Alimentatia copilului de varsta mica (dupa varsta de un an) - Emisiune marca Desprecopii

Alimentatia copilului de varsta mica (dupa varsta de un an) - Emisiune marca Desprecopii | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Rolul alimentatiei din primele zile de viata este foarte important, orice parinte stie asta. Dar care este importanta alaptarii chiar si dupa inceperea diversificarii, care este legătura dintre alimentatie si imunitate?

Despre alimentatia bebelusului diversificat si de varsta mica - ne-a raspuns la multe intrebari doamna doctor Irina Costache, medic primar pediatru, intr-o emisiune marca Desprecopii.

De ce este atat de importanta alimentatia unui copil inca din primele zile de viata?

Primele zile de viata ale copilului si tot ceea ce urmeaza, sunt caramizile care se pun la baza piramidei si tot ce vom oferi noi in viata omuletului pe care il ingrijim, incepe de atunci, din primele zile, si va continua dincolo de acestea. De aceea este foarte importanta alimentatia, sa ii oferim ceea ce putem mai bun. Cu toate ne dorim acest lucru, iar la inceput alaptarea este esentiala - nu exista lapte mai bun decat laptele propriei mame.

Dupa varsta de 6 luni incepe diversificarea alimentatiei, introducerea alimentelor solide de cea mai buna calitate. Trebuie sa avem grija la nutrientii pe care ii oferim, la cantitate - care trebuie sa fie suficienta, calitatea legumelor si fructelor sa fie deosebita si sa existe proteine in alimentatia copiilor. In general este nevoie de o alimentatie sanatoasa, sa evitam junk-food-ul, produsele cu sare si cu zahar.

Este practic, tot ceea ce putem face noi pe langa toate celelalte puncte de vedere ca si mama, pentru a avea un start sanatos in viata si bineinteles, pentru a avea mai tarziu un adult sanatos, pentru ca asta ne dorim, si din punct de vedere fizic dar si din punct de vedere emotional.

Cat de importanta este adaptarea alimentatiei si nevoilor nutritionale ale copilului?

Este important sa intelegem ca noi suntem cei care punem caramizile in viata mai departe si ca este vital, ca atunci cand oferim primele alimente copiilor nostri, acestea sa fie de calitate, pentru a nu ajunge sa avem copii cu deficite nutritionale, sa nu favorizam acele tulburari care tin de tot ce inseamna alimentatie, fie ca este hipoalimentatie (copii care nu cresc) fie ca este hiperalimentatie (copii care pot sa ajunga obezi). Se pot intampla lucruri nedorite din cauza noastra, expunand copiii la un continut nutritional nepotrivit pentru varsta lor sau care au adaosuri nefericite, asa cum spuneam mai devreme - de exemplu oferim fructe copiilor dar aflam ca nu este bine sa le oferim sub forma de sucuri, deoarece este mai sanatos sa le oferim sub forma de piureuri.

Trebuie sa avem grija, de asemenea, la favorizarea alergiilor alimentare, deoarece este un risc si sunt foarte multe discutii pe seama acestora - cand, cum si ce introducem. Tendinta noastra de a oferi lucruri cat mai "raw" nu este intotdeauna cea mai buna idee, deoarece se intampla sa nu stim sa facem unele lucruri. Mamele, in dorinta de a fi totul cat mai natural, folosesc de exemplu cerealele din plafar si nu pe cele special concepute pentru copii, precum Nestle Naturnes Bio, care sunt niste alimente fortifiate, imbogatite cu fier, si atunci nu avem nici un risc de anemie feripriva.

De asemenea, echilibrul alimentelor este foarte important. Multi parinti incep diversificarea preponderent doar cu fructe fara sa se gandeasca la nevoia de proteine care exista mai departe in alimentatia copilului. Este important sa discutam cu pediatrul sau cu medicul de familie, sa invatam sa ne alimentam copilul, sa ne inspiram, sa citim mult si sa ajungem la un plan alimentar, pentru ca este vital sa nu existe deficit, dar nici excese.

Care sunt calitatile laptelui matern si care este valoarea sa nutritionala?

Laptele de mama este cel mai bun aliment pentru copii. Acesta este total adaptat speciei umane si ca urmare este unic in fiecare secunda. Este foarte greu sa reproduci laptele uman. El are o cantitate de proteine care variaza in functie de momentul alaptarii. Este extrem de caloric intr-o cantitate foarte mica si are o cantitate optima din aproape toate mineralele cu exceptia fierului. Stim cu totii ca pana in primele 4 luni, fierul din laptele matern este suficient si nu avem nevoie de supliment, dar undeva dupa varsta de 4 luni fierul din laptele matern scade ca si cantitate si este nevoie fie suplimentat.

De asemenea, laptele matern are o cantitate optima de sodiu si de potasiu. Laptele de vaca insa, este total nepotrivit pentru copii deoarece are o cantitate de sare foarte mare iar laptele de capra, de exemplu, are o cantitate de sare de trei ori mai mare decat cel de vaca, de aceea nu este o solutie pana la varsta de 1 an, cand rinichii copilului nu sunt maturizati.

Raportul de calciu versus fosfor este un raport particular in laptele matern indiferent de cantitatea de calciu pe care o are. Raportul de 4:1 este un raport care favorizeaza absorbtia in totalitate a calciului si este un lucru esential pentru dezvoltarea sanatoasa a oaselor.

Laptele matern nu este extrem de bogat in vitamina D, de aceea folosim suplimente din primele zile de viata.
Ceea ce este cel mai important insa in laptele matern, fie ca vorbim de colostru, de laptele matur, de numai 3 picaturi de lapte sau de alaptatul la varsta de 2 ani si jumatate, sunt acele substante specifice laptelui de mama si de anticorpii care se transmit de la mama la copil - acestea reprezinta bulgarele de aur al laptelui uman.

Exista beneficii nutritionale in cazul folosirii formulelor de lapte si cand trebuie sa apelam la acestea?

Sunt situatii in care o femeie nu poate alapta sau pur si simplu nu reuseste. Sunt cateva contraindicatii absolute in alaptare, extrem de putine, precum HIV sau sifilis. Dar traim in alte vremuri, in care mamele isi doresc sau sunt nevoite sa se intoarca la munca foarte repede si astfel nu mai pot pur si simplu sau nu gasesc conditii la serviciu pentru a se mulge si a continua alaptarea. In acest caz, formula de lapte este un lucru bun si necesar, iar acele mame nu trebuiesc aratate cu degetul.

Formulele de lapte au fost inventate pentru astfel de situatii. Ele au pornit de la laptele matern ca si idee principala si respecta recomandarile. Acestea sunt imbogatite in calciu, care asigura dezvoltarea sanatoasa a oaselor, fier pentru prevenirea anemiei feriprive, iod care este esential pentru dezvoltarea tesuturilor dar si pentru tiroida, zinc care ajuta imunitatea si in dezvoltarea diverselor tesuturi, dar cel mai important, formulele sunt imbogatite in acizi grasi esentiali, extrem de importanti si vitali pentru dezvoltarea creierului pe termen lung. In general, tot ce au incercat formulele sa faca a fost sa ajunga la o calitate din punct de vedere nutritional cat mai aproape de laptele matern.

Laptele pentru copii de varsta mica NAN OPTIPRO® HM-O ofera micutilor imunonutrienti si o oligozaharida similara cu cea mai abundenta din laptele matern, pentru a sustine imunitatea celui mic, atunci cand alaptarea nu este posibila.

Este recomandat ceaiul la bebelusi?

Nu, ceaiul nu este recomandat sugarilor, deoarece este un lichid incolor, fara calorii, care nu contine nutrienti. Sugarii nu au nevoie de apa sau ceai, indiferent ca sunt alaptati sau hraniti cu formula, pana in momentul diversificarii.

Cand putem sa dam lapte de vaca copilului?

Putem oferi lapte de vaca copilului dupa varsta de 1 an, dar asta nu inseamna ca este cea mai buna solutie. In momentul in care un copil are ocazia sa manance formula de lapte, datorita imbogatirii acesteia, in tot ceea ce inseamna fier, calciu, zinc, iod, proteine de calitate superioara si in cantitate optima, HM-O, este de dorit sa se intample acest lucru. Deci, daca avem ocazia sa alegem intre un lapte de vaca si un lapte formula dupa varsta de 1 an, este bine sa alegem formula, datorita avantajelor.

Formarea activa a proceselor metabolice are loc in primii doi ani de viata a copilului, iar un metabolism corect este cea mai importanta componenta a unui viitor sanatos. De aceea, chiar si dupa un an de zile, este necesar sa alegeti alimentele corecte pentru copilasul dumnevoastra, cu imunonutrienti si oligozaharida similara cu cea din laptele matern. In acest sens, expertii Nestle au dezvoltat cea mai mare inovatie Nestle NAN: laptele pentru copii de varsta mica Nestlé NAN Optipro 3 HM-O. Mai multe informatii despre calitatile acestui lapte, puteti citi aici.

OPTIPRO® este o tehnologie speciala de optimizare a proteinelor in functie de varsta, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ. HM-O este o formula unica. 2'-FL este o oligozaharida identica structural cu cea mai abundenta din laptele matern.

Vitaminele A, C si D contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.

Calciul este necesar pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor la copii.

Fierul, Zincul si Iodul contribuie la dezvoltarea cognitiva normala a copiilor si la functia cognitiva normala.

L. reuteri sunt culturi similare cu cele care se gasesc si in laptele matern.

Care este legatura intre alimentatie si imunitate?

Imunitatea inseamna de obicei trecerea prin boala, obtinerea de anticorpi si folosirea lor mai departe ca niste soldatei, sa spunem asa, care sa ne apare. Copilul are nevoie de acesti soldatei in momentul in care intra in contact cu diverse virusuri, bacterii si nu este de dorit sa ii aruncam in lupta asta fara sa fie pregatiti. Toate organele, tesuturile si celulele noastre se apara avand la baza diverse substante pe care le folosesc, precum vitamina C, un antioxidant puternic ce ajuta imunitatea si zincul care scurteaza durata bolilor respiratorii in medie cu 2-3 zile.

Daca avem un copil sanatos, alimentat corect, acesta este mai pregatit - soldateii lui sunt mai bine pregatiti de aparare.
Daca copilul primeste tot ce are nevoie din legume, fructe, cantitatea optima de calciu, fosfor, zinc, vitamina D, C, daca este alimentat corect si nu este subalimentat, poate avea sanse mai bune de a se apara si dezvolta imunitatea.

Imunitatea se construieste cu ajutorul nostru, de aceea este atat de important ce le oferim sa manance.

Desi copilul poate semana din punct de vedere al personalitatii cu parintii, are acesta nevoi nutritionale diferite fata de cele ale adultului? Este copilul un mic adult?

Niciodata copilul nu devine un mic adult. Nevoile nutritionale ale unui copil sunt mult mai mari. In primul rand, copilul trebuie sa manance caloric mult mai mult, dar stomacul lui nu este pregatit pentru asa ceva, el nu are un stomac atat de mare pentru a consuma cantitati foarte mari, si atunci este foarte important ca ceea ce-i dam sa fie in cantitati mici, nutritional corect si caloric, de asemenea, destul de mare. De aceea, piureul de fructe recomand a fi imbogatit cu cereale, ca de exemplu Nestle Naturnes Bio, pentru a avea un mic dejun sanatos, iar la pranz, este foarte important sa avem alimente din toate grupele nutritionale. Un copil nu poate sa manance doar glucide, proteine sau numai lipide, trebuie sa avem grija sa existe proteine la fiecare masa, intr-o cantitate optima. Nu se face rabat la calorii si nici la grasimi.

Alimentele copiilor trebuie sa fie intotdeauna foarte bine preparate termic, nu se recomanda niciodata fructe de mare sau peste crud copiilor. De asemenea, nu sunt recomandate produsele degresate si nu mai mult de 300ml lapte de vaca pe zi.

Despre imunitatea bebelusului, mai puteti citi:

Sistemul imunitar al nou-nascutului: ce trebuie sa stii

Pot probioticele fi folosite in lupta contra virusurilor?

De ce se imbolnavesc copiii mai des dupa ce incep gradinita - iata sfatul medicului pediatru

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Imunitate

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII