8 vitamine si minerale de care avem nevoie pentru un sistem imunitar sanatos

8 vitamine si minerale de care avem nevoie pentru un sistem imunitar sanatos

8 vitamine si minerale de care avem nevoie pentru un sistem imunitar sanatos

Despre imunitate am inceput sa vorbim acum - aproape in fiecare zi. Acum, mai mult ca niciodata - dupa aceasta pandemie de coronavirus - intelegem mai bine ce inseamna sa ai o imunitate putenica si sanatoasa, care sa poata tine departe virusuri periculoase.

Iata 8 vitamine si minerale de care avem nevoie pentru un sistem imunitar sanatos.

veti citi
Alimentatia sanatoasa este una din componentele ce sustin imunitatea
Oricat de mult ne-am dori, nu reusim sa mancam perfect echilibrat
Despre vitamine mai cititi
Despre imunitate

Alimentatia sanatoasa este una din componentele ce sustin imunitatea

Despre imunitate am inceput sa vorbim acum - aproape in fiecare zi. Acum, mai mult ca niviodata - dupa aceasta pandemie de coronavirus intelegem mai bine ce inseamna sa ai o imunitate putenica si sanatoasa, care sa poata tine departe virusuri periculoase. Deci cine nu dorește un sistem imunitar sănătos? Dar știați rolul pe care îl are alimentatia in pastrarea uneo forme de varf a imunitatii  - pentru a va feri cu succes de virusuri si bacterii?

Oricat de mult ne-am dori, nu reusim sa mancam perfect echilibrat

Din păcate, prea mulți dintre noi nu consumăm suficiente fructe proaspete, legume și alte alimente de care avem nevoie pentru a ne menține sănătoși pe tot parcursul anului. Nu putem mânca doar o portocală sau grapefruit și sa ne asteptam la o explozie rapidă de vitamina C pentru a preveni răceala. Un sistem imunitar cu adevărat sănătos depinde de un amestec echilibrat de vitamine și minerale în timp, plus modele normale de somn și o doză intensă de exerciții fizice.
Cu unele excepții, cel mai bine este să obțineți vitaminele și mineralele din alimente decât în formă de pastile. Iată câteva sfaturi pentru obținerea vitaminelor și mineralelor de top pe care sistemul imunitar trebuie să le efectueze. 

Vitamina C

Probabil ca ati aflat deja despre legatura vitaminei C cu sistemul imunitar, dar stiai că o poti obține din mai multe surse decat doar citricele? Legumele verzi cu frunze, cum ar fi spanacul și kale, ardeii grasi, varza de Bruxelles, căpșunile și papaya sunt, de asemenea, surse excelente. De fapt, vitamina C este în atât de multe alimente, încât majoritatea oamenilor ar putea să nu aibă nevoie să ia suplimente decât dacă un medic o recomandă.

Vitamina E

Ca și vitamina C, vitamina E poate fi un antioxidant puternic care ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor. Migdalele, alunele, alunele și semințele de floarea soarelui sunt bogate în vitamina E. La fel și spanacul și broccoli, dacă preferați să vă măriți aportul prin mese și nu prin gustări.

Această vitamină importantă - parte din aproape 200 de reacții biochimice din corpul tău - este esențială în modul în care funcționează sistemul tău imunitar. Alimentele bogate în vitamina B6 includ banane, piept de pui slab, pește cu apă rece, cum ar fi ton, cartofi copți și năut. Incercati si humusul!

Vitamina A

Pentru vitamina A, alegeti alimentei colorate. Alimentele bogate în compuși colorați numiți carotenoizi - morcovi, cartofi dulci, dovleac, cantaloupe și dovlecei - sunt toate opțiuni grozave. Organismul transformă acești carotenoizi în vitamina A și au un efect antioxidant care ajută la întărirea sistemului imunitar împotriva infecțiilor.

Vitamina D

După cum am menționat mai sus, este mai bine să obțineți cele mai multe vitamine din alimente, dar vitamina D poate fi excepția de la această regulă. Vă puteți crește aportul prin alimente precum peștele gras (somon, macrou, ton și sardine) și alimente fortificate, precum lapte, suc de portocale și cereale. Mulți oameni au insa probleme sa absoarbă vitamina D din alimente, așa că, dacă aveți o deficiență de vitamina D, discutați cu medicul despre suplimente.

Citeste si Vitamina D - 7 alimente bogate in aceasta vitamina minunata

Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil

Folat / acid folic

Folatul este forma naturală, iar acidul folic este forma sintetică, adesea adăugată alimentelor din cauza beneficiilor sale pentru sănătate. Pentru a obține mai mult folat, adăugați mai multe fasole și mazăre în farfurie în mod regulat, precum și legume verzi cu frunze. De asemenea, puteți obține acid folic în alimente fortificate (verificați eticheta), cum ar fi pâine îmbogățită, paste, orez și alte produse cu cereale integrale 100%.

Citeste Esti insarcinata? Iata de ce ai nevoie de acid folic - sfatul medicului

Fier

Fierul, care ajută corpul să ducă oxigenul către celule, vine sub diferite forme. Corpul tău poate absorbi mai ușor „fier heme”, care este abundent în păsările de curte slabe, cum ar fi puiul și curcanul, plus fructele de mare. Dar niciodată să nu vă temeți, vegetarieni: puteți obține alte forme de fier în fasole, broccoli și kale.

Citeste si Anemia: 4 secrete despre absorbtia fierului pe care trebuie sa le stii

Seleniu

Seleniul pare să aibă un efect puternic asupra sistemului imunitar, inclusiv potențialul de a încetini reacțiile excesive ale organismului la anumite forme agresive de cancer. Il puteți găsi în usturoi, broccoli, sardine, ton, nuci braziliene și orz, printre alte alimente.

Zinc

Puteți găsi zinc în stridii, crab, carne slabă și păsări de curte, fasole coapte (săriți felul cu zahăr adăugat), iaurt și năut. Zincul pare să ajute la încetinirea răspunsului imun și la controlul inflamației din corpul tău.

Citeste si Este zincul cu adevarat un inamic al racelii? Iata ce spun specialistii

Sfat bonus: când nu puteți mânca fructe si legume, mâncați-le din surse congelate

În funcție de locul în care locuiți și de ce perioadă a anului, nu puteți pune întotdeauna mâna pe produse proaspete de înaltă calitate. Țineți cont de acest lucru: congelat este bine. Producătorii îngheață fructele congelate și legumele la maturitatea „de vârf”, ceea ce înseamnă că vor împacheta o valoare nutritivă similară ca omologii lor proaspeți. Alegeți pur și simplu alimentele congelate mai degrabă decât cele cu zaharuri adăugate sau sodiu.

Despre vitamine mai cititi

Lipsa de vitamine la copii: ce vitamine pot fi deficitare si cand se recomanda suplimente?

Vitaminele in sarcina: Ce se intampla daca nu luam vitamine in timpul sarcinii?

Dictionarul vitaminelor: ghid complet

Despre imunitate

15 alimente care stimuleaza imunitatea

5 modalitati usoare de a stimula imunitatea copiilor

Microbii de la gradinita sau cresa si bolile copilului: ce trebuie sa stim

Cafea cu ulei de nuca de cocos: sau cadoul zilnic de energie si imunitate

Importanta sistemului imunitar pentru supravietuire in timpul epidemiilor

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

redactor: redactor Diana Codrescu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2020
referinte
https://www.health.harvard.edu

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Vitamine

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII