Cât de importantă este calitatea spermei bărbatului pentru a rămâne insarcinată? - sfatul specialistului

Cât de importantă este calitatea spermei bărbatului pentru a rămâne insarcinată? - sfatul specialistului | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Atunci cand in cuplu exista dorinta de a aduce pe lume un copil, calitatea spermei este extrem de importanta.

→ Mai multe informatii despre acest subiect ne ofera Dna. Embriolog Senior Mihaela Radu.

Barbatii au nevoie de un numar mare de spermatozoizi de o calitate buna pentru a fertiliza ovocitul

Dar chiar si atunci cand barbatul este in forma din punct de vedere al potentei, aceasta nu inseamna ca este si fertil. Procesul de concepere al copilului este extrem de complex.

In timpul contactului, sperma este depozitata in vaginul femeii, doar o parte din spermatozoizi ajung prin cervix in uter (are loc o prima selectie), din uter ajung in trompa uterina unde intalnesc ovocitul. Unui singur spermatozoid i se permite patrunderea in ovocit astfel se finalizeaza procesul de fertilizare propriu zisa.

Deci, calitatea spermei se refera la capacitatea acesteia de a fecunda ovocitul.

La evaluarea calitatii spermei, urmatorii parametrii sunt decisivi: volumul, concentratia; mobilitatea spermatozoizilor modul in care se misca si progreseaza in lichidul spermatic; morfologia evaluarea amanuntita a formei spermatozoidului si vitalitatea fractia de spermatozoizi viabili din proba. Toate acestea pot fi cuantificate prin spermograma. in cazul in care exista modificari de la parametrii normali, barbatii trebuie sa se adreseze specialistului pentru mai multe investigatii.

Ce putem face pentru a imbunatatii calitatea spermei?

Pentru a va creste sansele sa deveniti tata, exista modalitati prin care va puteti proteja sperma. Spermatogeneza, este un proces extrem de complex si de durata, aproximativ 3 luni sunt necesare pentru formarea si maturarea spermatozoizilor intratesticular . Asadar este important ca in cele trei luni sa mentineti un status cat mai sanatos al intregului organism: scapati de kg-mele in plus, faceti cat mai multa miscare, consumati alimente sau suplimente alimentare bogate in vitamine, renuntati la fumat sau alte substante nocive din clasa steroizilor, consumati moderat alcool, nu purtati lenjerie sau imbracaminte foarte stramta, evitati baile fierbinti, sauna si nu folositi optiunea de incalzire a scaunului de la masina.

De asemenea evitati stresul si mentineti o relatie intima de cuplu normala. Implicarea emotionala este extrem de importanta, discutati deschis cu partenera si sustineti-va reciproc. Este dovedit stiintific prin nenumarate studii ca parametrii spermatici sunt mai optimi calitativ in timpul unui contact intim versus o proba obtinuta prin masturbare in camera de recoltare asociata unei clinici.

Cereti ajutor medical specializat atunci cand sarcina nu apare spontan dupa un an de incercari.

► Citeste in continuare Cât de importantă este pregătirea corpului pentru sarcină? Sfaturi din partea medicului specialist 

Vrei sa concepi un copil? Aceste alimente maresc calitatea spermei

Cand un barbat vrea sa conceapa un copil, evident, sperma este importanta. Dar mai mult, sănătatea spermatozoizilor depășește doar conceperea. Calitatea spermatozoizilor joacă, de asemenea, un rol în sănătatea sarcinii generale și, eventual, a copilului. În studiile efectuate pe șoareci, stresul și obezitatea la șoarecii de sex masculin au modificat genele purtate în sperma lor.

Iata o serie de alimente care ajuta la cresterea cantitatii, productiei si calitatii spermei - lucru bine de stiut daca sunteti in calitate de aspiranti la calitatea de parinti.

autor: Desprecopii © 2022
Cu contributia doamnei Embriolog Senior Mihaela Radu
Toate drepturile rezervate © Desprecopii.com

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
 • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
 • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
 • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
 • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
 • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
 • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
 • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
 • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
 • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
 • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
 • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
 • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de obosealăCiteste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj