Ce nu trebuie sa lipseasca din kit-ul de calatorie?
Când pleci în vacanță, este destul de ușor să te abați de la o alimentație corectă și sănătoasă pentru tine și copilul tău. Până la urmă, vacanța este doar pentru o perioadă scurtă de timp, deci ce poate fi rău în asta?
Organismul copilului poate face față unei scurte abateri de la stilul său normal
În cele mai multe cazuri, organismul copilului poate face față unei scurte abateri de la stilul său normal de viață și alimentație. Din păcate, a fi într-un mediu nou și a consuma alimente noi poate avea efecte nedorite, în special pentru copii. Când te abați de la dieta ta - chiar și pentru o perioadă scurtă de timp - sistemul digestiv este primul care recunoaște acest lucru. Uneori, sistemul imunitar poate fi confruntat cu amenințări necunoscute care îl copleșesc.
Nu îți dorești ca micuțul tău să sufere de indigestie sau de o boală gastrointestinală în timpul vacanței! De asemenea, nu vrei ca sistemul său imunitar să fie atât de compromis încât să capteze mai ușor bacteriile și virușii.
Din fericire, există o modalitate ușoară de a-i proteja intestinul de efectele alimentelor noi și de o schimbare a rutinei. Probioticele!
Una dintre cele mai frecvente afecțiuni suferite în timpul vacanței este diareea călătorului. Se crede că până la 50% dintre oameni întâmpină această problemă frustrantă când pleacă în vacanță. Diareea călătorului este de obicei rezultatul unei contaminări bacteriene din alimentele sau apa consumată. (1)
Probioticele îți pot salva vacanța!
O indigestie la plajă poate strica vacanța oricui - mai ales când vorbim de copilași. Ferește-l de aceste probleme începând prin a-i proteja sănătatea intestinală cu mult înainte de a pleca de acasă.
Deoarece până la 80% din celulele sistemului imunitar se află în interiorul intestinului, are sens să îl menții cât mai sănătos. Probioticele sprijină bacteriile „bune” din tractul gastrointestinal, hrănindu-le și menținându-le într-o stare bună de funcționare. De asemenea, ajută la prevenirea oricăror „invadatori”, cum ar fi bacteriile patogene, prin eliminarea lor și restabilirea echilibrului microbiotei intestinale. (2)
Una dintre principalele atribuții ale bacteriilor intestinale este să pregătească celulele imunitare să lupte împotriva unui potențial atac. Aceste bacterii utile anunță celulele imune că în apropiere se află o amenințare și că trebuie să răspundă.
Cu toate acestea, dacă micuțul tău începe vacanța cu un intestin plin de bacterii nesănătoase, sistemul său imunitar va fi deja în dezavantaj. Va fi mai susceptibil la potențialii invadatori, deoarece celulele sale imune nu vor primi mesajele potrivite de la bacteriile intestinale.
Cercetările științifice au descoperit că bacteriile benefice nu numai că pot trata diareea călătorului (3), dar o pot împiedica să se dezvolte. Probioticele pot ajuta, de asemenea, la menținerea stării generale de sănătate, oferind suport digestiv.
Probioticele pot ajuta și la prevenirea constipației, care poate rezulta din modificările rutinei intestinale. Aceasta este o consecință nefericită a schimbărilor de fus orar, a tulburărilor de alimentație și a modificărilor tiparului de somn. De asemenea, contribuie la deshidratare, iar când intestinele sunt „blocate”, sistemul imunitar poate suferi cu adevărat!
Cum pot preveni diareea călătorului?
Pe parcursul călătoriei crește gradul expunerii la numeroase alimente cu risc ridicat de alterare, motiv pentru care atenția trebuie să fie sporită, mai ales la alimente precum carnea complet nepreparată sau foarte puțin preparată, fructele de mare, fructele și legumele proaspete, cu coajă. Apa de la robinet, gheața și produsele lactate pot reprezenta și ele un risc. În consecință, alimentele trebuie să fie proaspete şi foarte bine preparate.
Fructele și legumele trebuie să fie proaspete, spălate cu apă curată sau curățate de coajă. De asemenea, este de dorit să consumaţi băuturi ambalate în recipiente sigilate. Gheața poate fi pregătită din apă care nu este curată, fapt pentru care ar fi indicat să fie evitată.
În cazul sugarilor (sub șase luni), cea mai potrivită modalitate de alimentație o reprezintă laptele matern. În cazul sugarilor hrăniți cu formulă de lapte praf, acesta trebuie preparat cu apă fierbinte de peste 70°C. Toate sticlele și biberoanele trebuie sterilizate în apă fiartă.
Dacă vrei cu adevărat să te bucuri de timpul liber, asigură-te că microbiota intestinală a copilului este pusă la punct. În cazul în care apare diareea pe parcursul călătoriei, probioticele se pot dovedi eficiente ca adjuvant în tratarea formelor acute, infecțioase ale acestei afecțiuni, deoarece acestea ajută la restabilirea echilibrului microflorei intestinale (4).
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/features/managing-travelers-diarrhea/index.html
(2) https://www.immunology.org/public-information/bitesized-immunology/organs-and-tissues/immunity-in-the-gut
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17298915
(4) Allen SJ, et al. Cochrane Database of Syst Rev. 2010, Issue 11. Art. No.: CD003048. DOI: 10.1002/14651858
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII