Este zincul cu adevărat un inamic al răcelii? Iată ce spun specialiștii

Este zincul cu adevarat un inamic al racelii? Iata ce spun specialistii

Este zincul cu adevărat un inamic al răcelii? Iată ce spun specialiștii

Este zincul cu adevarat eficient cand e vorba despre raceala?  De câtiva ani se vorbeste mult despre calitatile acestui mineral, zincul  - in combaterea si scurtarea răcelilor. 

• Insă, inainte de a ne lua provizii de zinc la inceputul iernii - iată ce trebuie să stim despre zinc si sănătătea noastră. 

 veti citi
Dacă luăm zinc, scapăm de răceli mai repede?
Răcelile sunt cauzate de rinovirus
Zincul in alimentație: importanță, surse și dozare
Gripa și răceala copilului pe intelesul părintilor: ghid de mituri și simptome 

Dacă luăm zinc, scapăm de răceli mai repede?

Iata parerea medicilor de pe WEbMD:

Dupa un studiu efectuat in 1984 care a facut o legatura intre suplimentele de zinc si racelile clasice - au inceput sa infloreasca povestile despre beneficiile enorme ale zincului. Zincul este unul din mineralele importante pentru organism pentru ca joaca un rol important in functionarea corecta a sistemului imunitar. Este necesar pentru activitatea enzimelor implicate in procese ca: diviziunea celulara, cresterea celulelor, cicatrizarea ranilor. Joaca un rol important in acuitatea simturilor ca mirosul si gustul. Zincul este deasemenea implicat in metabolizarea carbohidratilor

Iar recent, o analiză a mai multor studii a arătat că pastile sau siropul de zinc au redus lungimea răcelii cu o zi, în special atunci când au fost luate în 24 de ore de la primele semne și simptome ale unei răceli. Citeste aici ce se stia deja
Zincul – un remediu minune contra racelii?

Răcelile sunt cauzate de rinovirus

Cele mai multe răceli sunt cauzate de un tip de virus numit rinovirus, care prospera și se înmulțește în pasajele nazale și în gât (sistemul respirator superior). Zincul poate funcționa împiedicând înmulțirea rinovirusului. De asemenea, poate opri rinovirusul să se depună în mucoasele gâtului și nasului.

Zincul poate fi mai eficient atunci când este luat sub formă de pastilă sau sirop, ceea ce permite substanței să rămână în gât și să intre în contact cu rinovirusul.

Dar analiza recentă a încetat să mai recomande zinc. Niciunul dintre studiile analizate nu a avut suficienți participanți pentru a îndeplini un standard ridicat de probă. De asemenea, studiile au utilizat diferite doze și preparate de zinc (pastile sau sirop) pentru diferite perioade de timp. Drept urmare, nu este clar care ar fi doza eficientă și programul de tratament.

Zincul - în special sub formă de pastile de supt - are, de asemenea, efecte secundare, inclusiv greață sau un gust rău în gură. Multe persoane care au folosit spray-uri nazale de zinc au suferit o pierdere permanentă a mirosului. Din acest motiv, medicii din Clinica Mayo prudență împotriva utilizării unor astfel de spray-uri.

În plus, cantități mari de zinc sunt toxice și pot provoca deficiență de cupru, anemie și deteriorarea sistemului nervos.

Deocamdată, cel mai sigur este să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua în considerare utilizarea zincului pentru a preveni sau reduce lungimea răcelilor.

Zincul in alimentație: importanță, surse și dozare

Zincul este unul din mineralele importante pentru organism pentru ca joaca un rol important in functionarea corecta a sistemului imunitar. Este necesar pentru activitatea enzimelor implicate in procese ca: diviziunea celulara, cresterea celulelor, cicatrizarea ranilor. Joaca un rol important in acuitatea simturilor ca mirosul si gustul. Zincul este deasemenea implicat in metabolizarea carbohidratilor. Iata totul despre importanta unei alimentatii care contine zinc - de la Desprecopii.

Gripa și răceala copilului pe intelesul părintilor: ghid de mituri și simptome

De curand, intr-un topic de discutie pe forumul Desprecopii - am putut constata ca multe mamici au inca probleme in a diferentia gripa de o raceala.  Si, in special - cand suntem inconjurati de reclame la medicamente pentru gripa sau raceala, si ajungem des la automedicatie, e important sa stim exact daca e gripa sau raceala si sa avem clar un un ghid de recunoastere a gripei sau racelii. Iata un ghid despre gripa si raceala copilului pe intelesul parintilor cu explicatia miturilor si simptomelor.

Despre gripă la copil, mai poți citi

Cum stim ca gripa copilului devine serioasa si trebuie sa mergem de urgenta la spital
Gripa la copil: simptome si tratament
Gripa Australiana - simptome si tratament
Gripa sau raceala la copil - ghidul simptomelor
Sezonul gripei se apropie: ce trebuie sa stii si cum iti poti proteja copilul de gripa 

 

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

referinte: WebMD, Revista Pediatrics 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII