Copilul la 2 ani: emotiile sunt tot mai greu de controlat iar somnul tot mai amanat

Copilul la 2 ani -  emotiile sunt tot mai greu de controlat iar somnul tot mai amanat

Copilul la 2 ani: emotiile sunt tot mai greu de controlat iar somnul tot mai amanat

La doi ani, copilul a devenit mai sigur pe el pentru ca a dobandit un grad de independenta care ii mareste autonomia prin dezvoltarea simtului proprietatii. Insa, emotiile sunt mai greu de controlat.
Alaturi de momentul mesei, momentul pentru mers la un somnic de dupa amiaza, devine tot mai dificil si intampinat cu rezistenta.

Iata cine este copilul la 2 ani - despre personalilitate si fragilitate a emotiilor.

veti citi
La 2 ani, copilul trece printr-un proces intens de invatare
Emotiile sunt greu de controlat
Momentul somnului devine un moment tot mai dificil
Copilul isi exprimă sentimentele prin joacă si activitati creative si de ce trebuie să il incurajăm
2 ani: inceputul crizelor de personalitate si independenta 

La 2 ani, copilul trece printr-un proces intens de invatare

La 2 ani, copilul trece print-un proces intens de invatare - e interesat sa invete noi cuvinte si vrea sa le foloseasca cu mare interes. De asemeni,copilul e tot mai interesat de a-si controla urina si treaba mare...

In schimb, gaseste alte precupari - creta, vopsele, spuma de ras, articole de machiat, produse pentru vase - vor fi de acum parte din joaca lui si le va folosi in creatiile lui de pe perete, mocheta, baie sau propriul sau corp.  Pentru copilul de 2 ani orice material nou este o provocare  si merita incercat. Pe de alta parte, acestea sunt momente pretioase cand in care copilul isi descopera si testeaza creativitatea ...asa ca, cu toata mizeria de rigoare, trebuie sa i le permitem (in niste limite) si chiar incuraja.

Emotiile sunt greu de controlat

La 2 ani, sUntem in prima criza a lui NU ... iar ceea ce este mai greu de controlat sunt emotiie. Copilul vrea sa placa si sa faca totul bine si sufera atunci cand nu reuseste. Adica cum se face ca tata are acces la spuma de ras si el nu, ca mama isi poate face unghiile cu oja si ea nu are voie?

Citeste Perioada de negatie a unui copil: cum ne descurcam si sfaturi practice

Momentul somnului de dupa-amiaza devine un moment tot mai dificil

Alaturi de momentul mesei, momentul pentru mers la un somnic de dupa amiaza, devine tot mai dificil si intampinat cu rezistenta.  Copilului nu mai vrea sa doarma in timp ce stie ca s-ar putea juca. Ii e frica si de fantome, de intuneric, de singuratate si are varsta la care diferenta dintre real si imaginar nu exista pentru el.

Si culcarea de seara devint tot mai dificila pentru ca ar vrea sa stea cat mai mult in compania lui mami si tati. Iar ritualul de somn nu se mai termina. Dar, bine ca exista intotdeauna loialului ursulet de plus care ii poate tine de urat dupa ce mami sau tati inchide usa.

Citeste Superalimente pentru copiii de 1-2 ani

Simtul proprietatii

Al meu - a mea - aceastea sunt cuvintele cu care isi defineste proprietatea. Iar acest lucru face parte din procesul de castigare a autonomiei - pentru ca isi delimineaza  valorile personale. Asa cum mami si tati ii spune sa nu se atinga de atat  de multe lucruri - asa si el.

Dar, incetul cu incetul, copilul incepe sa inteleaga conceptul de imprumut - sau ti-l dau inapoi - mai ales vazand ca la randul sau poate si el imprumuta jucarii de la altii.

Copilul isi exprimă sentimentele prin joacă si activitati creative si de ce trebuie să il incurajăm

Creativitatea este cea mai libera forma de auto-exprimare pentru un copil. Nu exista nimic mai satisfacator si mai atractiv pentru copii decat sa se poata exprima deschis si fara judecata. Abilitatea de a fi creativ, de a crea ceva din sentimentele si experientele personale poate reflecta si hrani sanatatea emotionala a copiilor. Experientele pe care le au copiii in primii lor ani de viata le pot spori semnificativ dezvoltarea creativitatii.   Citeste de ce  copilul isi exprima sentimentele prin joaca si activitati creative si de ce trebuie sa il incurajam...

2 ani: inceputul crizelor de personalitate si independenta

Un copil de 2 ani nu prea stie ce vrea in afara cazurilor in care este sigur ca NU vrea sa faca ceea ce doriti dumneavoastra sa faca. Micutul de 2 ani se lupta cu parintii inainte sa accepte sa intre in cada ca sa faca baie, apoi dupa ce intra, nu accepta in ruptul capului sa mai iasa din baie. Uneori, micutul este o pacoste, iar situatiile acestea sunt greu de infruntat de catre dumneavoastra, parintii lui. Totusi, acesti ani nu trebuie neaparat sa fie groaznici, ba chiar pot fi grozavi.

Copilul de 2 ani pur si simplu trece de la stadiul de bebeluș la cel de copil. Iată sfaturile de la Desprecopii despre inceputul crizelor de independență și cum procedăm :)

Copilul de 2 ani, citeste si

Copilul de 2 ani: dezvoltare, emotii si aptitudini

Tortul de 2 anisori: peripetii cu Sebi, Billy, BamBam si pisica

 Dezvoltarea cognitiva a copilului de 2 ani

Viata de zi cu zi cu un copil de 2 ani - prin ochii unei mame ce a pus pe hartie ilustratii din viata reala

Activitati educationale pentru copii de 2 ani

Jocuri in interior
Glume pentru copii
Ghicitori 
Proverbe si zicatori 
Labirinturi 
Desene de colorat, planse de colorat 
Povesti 
Cantecele 
Poezioare
Jocuri in aer liber

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

redactor: Demetra Sorescu - Redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com © 2024
referinte: Journal of Psychology, Parenting News. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII