De ce mint copiii - 6 motive pentru care o fac si cum trebuie sa procedam

De ce mint copiii - 6 motive pentru care o fac si cum trebuie sa procedam

De ce mint copiii - 6 motive pentru care o fac si cum trebuie sa procedam

Fiecare copil spune minciuni uneori. Dar, cand iti prinzi copilul cu o minciuna, este oarecum firesc sa te simti trădat, rănit, furios și poate chiar frustrat. Dar iată adevărul pe care trebuie sa il stii: minciuna este o problemă normală de comportament a copilului.

Desigur, problema trebuie abordata rational si nu trebuie negata insa pentru majoritatea copiilor, acesta nu este un defect de caracter și nu este o problemă de moralitate. Iata de ce copiii aleg uneori minciuna in locul adevarului si motivele pentru ca o fac - sfatul psihologului.

veti citi
Minciuna este o problemă normala de comportament a copilului
Copiii incearca sa isi rezolve problemele cu ajutorul minciunilor
Copiii mint ca sa evite problemele
Copiii mint pentru a-si crea o personalitate
Copiii mint pentru a-si stabili o identitatea
Copiii mint pentru a primi atenție
Copiii mint pentru a nu-i rani pe altii

Minciuna este o problemă normala de comportament a copilului

Fiecare copil mai spune minciuni. Dar, cand iti prinzi copilul cu o minciuna, este la fel de firesc sa te simti trădat, rănit, furios și poate chiar frustrat. Dar iată adevărul pe care ni-l spun psihologii: minciuna este o problemă normală de comportament a copilului. Desigur, problema trebuie abordata rational si nu trebuie negata insa pentru majoritatea copiilor, acesta nu este un defect de caracter și nu este o problemă de moralitate.

În schimb, trebuie sa stii ca minciuna este modul imatur și ineficient pe care îl alege copilul pentre a rezolva o problemă. Deci, haideti sa vedem care sunt cauzele si cum remediem cauzele ...

Dacă copilul tău nu își face temele, el va incerca sa rezolve aceasta problemă mințind și spunându-ți că si-a făcut temele. Dacă copilul tău nu ajunge acasă înainte de ora stabilita, trebuie sa gaseasca niste motive...Deci, minciuna este folosită pentru a evita consecințele și nu pentru a le confrunta. Si sa nu uitam ca si noi parintii le spunem minciuni uneori...

Copiii incearca sa isi rezolve problemele cu ajutorul minciunilor

De foarte multe ori, copiii folosesc minciuna ca o abilitate gresit inteleasa de rezolvare a problemelor. Și este sarcina noastră ca părinți să-i învățăm pe copii să rezolve aceste probleme în moduri mai constructive. Uneori, asta înseamnă să abordezi minciuna direct, dar alteori înseamnă să abordezi comportamentul de bază care a făcut ca minciuna să pară necesară.

minciuni copil

Iata cateva motive pentru care copiii mint și cum trebuie abordate de parinti acele situatii

Copiii mint ca sa evite problemele

Cel mai adesea, copiii mint pentru a evita probleme. Să spunem că au ajunt intr-o situatie tensionata pentru că au făcut ceva ce nu ar fi trebuit să facă. Poate că au încălcat o regulă sau nu au făcut ceva ce trebuiau să facă, cum ar fi temele lor. Dacă nu au o altă cale de ieșire, decât să sufere consecințele, ei mint pentru a nu intra în probleme.

După părerea mea, motivul principal pentru care copiii mint este acela că nu au o altă modalitate de a trata o problemă sau un conflict. Uneori, este singurul mod în care știu să rezolve o problemă. Este o abilitate de supraviețuire, deși una defectuoasă.

Copiii mint pentru a-si crea o personalitate

Uneori copiii folosesc minciuna ca o modalitate de a ține o parte din viața lor separată de părinți. În psihologie, numim această individualizare și este destul de normal.

Uneori poate părea chiar că alcătuiesc minciuni inutile despre lucruri care par banale. Poate fi dezamăgitor pentru părinți.

Și, bineînțeles, copiii mint atunci când cred că regulile casei sunt prea stricte și decid să nu le asculte.

Să zicem că aveți o fata adolescenta de 16 ani care nu are voie să poarte machiaj, dar toate prietele ei poarta machiaj. Asa ca se va machia în afara casei, apoi vă minte despre asta. Minciuna ar putea deveni o modalitate pentru ea de a crede că îți respectă regulile și de a face în continuare activități tipice pentru adolescenți.

Copiii mint pentru a-si stabili o identitatea

Copiii pot folosi minciuna pentru a stabili o identitate, chiar dacă identitatea este falsă. Acest lucru poate fi folosit pentru a-și impresiona colegii, poate ca răspuns la presiunea de la egal. Copilul tău ar putea să-i mintă pe colegii săi despre lucruri pe care el le-a spus (că nu a făcut-o) pentru a se face să sune mai impresionant. Acest lucru nu este neobișnuit și cu toții știm adulții care încă fac asta într-un fel sau altul.

Copiii mint pentru a primi atenție

Când copilul este mic și minciunile sunt lipsite de importanță, acest comportament poate fi doar modul său de a obține puțină atenție. Asta este normal.

De asemenea, copiii  alcătuiesc povești în timpul jocului imaginativ. Înțelegeți că aceasta nu este o minciună, ci mai degrabă un mod de a-și angaja imaginațiile și de a începe să înțeleagă lumea din jurul lor. Așadar, când un copil mic spune: „Mami, l-am văzut pe Moș Crăciun zburând pe fereastră”, că este foarte diferit de un copil mai mare care spune „Mi-am terminat temele”, când nu a făcut-o. Este un alt tip de minciuna.

Citeste si Minciunile pe care le spunem copilului pentru a-l proteja de lumea reala

Copiii mint pentru a nu-i rani pe altii

La un moment dat, majoritatea oamenilor învață cum să dilueze adevărul pentru a nu răni sentimentele altor persoane. Dacă cineva te întreabă dacă îți plac pantofii noi și nu, nu mai poți spune, „Hei, cei care arată minunat pe tine”, în loc să fii complet sinceri.

Dar copiii nu au aceeași rafinament pe care o fac adulții, așa că de multe ori este mai confortabil să mintă. Acest tip de minciună este un prim pas spre a învăța cum sa aiba mai multa intelegere pentru altii. Într-adevăr, îi învățăm pe copiii noștri să mintă atunci când spunem: „Spune-i bunicii că îți place cadoul ei, chiar dacă stim ca nu lui nu ii place - insa il invatam in acest fel cum sa nu raneasca pe cei dragi.

Iar cand noi parintii ne invatam copilul sa fie nesincer cu bunica lui avem un motiv justificabil - nu dorim să ranim sentimentele cuiva drag - cu toate acestea, încă învățăm copiii noștri cum să dilueze adevărul. Și din nou, acest lucru este normal.

► Citeste in continuare si Cand copilul minte: motive, reactie si sfaturi

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate 2020
referinte
psychologytoday.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII