Cand copilul tău adolescent te minte, iată cum sa reacționezi - sfatul psihologului specializat în adolescenți

Cand copilul tau adolescent te minte, iata cum sa reactionezi - sfatul psihologului specializat in adolescenti

Cand copilul tău adolescent te minte, iată cum sa reacționezi - sfatul psihologului specializat în adolescenți

Adolescentii isi mint des parintii. În parte, acest lucru se poate datora modificărilor creierului lor. Pe măsură ce creierul adolescentului se maturizează, reglarea emoțională și controlul impulsurilor se îmbunătățesc. Prin urmare, comportamentele de asumare a riscurilor scad. Și minciuna se califică ca un comportament de asumare a riscurilor.

Cand copilul tau adolescent te minte, iata cum sa reactionezi - sfatul psihologului specializat in adolescenti

veti citi
E un adevar, adolescentii spun minciuni
Adolescentii mint mai mult decat orice alta grupa de varsta
Deci daca stim ca adolescentul nostru ne minte  -  ce facem?
Ce facem cand ne prindem copilul cu minciuna?
Cum abordam minciuna cronică a copilului
Gândirea magică

E un adevar, adolescentii spun minciuni

Da, trebuie sa acceptam acest lucru - si la urma urmei si noi am fost odata adolescenti... si stim. Adolescentii isi mint des parintii.

De fapt, cercetările realizate de un psiholog american specializat in adolesenti, Nancy Darling, arată că aproape 96% dintre adolescenți își mint părinții. Într-un alt studiu, 82 la sută dintre liceeni și studenți au recunoscut că și-au mințit părinții în anul precedent. În orice caz, minciuna adolescenților este mai frecventă decât ar putea crede mulți adulți...si e important sa pornim de la a accepta aceasta situatie.

În plus, părinții nu sunt întotdeauna buni in a recunoaste situatiile când copilul lor adolescent minte. Și atunci când descoperă o minciună, nu au strategii eficiente pentru a face față unui adolescent mincinos. Astfel, ei pot răspunde cu mânie și pedeapsă. Drept urmare, folosind strategii gresite, se indeparteaza de copiii lor.

Adolescentii mint mai mult decat orice alta grupa de varsta

Un studiu american numit „De la Junior la Pinocchio Senior” a analizat comportamentele mincinoase la mai mult de o mie de oameni cu vârste cuprinse între șase și 77 de ani. În consecință, cercetătorii au descoperit că maximul de minciuni sunt spuse în adolescență. Astfel, mințim mai des cand suntem adolescenți și, de asemenea, ni se accepta mai usor minciunile cand suntem adolescenti. Copiii mici și persoanele în vârstă mint cel mai putin.

Deci, de ce adolescenții mint mai mult decât oricare altă grupă de vârstă? În parte, acest lucru se poate datora modificărilor creierului lor. Pe măsură ce creierul adolescentului se maturizează, reglarea emoțională și controlul impulsurilor se îmbunătățesc. Prin urmare, comportamentele de asumare a riscurilor scad. Și minciuna se califică ca un comportament de asumare a riscurilor.

Util de citit Creierul unui adolescent: despre vulnerabilitate, stres, emotie si lumea lor curajoasa

Deci daca stim ca adolescentul nostru ne minte  -  ce facem?

Ei bine, sfatul psihologilor este sa acordam atentie doar minciunilor serioase. Bineinteles, este sarcina părinților să stabilească care minciuni sunt grave și care nu. Insa, cele mai grave minciuni se referă la un comportament nesigur, ilegal sau riscant. Prin urmare, e bine sa ne alegem luptele și să ne concentram asupra minciunilor grave - cele care pot afecta sanatatea coprporala si emotionala a copilului nostru.

De exemplu, s-ar putea să auzi fata ta spunând unei alte fete „O, îmi place acea rochie”, iar mai târziu în mașină, va spune: „Nu mi-a plăcut rochia asta” Nu merita sa ne concentram pe aceasta minciuna. E ok.

Citeste si De ce mint copiii - 6 motive pentru care o fac si cum trebuie sa procedam

Dar dacă vezi ca fata sau baiatul tau adolescent mint cu privire la ceva riscant sau ilegal sau nesigur, trebuie să adresam problema. Iar daca este vorba despre un comportament sexual riscant, droguri sau alte activități dăunătoare - poate chiar fi necesar să solicitam ajutor de la un pshilog. Deci alege-ți luptele. Concentrează-te asupra a ceea ce este important.

Ce facem cand ne prindem copilul cu minciuna?

Iata sfatul meu (sunt psiholog specializat in problemele adolescentilor)

Dacă iti prinzi copilul cu o minciună serioasă si grava, iti recomand să nu reacționezi imediat. În schimb, trimite-l în camera lui pentru a va putea calma (si tu si el). Vorbeste cu sotul / sotia sau cu un prieten de incredere sau membru de familie si pregateste un plan de actiune pentru a putea sa va ganditi cum să faceți față situației. Orice reactie la nervi este ineficienta.  Așa că acordați-vă puțin timp pentru a vă planifica strategia.

Când vorbesti cu copilul nu aminti despre minciună. Doar spune-i ce ai vazut ca este evident. Spune-i de ce acel comportament este riscant pentru el. Poate că nu știi motivul minciunii, dar în cele din urmă, copilul o poate explica.

Conversația ar putea merge așa:

„Am primit un mesaj de la vecina noastră. Te-a văzut strecurându-te pe fereastră. Și am observat că adormeai la masa din bucătărie azi dimineață la micul dejun. Dar tu ne-ai spus că ești acasă toată noaptea. ”

Și apoi spune-i adolescentului:

„Va fi o consecință pentru asta. Nu vei putea să mai mergi acasa la prietenul tau in weekendul viitor. Și e important sa stim unde ai fost. ” Lasă ușa deschisă pentru ca el să-ți spună ce s-a întâmplat.

Amintiți-vă, precizați ceea ce credeți pe baza faptelor pe care le aveți. Fă-o fără a te certa; spune doar că contează - de-fapt.

„Avem aceste informații, credem că este adevărat, iar acestea sunt consecințele.”

Păstrează-l foarte simplu și ascultă ce are de spus copilul tău, dar fii ferm/a.

Cum abordam minciuna cronică a copilului

Dacă copilul tau adolescent minte mult si des - iar minciunile sale ascund un comportament nesigur, riscant sau nesănătos, cred că are sens să abordați in mod concret subiectul minciunii, pe langa discutia comportamentul de bază. Puteți face acest lucru efectuând o intervenție mincinoasă.

O intervenție mincinoasă este o conversație planificată și structurată despre comportamentul unui om prins cu minciuna. Această conversație permite copilului să știe ce ați văzut și vă oferă șansa să le spuneți că sunteți ingrijorat de aceasta situatie.

Iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când efectuează o intervenție.

- Planificați discutia în avans

- Gândiți-vă cum veți discuta în avans. Planificați-o cu soțul / copilul sau copilul. Dacă sunteți singura, cereți unui alt membru al familiei apropiate să vă fie alături.

- Fii specific cu privire la comportamentul sau mincinos - ce spune el si ce stii tu

- Când vorbești cu copilul tău, fii specific despre ce ai văzut și care sunt problemele.

Afirmați-vă intențiile cu calm și în mod evident:

„Dacă minciunile despre temele continuă, aceasta va fi consecința.”

„Este evident că ai venit foarte tarziu aseară. Va exista o consecință pentru acel comportament. ”

Nu uitați, trebuie să fie o consecință cu care puteți și urmăriți.

Mențineți mesajul intervenției simplu

- Pastreaza discutia la obiect si simpla pentru copilul tau. Concentrați-vă asupra comportamentului. Și apoi spune-i că vrei să auzi ce l-a făcut să simtă că trebuie să mintă.

- Înțelegeți că nu căutați o scuză pentru minciună, ci mai degrabă să identificați problema pe care o întâmpina copilul dvs. si care nu putea sa rezolve decat printr-o minciuna.

- Fii direct/a și specific. Intervenția în sine trebuie să fie rapidă și completă. Nu fa prelegeri pentru ca nu va fi de folos. Copiii au o atentie foarte scurta cu parintii. Si nu vor sa fie cicaliti. Pentru ca nu mai ascultă și nimic nu se schimbă. Prelegerea este ineficientă.

- Faceți timp să ascultați copilul - dati-i cuvantul sa isi spuna punctul de vedere.

Deoarece minciuna este cel mai probabil modul în care copilul dvs. încearcă să rezolve problemele, asigurați-vă că indicați că doriți să auziți ce se întâmplă cu ea. Permiteți-i copilului să se explice și fiti pregatit doar să ascultati, fara sa il intrerupeti.

Este posibil să nu fie gata să vorbească cu tine despre asta inițial. Prin urmare, trebuie să fii deschis să auzi care este problema copilului tău. Vrei să creezi un mediu sigur pentru ca ea să te deschidă.

Dar dacă copilul dvs. nu este pregătit, nu o împingeți. În schimb, pur și simplu reiterează că ești dispus să asculți ori de câte ori vrea să vorbească. Încercați să aveți răbdare.

Gândirea magică

Probabil ca nu stiti despre acest concept care se numeste gandirea magica. Este un concept folosit de psihologi. Copilul tău se angajează în gândire magică atunci când se auto-convinge că minciunile sale sunt adevărate. Asadar, el nu vrea să creadă că este mincinos. Nimeni nu vrea să fie cunoscut ca mincinos.

Așa că veți vedea copii care au fost prinși ca fumau la scoala si vor spune „Nu, nu fumam” - chiar dacă fumul este încă în aer. Aceasta este gândirea magică. Iar cand esti inca copil (si adolescentii sunt copii) - crezi că, dacă vei continua să repeti același lucru din nou, din nou, va fi asa cum crezi tu - si nu cum este realitatea.

Mai mult, dacă copilul tău scapă cu câteva minciuni, el va începe să creadă că va scapa cu ele si data viitoare. Iar atunci, minciunile devin din ce în ce mai abundente - și mai absurde.

Dar este sarcina ta ca părinte să spui într-o chestiune de fapt, ceea ce simți tu este adevărul. Recunoaste si accepta minciuna, dar actioneaza cu o consecința pentru comportament, nu pentru minciună.

Concluzie

Desi adolescenta este o perioada destul de turbulenta pentru parinti, este grea si pentru copii. Insa, vestea buna este ca majoritatea copiilor nu vor minti pentru totdeauna. De obicei, copiii nu mint în mod arbitrar; ei au un motiv pentru a face acest lucru, oricât de greșit ar fi acest motiv. Trebuie sa stii ca al tau copil stie ca nu e ok sa minta dar uneori alege să mintă...

Este intr-aevar greu nu fii dezamăgit atunci când copilul tău te minte. Dar este important sa iti amintesti ca mintind, copilul încearcă să-si rezolve o problemă - desigur intr-un mod imatur si ineficient.

Navigand prin adolescenta copilului nostru, treaba noastra a parintilor este sa ii învățăm modalități adecvate și eficiente de a-si rezolva problemele și de a-i ajuta în acești ani confuzi.

► Citeste in continuare si Cand copilul minte: motive, reactie si sfaturi

Despre adolescenti si cum ii crestem cel mai bine, mai poti citi

Fiecare parinte are adolescentul pe care il merita

Adolescentii: cum ii ajutam sa fie mai siguri si cum le crestem respectul pentru ei insisi

8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent

Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Luana este psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți - Membru al Institutului Olandezi al Psihologilor (NIP)
Toate drepturile rezervate 2021
referinte
psychologytoday.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII