Este sucul de mere sănătos pentru copii? Pericolul ascuns: cum poate consumul excesiv de fructoză să afecteze creșterea și sănătatea lor

Este sucul de mere sanatos pentru copii? Pericolul ascuns: cum poate consumul excesiv de fructoza sa afecteze cresterea si sanatatealor

Este sucul de mere sănătos pentru copii? Pericolul ascuns: cum poate consumul excesiv de fructoză să afecteze creșterea și sănătatea lor

Merele sunt sănătoase, dar este și sucul de mere? Din păcate, sucul de mere nu contribuie la sănătatea copiilor. Conține multe zaharuri și mult mai puține fibre decât un măr (sau un alt fruct). Sucul de mere proaspăt stoarse, fără adaosuri, nu conține zahăr adăugat, însă contine multă fructoza. În general, o cană (240 ml) de suc de mere conține aproximativ 24 de grame de fructoza, în funcție de mărul folosit și de alte variabile.  Fructoza, ca și orice alt tip de zahăr, poate avea un impact negativ asupra sănătății copiilor.

Centrul de Nutriție National din Olanda recomandă să-i oferi copilului tău un măr în loc de suc de mere, deoarece un măr conține și fibre. Acestea sunt importante pentru buna funcționare a intestinului și copilul dumneavoastră este saturat mai repede. În plus, atât Centrul de Nutriție recomandă copiilor să se obișnuiască să bea apă în loc de suc.

Este sucul de mere sănătos pentru copii?

Merele sunt sănătoase, dar este și sucul de mere? Din păcate, sucul de mere nu contribuie la sănătatea copiilor. Conține multe zaharuri și mult mai puține fibre decât un măr (sau un alt fruct). La ce poți fi atent dacă tot vrei să-i oferi copilului tău suc de mere?

Sucul de mere proaspăt stoarse, fără adaosuri, nu conține zahăr adăugat, însă conține zaharuri naturale provenite din fructul de măr - acest zahar se numeste fructoza. În general, o cană (240 ml) de suc de mere conține aproximativ 24 de grame de fructoza, în funcție de mărul folosit și de alte variabile. Este important să rețineți că sucurile de fructe, chiar și cele fără adaosuri, pot conține cantități semnificative de zahăr, iar consumul excesiv de zahăr poate avea un impact negativ asupra sănătății.

Tipuri de suc de mere

Există multe diferențe între toate acele tipuri de suc de mere pe care le poți cumpăra din magazin. Principala diferență este modul în care este preparat sucul de mere.

Suc proaspăt pur

Sucul proaspăt de mere pur este format în întregime din sucul de mere. Nu s-a adăugat zahăr la asta. Odată ce sucul de mere a fost stors, acesta se toarnă imediat într-o sticlă. Această specie nu se păstrează mult timp, deoarece nu se adaugă conservanți. De obicei, această variantă de suc de mere poate fi păstrată la frigider pentru maximum cinci zile de la deschidere. De exemplu, puteți cumpăra acest suc de mere dintr-o livadă de meri sau îl puteți face singur.

Suc de mere pur

Cu suc de mere pur, sucul este mai întâi pasteurizat înainte de a fi turnat într-o sticlă sau pachet. Aceasta înseamnă că sucul este încălzit pentru scurt timp pentru a ucide bacteriile dăunătoare. Uneori se adaugă acid ascorbic pentru perioada de valabilitate. Poate suna chimic, dar acest acid nu este altceva decât vitamina C. Acest suc este uneori tulbure, deoarece este mai puțin filtrat decât sucul limpede de mere, dar asta nu îl face mai sănătos. Dimpotrivă: sucul de mere pur conține chiar mai multe zaharuri decât sucul de mere din concentrat.

Suc de mere din concentrat

Cel mai popular și mai ieftin suc de mere este sucul de mere din concentrat. Merele se presară imediat după cules. Apa se evaporă și se îndepărtează semințele, cojile și fibrele. Ceea ce rămâne se numește concentrat. Când apa se evaporă, se eliberează și aromele (arome). Aceste substanțe sunt păstrate separat. Concentratul este de obicei făcut în străinătate și transportat în Romania, unde producătorul adaugă arome, (uneori) zahăr și apă și apoi este sucul de mere așa cum îl bem de obicei.

Ce suc de mere este cel mai bun pentru copilul tău?

Sucul de mere nu este un produs care contribuie la sănătatea copiilor nostri pentru ca este în principal o băutură dulce. Dacă doriți ca copilul dumneavoastră să primească suficiente vitamine și minerale, oferiți suficiente fructe și legume proaspete.

Evident, dacă îi dai ocazional copilului tău suc de mere, acesta nu este neaparat ceva rau dar invata sa citesti etichetele si uită-te la lista de ingrediente de la „carbohidrați, din care zaharuri”: scrie cât zahăr conține și poți compara acest lucru cu alte pachete de suc de mere.

Cat zahar este in sucul de mere?

Chiar dacă sucul de mere conține vitamine și minerale, sucul de mere nu se afla pe lista de recomadari a nutritionistilor. Acest lucru se datorează faptului că sucul de mere conține mult zahăr (natural). Daca copilul tau bea suc de mere, va ingera mult zahar iar acestea inseamna calorii extra. Un pahar (200 ml) de suc de mere contine aproximativ 21 de grame de zahar. Aceasta înseamnă mai mult de 5 cuburi de zahăr și 92 de kilocalorii. Zahărul poate provoca obezitate și carii dentare. Acestea sunt vitaminele importante pentru copii.

De asemenea, asigurați-vă că copilul dumneavoastră nu bea suc de mere dintr-o sticlă toată ziua. Acizii și zaharurile din suc sunt dăunătoare dinților săi și provoacă eroziune. Acest lucru dăunează smalțului și poate provoca carii. De asemenea, provoacă deteriorarea dinților permanenți, chiar dacă copilul dumneavoastră are încă dinții de lapte. Prin urmare, da-i copilului tau o cana normala de baut sau lasa-l sa bea dintr-un pachet cu un pai. Cel mai bine este să-l lași să bea sucul dintr-o dată.

Sucul de mere nu contribuie la sanatatea copilului tau. De asemenea, nu este imediat dăunător dacă copilul dumneavoastră bea ocazional suc de mere, dar să fie o excepție și diluați sucul cu apă dacă este necesar.

Centrul de Nutriție National din Olanda recomandă să-i oferi copilului tău un măr în loc de suc de mere, deoarece un măr conține și fibre. Acestea sunt importante pentru buna funcționare a intestinului și copilul dumneavoastră este saturat mai repede. În plus, atât Centrul de Nutriție recomandă copiilor să se obișnuiască să bea apă în loc de suc.

Învățați-vă copilul de la o vârstă fragedă că cel mai bun mod de a potoli setea cu apă este foarte înțelept, dar dacă nu s-a rezolvat? Odată ce un copil este obișnuit să bea suc de mere sau limonadă în fiecare zi, s-ar putea să nu mai vrea să bea apă. Cu toate acestea, merită să petreceți ceva timp și atenție suplimentară pentru a învăța cum să beți apă. S-ar putea să dureze ceva timp, dar cu aceste sfaturi, vei fi bine.

Sfaturi de la medicul nutritionist:

Daca micutau tau bea des suc de mere (sau alte sucuri de fructe), puteți dilua sucul de fructe cu apă. Reduceți cantitatea de suc în trepte, la fel ca la limonada.
Pune in apa niste fructe congelate (afine, capsuni), menta sau castraveti. Acest lucru nu dăunează, dă un gust apei și arată, de asemenea, vesel.
Faceți apa de băut atractivă cu un pai frumos, o ceașcă frumoasă sau o sticlă rezistentă. Lasă-ți copilul să-și aleagă propria ceașcă.

Daca copilul tau sufera des de diaree, este mai bine sa nu ii dai sucuri de fructe, sucuri groase si siropuri (sau doar ocazional). Aceste produse conțin zahăr din fructe (fructoză). Intestinul unui copil poate procesa doar o cantitate mică de zahăr din fructe la un moment dat. O cantitate excesivă de fructoză provoacă diaree.

Puteți continua să oferiți un măr, pere sau alt fruct. Unii copii mici care beau mult suc suferă de diaree pentru copii mici, deoarece fructoza din suc este eliberată rapid și intestinele lor nu o pot face încă. Fructoza dintr-o bucată de fruct, care conține și fibre și alți nutrienți, se digeră lent și, prin urmare, are un efect diferit.

Sucul nu este o metodă bună de a preveni constipația. Daca are probleme cu constipatie, sfatul este sa oferiți copilului apă și multe fructe și legume, care conțin mult mai multe fibre decât suc.

Care sunt efectele fructozei asupra sanatatii copiilor?

Fructoza, ca și orice alt tip de zahăr, poate avea un impact negativ asupra sănătății copiilor dacă este consumată în cantități mari și frecvente. Consumul excesiv de zaharuri poate duce la creșterea în greutate și la dezvoltarea obezității, care la rândul său poate crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 și alte afecțiuni.

De asemenea, consumul excesiv de fructoză poate fi asociat cu rezistența la insulină, creșterea trigliceridelor și dezvoltarea ficatului gras. Unii cercetători sugerează că copiii care consumă multe băuturi îndulcite cu zahăr, inclusiv sucuri de fructe, pot avea un risc mai mare de a dezvolta astfel de probleme de sănătate.

Pentru a reduce riscul de probleme de sănătate asociate cu consumul excesiv de fructoză, se recomandă să se limiteze consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, inclusiv sucuri de fructe, și să se încurajeze consumul de fructe și legume întregi, care conțin fructoză într-un mod natural și sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. De asemenea, este important să se promoveze un stil de viață activ și sănătos, care să includă activități fizice regulate și alimentație echilibrată.

Citeste in continuare Dăm copilului sucuri de fructe? Iată părerea experților

autor: Desprecopii.com, 
Articol realizat cu sfaturile
- dnei Nutritionist Pediatric - Valery Beghuis, Rotterdam, Olanda, 
Toate drepturile rezervate (c) 2023

referinte:
WebMd si Jurnal de Pediatrie American

referinte: Should I let my kids drink fruit juice? Five experts weigh in - www.abc.net.au/news/2018-03-13/should-i-let-my-kids-drink-juice/9538622

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII