Ești insărcinată? 3 greșeli pe care ai putea să le eviți imediat dupa nașterea bebelușului - sfatul medicului

Esti insarcinata? 3 greseli pe care ai putea sa le eviti imediat dupa nasterea bebelusului - sfatul medicului

Ești insărcinată? 3 greșeli pe care ai putea să le eviți imediat dupa nașterea bebelușului - sfatul medicului

Imediat după nașterea bebelușului, ești copleșită de emotii și poti face greșeli fără să știi și fără sa iti dai seama. 

Aceste 3 greșeli, care ar trebui evitate imediat după nașterea bebelusului pot părea provocatoare, mai ales dacă sunt împotriva unui lucru despre care ai crezut întotdeauna că este adevărat.

- vei citi:
1. Nu accepta sa fii separata de bebelusului tau
2.  Oxitocina (Pitocina), este oare cu adevarat necesara?
3. "Mulgerea" și clamparea cordonului ombilical

1. Nu accepta sa fii separata de bebelusului tau.

Nu e normal ca bebe sa iti fie luat. Pe această listă de greșeli de evitat imediat după naștere, este separarea unei mame de copilul ei.

Bebelușii nu trebuie separați de mamele lor. Doar pentru că este ceva ce s-a făcut întotdeauna si inca se practica in multe meternitati de stat din Romania, nu înseamnă că trebuie să acceptam să o facem. Nou-nascutii au nevoie de contact direct piele-piele cu corpul mamei lor.

Citeste De ce are nevoie bebelusul de contact direct piele-pielea mamei

Nivelurile de glucoză la sugari sunt mai mari la contactul piele pe piele, întrucât nu consumă energie încălzindu-se.

Baia bebelusului nu este o prioritate

Când am început să particip la nașteri, era un protocol standard pentru a face baie bebelușilor în prima oră - ne spune un medic ginecolog din Olanda. Permiteți-mi să vă spun, acești bebeluși NU erau fericiți la baie. Au consumat multă energie plângând, dar și reglându-și temperatura. Bebelușilor uzi din spitalele cu aer condiționat le scade repede temperatura. În momentul în care acești bebeluși se întorc la mamele lor, sunt epuizați și alăptarea devine secundară odihnei.

În general, scăldatul copilului nu este necesar. Bebelușii nu sunt murdari! De fapt, este exact invers. Bebelușii au un strat protector de vernix, o substanță albă pe pielea lor, care acționează ca un anti-biotic ce trebuie să rămână acolo. În loc să fie spălat, trebuie doar șters. Este acolo pentru un motiv! Vezi aici de ce Iata de ce tati trebuie sa petreaca 30 de minute piele-piele cu bebelusul sau nou nascut in prima zi

Bebelușii nu trebuie să fie separați de mamele lor și cu siguranță nu trebuie să consume multă energie reglându-și propria temperatură.
Baia nu este o prioritate la fel de mare ca alăptarea, contactul cu mama și nivelul de glucoză.

Înfașă bebelușul

Dacă, din anumite motive, un bebeluș nu poate fi ținut piele pe piele, sigur, următorul lucru este înfășatul, deoarece menține bebelușii calzi. Citeste Infasatul: cinci motive pentru care bebelusul isi poate gasi mai repede calmul

Dar nu te lăsa păcălită! Înfășatul nu este standardul de aur imediat după naștere. Bebelușii se descurcă cel mai bine atunci când sunt pe pielea mamei lor.

Dacă bebelușul tău îți este înmânat, simți-te liberă să-ți desfaci bluza și să-l pui la piept. Poți face asta chiar și după o naștere prin cezariană!  Sigur, există circumstanțe atenuante în care nu se poate întâmpla acest lucru, dar, ca standard, sugarii ar trebui să fie alături de mamele lor. Dacă, din orice motiv, mama nu poate să-și țină copilul, tatăl poate să îi ia locul. Tati, scoate-ți cămașa și pune-ți copilul pe piept! Vezi de ce aici Iata de ce tati trebuie sa petreaca 30 de minute piele-piele cu bebelusul sau nou nascut in prima zi

2.  Oxitocina (Pitocina), este oare cu adevarat necesara?

Mamicile sunt șocate să descopere că majoritatea femeilor care au o naștere la spital vor primi o injectie cu pitocina imediat după naștere. Pitocina, este un hormon sintetic - si est administrată de rutină tuturor femeilor pentru a reduce șansele de hemoragie postpartum sau pentru a elimina mai repede placenta.

Hemoragia postpartum este o sângerare excesivă care apare în termen de 24 de ore de la naștere și contribuie major la mortalitatea maternă.

Hormonul Pitocin este, de asemenea, legat de depresia postpartum. Vorbește cu medicul înainte de travaliu pentru a vedea dacă această intervenție medicală va fi cea mai bună alegere pentru tine. Roaga-l sa iti explice care sunt efectele secundare ale pitocinei.

3. "Mulgerea" și clamparea cordonului ombilical

Mulgerea cordonului ombilical: locul în care cordonul ombilical este strâns între degete și „muls” (mâna împinge sângele către nou-născut, cu scopul de a-i transfera sânge din placentă mai repede decât prin metoda pensării întârziate) imediat după naștere, înainte ca acesta să fie în sfârșit clampat și tăiat.

Citeste Taierea si ingrijrea cordonul ombilical la nou nascuti

Pe de altă parte, întârzierea clampării cordonului este o practică de a amâna momentul tăierii cordonului ombilical. Aceasta este o abordare îndepărtată în care nu se face nimic pentru timp de câteva minute sau până când acesta nu mai pulsează.

În ultimii ani, ACOG și Asociatia Americana de Pediarrie au sprijinit practica întârzierii clampării cordonului la naștere pentru sugarii la termen și prematuri. Vezi detalii aici Ce este intarzierea clamparii cordonului ombilical si de ce se face?

Totuşi, OMS atenţionează că practica de "mulgere" a sângele din cordon către bebeluş este de evitat, deoarece nu există studii suficiente pentru a determina gradul de siguranţă al acesteia.

 autor: Desprecopii.com 2022
Material realizat cu sprijinul Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog
Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII