut de două ori acasă insă nu recomandă nașterea acasă

Ana Maiţă este una dintre mamele care au ales să nască acasă si a facut multa valva in mediul online si pe forumul de nasteri de la Desprecopii. Primul copil a venit pe lume în 2008, iar al doilea în anul 2009. Scopul deciziei privind naşterea acasă a celor doi copii a fost cel de a atrage un semnal de alarmă cu privire la condiţiile din maternităţile româneşti.

"La momentul în care urma ca eu să îmi nasc copiii, exista o problemă majoră în maternităţile româneşti. Protocoalele de asistenţă a naşterii normale erau învechite, nu conţineau recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi se perpetuau o serie de practici, care nu numai că sunt inutile, dar care reduc foarte mult confortul şi bunăstarea mamei şi fătului la o naştere normală. În România, aceste protocoale încă sunt practicate: gravida nu este lăsată să se mişte în travaliu, nu se face monitorizare intermitentă şi permanentă, mama nu este lăsată să nască din poziţie fiziologicică verticală, ci e pusă pe masa de naştere cu pelvisul în sus să fie contra gravitaţiei. Sunt o serie de probleme reale, care reduc confortul mamei şi al bebeluşului"

 Cu toate că pentru ea experienţa a avut un rezultat pozitiv si nu a avut complicatii la nasterea acasa, Ana nu recomandă mămicilor să nască acasă.

"Eu, personal, nu recomand naşterea acasă pentru că moaşele şi medicii nu au protocoalele după care să asiste o naştere acasă în condiţii de siguranţă. În cazul meu, a fost o naştere neasistată, din păcate, din acelaşi motiv. Eram o gravidă tânără, sănătoasă, foarte bine urmărită medical. Am avut medic ginecolog care m-a urmărit, m-a asigurat că nu am niciun fel de probleme. Evident că mi-am asumat un risc. Sunt riscuri neaşteptate chiar şi în maternităţi. Femeile încă mor la naştere în maternităţile din România. Nu sfătuiesc nicio femeie din România să nască acasă"

Citeste si Nasterea acasa: pareri pro si contra

Pot să nasc acasă cu o moasă sau cu o doula?

Nu, din pacate, legislatia din Romania nu permite prezenta unui asistent medical, unei moase sau unei doule in cazul unei nasteri la domiciliu. Din aceasta cauza din punct de vedere legal nu poti sa nasti acasa impreuna cu un ajutor specializat.

Legislatia in vigoare nu interzice in mod clar si precis nasterea la domiciliu insa limiteaza optiunile femeilor gravide astfel incat sa fie nevoie sa apeleze la o institutie medicala privata sau de stat. Inainte de a lua o anumita decizie este important sa constientizezi care sunt avantajele si care sunt riscurile nasterii la domiciliu.

Parerile mamicilor de la Desprecopii

Nasterea acasa nu e pentru oricine. In primul rand trebuie sa fii o persoana cu mare incredere in capacitatea ta de a naste natural, anxietatea pe care ti-o provoaca nasterea poate bloca si travaliul. Apoi trebuie sa fii sanatoasa, pentru ca riscurile sa fie mici. Si oricum ar fii nasterea acasa pe cont propriu trebuie sa fie doar un accident, intotdeauna TREBUIE sa existe personal specializat, moasa. Ca mama nu iti poti da seama daca copilul trece prin etapele de travaliu ok, ai nevoie de monitorizare.  - Piskot

Pe langa motivele enumerate mai sus, poetice, sentimentale, etc, mai este si factorul BANI. O nastere acasa va costa intotdeauna mai putin decat una la spital, de aceea si este promovata in strainatate. Cezariana la fel, este o interventie scumpa, facuta doar in caz de necesitate reala, nu fiindca mama se teme de dureri sau nu vrea sa isi strice organele genitale. - Alinake

Nu as putea niciodata sa pun in pericol viata copiilor mei doar ca sa ma simt eu bine la nastere. In caz de complicatii serioase, sunt 2 variante, in principiu: 1. copilul moare 2. copilul ramane cu sechele care pot fi foarte grave, cauzate de lipsa de oxigenare a creierului. Cu Dumnezeu inainte... sunt credincioasa si sunt situatii in care si medicii spun ca tine doar de Dumnezeu evolutia,  dar nu pot fi inconstienta, cand e vorba de soarta unui copil, doar pt confortul meu psihic sau fizic. - floaredemac

Aseara am vazut o emisiune pe TLC, era o gravida care nastea natural la spital, cu moase. A iesit capul copilului, gravida nu prea a mai avut putere pt expulzie. Au intervenit inca 4 moase, practic s-a dat alarma, au contribuit toate si a durat ceva pana au scos copilul si l-au facut sa respire normal. Era inert aproape. Avusese si primul scaun intrauterin, era posibil sa fi inspirat meconiu. Ce s-ar fi intamplat acasa? O singura moasa , maxim 2 ar fi facut fata? Si sarcina era normala, travaliul fusese normal....Arianas

O prietena de-a mea a nascut acasa, al patrulea copil. Primul nastere, travaliu 8 ore, a doua, vreo 4 ore, a treia, mai putin de 2.5 ore, abia a ajuns la spital. Aici, in UK, nu toate spitalele au maternitati, cea mai apropiata maternitate se afla peste la o ora si jumatate de satul unde locuia ea. Atat ea, cat si moasele au estimat ca a patra nastere va fi mai rapida decat a treia, deci in cazul ei cea mai buna solutie era nasterea acasa. La 25 de km de satul ei era un orasel cu clinica "de moase" (deci unde merg gravidele doar la control, nu nasc) asa ca in momentul in care i se rupea apa trebuia sa sune acolo, si doua moase ajungeau la ea acasa in urmatoarele 20-30 de min. Moasele o vizitasera cu cateva saptamani inainte si au adus o parte de "echipament", inclusiv un fel de mini-bazin. Restul echipamentului il aduceau cand erau chemate. Tot in orasel era si spital cu sectie de Urgente (A&E) deci in caz de nevoie i se trimitea ambulanta de acolo. De ambulanta nu a fost nevoie, moasele au ajuns repede, travaliul a decurs normal, si ea a nascut acasa cu moasele si totul a fost OK, si cu ea si cu bebelina. - darkbendis

► Citeste mai multe pareri despre nasterea acasa pe forumul Desprecopii la topicul Nasterea acasa, poezie sau nebunie?

Despre nasterea acasa mai poti citi

Iata cum nasterea acasa poate fi la un pas de cosmar

Nasterea acasa: intre siguranta, capriciu si necesitate

 Ce spun mamicile si gravidutele pe forum despre nasterea acasa

Nasterea acasa (in cada)
Tragedie dupa o nastere acasa
O romanca a nascut acasa de 2X!! 
nastere acasa...posibil doar pt. straini?!

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.

Autor: Desprecopii.com, 2024
Toate drepturile rezervate

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII