Invățăm preșcolarii matematica cu aceste 15 jocuri simple - activităti Montessori

Invatam prescolarii matematica cu aceste 15 jocuri simple - activitati Montessori

Invățăm preșcolarii matematica cu aceste 15 jocuri simple - activităti Montessori

Cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Si există atât de multe modalități de a introduce concepte matematice preșcolarilor, fără a fi necesare fișe de lucru.

Și chiar dacă nu te consideri un geniu în matematică, este ușor și distractiv să-l ajuți pe micuțul tău să învețe abilități de matematică de bază, folosind jucării și obiecte pe care le ai deja în casă.

- vei citi:
Abilități matematice pentru preșcolari
15 activități matematice pentru preșcolari și copii mici
6 Tehnici prin care ii putem face pe copii sa iubeasca matematica

Abilități matematice pentru preșcolari

Înainte de a sări în activitățile de matematică cu copilul tău, iată câteva concepte de bază despre matematica preșcolară de care trebuie să ții cont.

🔹Corespondența unu-la-unu: Acesta este conceptul conform căruia un număr corespunde unui obiect. Pare foarte simplu, nu-i așa? Dar ai privit vreodată un copil mic numărând? Este nevoie de practică și experiență pentru a realiza că atunci când spunem „1”, numărăm doar un singur obiect.

🔹Recunoașterea numerică + numărarea: sau învățarea numerelor reale.
Copiii trebuie să învețe cum arată cifra 1, 2, etc. și cum să folosească aceste numere pentru a număra.

🔹 Modele + relații: ajută-ți copilul să-și dezvolte gândirea matematică jucându-vă cu modele și introducând concepte simple precum „mai mare versus mai mic” și „mai mare decât; mai puțin decât”.

🔹 Forme:
Explorarea diferitelor forme și învățarea numelor lor oferă preșcolarilor și copiilor mici o bază pentru geometrie. Spune-le numele reale ale formelor, indiferent câte silabe au! Copiilor mici le place să învețe cuvinte mari precum „paralelogram” și „octagon” - și le va fi mai ușor să le învețe acum, când vocabularul lor este ca un burete, decât mai târziu.

🔹 Adunarea + scăderea:
Pentru preșcolari, asta nu înseamnă cu siguranță memorarea faptelor matematice. Cu toate acestea, copiii mici pot începe să înțeleagă că combinarea a două grupuri de lucruri face un grup mai mare.

🔹 Și acum partea distractivă, activitățile! Nu trebuie să existe nicio presiune pentru a obține un anumit rezultat la această vârstă: matematica este doar o activitate distractivă pentru întreaga familie.

15 activități matematice pentru preșcolari și copii mici, care îi învață abilități de bază:

1. 1:1 Joc de corespondență

Poți confecționa carduri de corespondență 1:1, super simple doar cu hârtie sau carduri și autocolante. Pune un autocolant pe o coală de hârtie, două autocolante pe următoarea, trei autocolante pe următoarea și așa mai departe. Poți merge până la 5 pentru a începe și apoi extinde la 10 dacă copilul este pregătit și interesat.

Oferă-i copilului obiecte mici care corespund autocolantelor. De exemplu, dacă folosești autocolante verzi pe coli, folosește piese verzi de LEGO.

Arată-i copilului cum să pună colile în rând și cum să pună un obiect (corespondent numarului) pe fiecare autocolant. Aceasta este o activitate matematică timpurie pentru a ajuta copiii să înțeleagă corespondența 1:1 înainte de a recunoaște chiar și cifrele.

2. „Adu-mi 5..."

Acesta este un joc pe care îl poți juca cu ușurință oricând copilul tău se plictisește. Spune-i ceva de genul: „Mă întreb dacă poți găsi 5 urși de pluș care să mi-i aduci” sau „Te rog să-mi aduci 7 creioane colorate”. Când copilul îți aduce obiectele, pur și simplu numără-le împreună cu el. Va observa dacă a adus un număr greșit și va dori probabil să-l corecteze - dar dacă nu, fără griji!

După ce copilul învață numerele scrise, încearcă să-i oferiți o notă scrisă pentru numărul de lucruri pe care-l ceri. Scrie numărul pe o foaie și înmâneazăi-o copilului - apoi spune-i ce anume să aducă.

Acest joc are avantajul suplimentar de a combina mișcarea cu învățarea, concept folosit în Montessori pentru a ajuta copiii să absoarbă cu adevărat conceptele.

3. Mergi în curte

Utilizează creta pentru a scrie numerele de la 1 la 10 pe trotuar. Ajută-ți copilul să se gândească obiecte pentru fiecare cifră: o creangă, două frunze căzute și trei pietre. Mulți copii prosperă atunci când mediul lor de învățare este mutat afară!

4. Ghici câte?

Indiferent de propriile sentimente legate de matematică, nu uita că numerele, în special cele mari, pot fi magice pentru copiii mici.

Alege o cutie de paste sau mai multe piese de Lego - și spune-i: "Hmm, mă întreb câte spirale din paste sunt în cutia respectivă?" Apoi numărați împreună pastele răsturnate pe masă. Copiii mici consideră adesea palpitant când un adult face mizerie și le place, în egală măsură, să creeze ordine din haos și să curățe mizeria împreună.

5. Urmați o rețetă

Există atât de multă matematică simplă implicată în gătit. Pentru un copil mic poate fi la fel de simplu ca „Să adăugăm trei linguri de făină”, dar cu un preșcolar mai mare poți începe să introduci conceptul de fracții.

Pentru un copil mai mare, încearcă să-l lasi să termine o rețetă de unul singur. Alege ceva iertător, cum ar fi granola sau plastilină de casă.

6. Creează numere dinplastilină

Cine știa că plastilina are atâtea utilizări pentru matematică? Dacă copilului tău îi plac proiectele de artă, modelarea cifrelor din plastilină poate fi o modalitate distractivă de a-l ajuta să învețe numerele.

Încercați să creați împreună numerele. Experimentarea formelor numerice într-un mod tactil, practic, poate ajuta copiii să absoarbă cunoștințele.

7. Măsurați volumul

Majoritatea copiilor le place să se joace cu apa, astfel încât măsurarea volumului poate fi destul de distractiv.

Folosește căni de măsurare (sau un set ieftin de pahare) pentru a ajuta copilul să vizualizeze și să răspundă la întrebări despre măsurătorile de volum. Întreabă: „Mă întreb câte cani de apă s-ar potrivi în acest catron?" sau, "Mă întreb câte linguri de apă s-ar potrivi în ceașca ta?"

Pur și simplu pune întrebarea cu voce tare și urmăreste-l cum explorează conceptul.

8. Grafic de înălțime

Dacă păstrezi un grafic de înălțime pentru copilul tău, cu siguranță îi va plăcea. Ajută-ți preșcolarul să creeze un grafic de înălțime pentru jucăriile sale sau pentru păpuși. Acesta este un mod distractiv și simplu de a introduce conceptul de măsurare.

9. Aranjarea după mărime

Începe să introduci conceptul de mai mare versus mai mic, aranjând lucruri simple după dimensiune. Poți face acest lucru cu bile, blocuri sau chiar șosete.

10. Practicați tiparele

Înțelegerea tiparelor este o parte integrantă a învățării matematice. Din fericire, poate fi foarte distractiv!

Poți introduce modele cu autocolante. Crează un model pe o bucată de hârtie folosind autocolante și invită copilul sa creeze același model pe propria hârtie. În cele din urmă, va începe să-și creeze propriile modele.

Acest lucru este, de asemenea, amuzant cu Lego, Duplo sau Mega Blocks. Construiește un turn și invită-ți copilul să facă la fel.

11. Bingo!

Mulți copii de 3 și 4 ani încep să iubească jocurile. Bingo este unul dintre cele mai simple jocuri existente și poate fi un mod distractiv pentru copii de a practica recunoașterea numerică.

12. Jocuri de masă

Chiar și jocurile de masă care nu sunt orientate spre matematică - cum ar fi clasicul Nu te supăra frate! - implică, în general, numărarea.

Există multe alte jocuri special concepute pentru a ajuta copiii să stăpânească abilitățile matematice într-un mod distractiv.

13. Sortarea și numărarea bomboanelor

Data viitoare când copilul tău are o grămadă de bomboane de Paște sau ziua de naștere, invită-l să le sorteze și să le numere! „Să vedem câte bombonele din fiecare culoare sunt în pungă.” Poți face acest lucru și cu un bol cu ​​fructe de pădure sau struguri.

14. Jocuri simple de adunare

Poți să faci cu ușurință propriul joc de adunare folosind orice jucării pe care le iubește copilul, cum ar fi mașinile sau plușurile.

Pune toate obiectele într-un coș, apoi ia un zar. Arată-i copilului cum să rostogolească zarul și să adune acel număr de puncte, apoi de obiecte într-o grămadă. Apoi poate arunca din nou zarul pentru a obține un al doilea număr.

15. Citiți despre numere

Cărțile reprezintă o modalitate minunată de a stârni interesul pentru numere și există o mulțime de opțiuni grozave!

Indiferent de activitățile matematice pe care le alegi să le faci cu copilul, nu uita să aduci și experiențe matematice din viața reală!
Fie că plătim cu bani din hârtie sau construim ceva din lemn, există multe oportunități pentru copii de a participa la activitățile din lumea reală, care includ matematica. Arată-i că folosim numere în fiecare zi!

6 Tehnici prin care ii putem face pe copii sa iubeasca matematica

Copilul tau crede ca nu e bun la matematica? Nu ne-am nascut buni sau rai la matematica dar prin anumite tehnici si trucuri ii putem face pe copii sa iubeasca matematica si numerele.

Citeste mai departe...

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Matematica

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII