Bebelusul meu are astm? Iata ce simptome sunt de luat in considerare - sfatul medicului

Bebelusul meu are astm? Iata ce simptome sunt de luat in considerare - sfatul medicului

Bebelusul meu are astm? Iata ce simptome sunt de luat in considerare - sfatul medicului

Tusea și respirația rapidă sunt doar câteva dintre semnele pe care le poate prezenta un bebeluș cu astm. Astmul este o afecțiune cronică care provoacă inflamații ale căilor respiratorii și sensibilitate la iritanții pe care majoritatea oamenilor îi pot inspira fără probleme.

Medicii pot trata astmul la bebeluși cu medicamente care ajută la deschiderea căilor respiratorii. Deși nu este întotdeauna posibil să prevenim astmul la bebeluși, evitând declanșatorii, cum ar fi fumul, animalele de companie, polenul și expunerea la acarieni, putem ajuta la reducerea simptomelor.

- vei citi:
Simptome specifice de astm la bebeluși
Factori de risc
Diagnostic
Tratamente și remedii
Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru

Simptome specifice de astm la bebeluși

Conform Academiei Americane de Pediatrie si Fundației pentru Astm și Alergie din America (AAFA), aproximativ jumătate dintre toți copiii cu astm prezintă câteva semne ale afecțiunii înainte de a împlini vârsta de 5 ani. Recunoașterea astmului la bebeluși și căutarea ajutorului medical poate permite părinților și îngrijitorilor să ofere tratamente care să mențină bine sugarii.

Parintii ar trebui să rețină, de asemenea, că bebelușii cu simptome asemănătoare astmului este posibil să nu îl aibă mai târziu în viață.

Astmul poate fi dificil de diagnosticat la sugari și poate fi greu de recunoscut la bebeluși, deoarece poate semăna cu alte boli respiratorii. De asemenea, un bebeluș nu poate spune cum se simte sau că are dificultăți în încercarea de a respira.

Printre simptomele de astm la bebeluși se numără:

nuanță albastră la față, unghii sau buze, ceea ce poate indica o oxigenare slabă;
respirație foarte rapidă;
mișcări ale stomacului exagerate, ca și cum sugarul își folosește mușchii stomacului pentru a respira
nări evazate;
nervozitate;
letargie;
tuse pe timp de noapte sau chiar atunci când efectuează activități de rutină;
dificultatea de a mânca/suge;
hârâit sau respirație șuierătoare.

Astmul se poate asemăna îndeaproape cu alte afecțiuni medicale la copii, cum ar fi:

reflux de acid;
bronșiolita;
crup;
fibroză chistică;
un corp străin blocat în căile respiratorii;
pneumonie;
o infecție respiratorie superioară.

O altă afecțiune care poate provoca unele simptome similare astmului la sugari este laringotraheomalacia (stridorul laringian congenital).
Bebelușii care se nasc cu această afecțiune au o slăbiciune în cartilaj chiar sub corzile vocale.

Ca urmare, aceștia pot respira zgomotos în căile respiratorii superioare și trahee, ceea ce ar putea suna ca astmul. Pe măsură ce un copil crește, aceste țesuturi devin de obicei mai ferme și mai puțin susceptibile de colabare.

Diferența principală între astm și unele dintre bolile de mai sus este că un sugar poate continua să prezinte simptome de astm.
Astmul este o afecțiune cronică care ne poate afecta de-a lungul vieții.

Chiar și după o boală acută, copiii pot avea simptome persistente ale căilor respiratorii hiperreactive: căile respiratorii din plămânii lor devin mai mici și se inflamează mai ușor decât cele ale altora. Acest model poate ajuta medicii să pună un diagnostic de astm.

Factori de risc

Fumatul în timpul sarcinii poate fi un factor de risc pentru un sugar.

Factorii de risc care pot crește probabilitatea ca un copil să dezvolte astm includ:

istoric familial de alergii, astm sau dermatită atopică, cea mai frecventă formă de eczemă;
istoric al simptomelor mai severe cu infecții respiratorii, cum ar fi virusul sincitial respirator;
fumatul în timpul sarcinii;
naștere prematură.

Atunci când sugarii de 6 luni și mai mici prezintă episoade acute de astm, o infecție virală este de obicei cauza, potrivit AAFA.

Diagnostic și când să ne adresăm unui medic

Diagnosticarea astmului la bebeluși poate fi dificilă, deoarece testele funcției pulmonare pe care medicii le efectuează în mod obișnuit nu sunt la fel de utile când bebelușii nu pot expira sau inspira la comandă.

Drept urmare, un medic poate utiliza alte metode de diagnostic, precum:

Administrarea medicamentelor pentru a deschide căile respiratorii și apoi a vedea dacă simptomele unui bebeluș se îmbunătățesc.
Efectuarea testelor de alergie pentru a determina dacă un sugar sau un bebeluș mai mare este sensibil la declanșatorii alergici obișnuiți, cum ar fi acarienii, mucegaiul, sau polenul.
Radiografii, pentru a examina plămânii unui sugar.

Astmul este o afecțiune cronică, fără tratament. Cu toate acestea, mulți bebeluși care prezintă simptome asemănătoare astmului, precum respirația șuierătoare, nu continuă să aibă astm ulterior în viață. Acesta este un alt motiv pentru care diagnosticul de astm la cei mici poate fi dificil. Drept urmare, un medic nu poate diagnostica definitiv un copil cu astm decât mai târziu în viață.

Uneori, medicul va trimite un copil la un specialist în alergii sau la un specialist în plămâni numit pulmonolog pentru teste și tratamente ulterioare.

Tratamente și remedii

Bebelușii pot primi medicamente pentru astm prin intermediul unui inhalator. Inhalatoarele și tratamentele nebulizante sunt sistemele de administrare a medicamentelor pentru astm.

Chiar și sugarii pot primi uneori medicamente pentru astm prin intermediul unui inhalator care folosește un atașament suplimentar numit distanțier și o mască de dimensiuni speciale pentru sugari.

Un nebulizator furnizează medicamente lichide în combinație cu aerul comprimat. Rezultatul este o ceață pe care un bebeluș o respiră.

Purtarea măștii speciale pentru sugar poate ajuta copilul să inspire mai bine medicamentul.

Unele dintre medicamentele care necesită un inhalator sau un nebulizator pentru administrare pot fi medicamente cu acțiune scurtă
, cum ar fi albuterolul (Ventolina). Acest medicament ajută la deschiderea rapidă a căilor respiratorii pentru a ușura respirația. Un medic poate, de asemenea, să prescrie medicamente cu acțiune lungă care conțin steroizi ce ajută la reducerea inflamației și, de asemenea, să deschidă căile respiratorii.

Remedii naturale

Pe lângă medicamentele pe bază de rețetă, un medic poate recomanda măsuri pentru reducerea alergenilor care declanșează frecvent simptomele de astm. Printre exemple se numără fumatul, animalele de companie, polenul și acarienii.

Părinții și îngrijitorii își pot proteja copilul prin:

Spălarea lenjeriei de pat și a jucăriilor de pânză cel puțin o dată pe săptămână la o temperatură de 54°C sau mai mare, pentru a ucide acarienii.
Aspiră cel puțin o dată pe săptămână pentru a îndepărta excesul de praf.
Împiedică intrarea fumului de țigară în casă sau mașină. Dacă un părinte sau un îngrijitor fumează în afara casei, ar trebui să-și schimbe hainele la întoarcere.
Împiedică accesul animalelor de companie în dormitor.
Folosirea purificatoarelor de aer care au un filtru cu particule de înaltă eficiență (HEPA).
Acoperirea saltelei pentru pătuțul unui copil cu o husă specială pentru acarieni.
Un părinte sau un îngrijitor poate dori, de asemenea, să discute cu pediatrul copilului înainte de a introduce alimente potențial alergenice, cum ar fi arahide, lapte de vacă, ouă și grâu, deși este rar ca alergiile alimentare să provoace astm la copii.

În cazurile în care există un istoric familial al sensibilităților alimentare, poate fi benefic să se introducă aceste alimentetreptat și în cantități mici pentru a se asigura că un copil nu are o reacție alergică care provoacă probleme de respirație.

Problemele de respirație la copii pot fi o preocupare semnificativă.
Întrucât căile respiratorii ale bebelușului sunt deja mici, condiții precum astmul pot face dificilă respirația.

Dacă o persoană are îngrijorări cu privire la respirația copilului sau care prezintă alte semne de astm, ar trebui să discute cu medicul pediatru cât mai curând posibil.

Cere un sfat pe forumul Desprecopii

Ai intrebari despre febra bebelusului? Esti panicata? Ai un diagnostic medical despre care vrei sa afli mai multe? Cereti sprijinul celei mai mari comunitati de parinti tineri din Romania. Veti gasi suport si intelegere si o multime de prieteni care trec prin aceleasi probleme ca dvs. Deveniti membru al celebrului club: Clubul Scutecelor.

 Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru

Cand bebelusul se imbolnaveste orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Tocmai pentru ca este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.

Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm in linkul urmator 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate.


Despre febra la bebelus si copil merita sa citesti:

Mituri demontate despre febra si cauzele ei
Ce tulbura noptile copilului mic?
Febra copilulu: cum ajuta febra la uciderea bacteriilor care cauzeaza boala
10 Intrebari si raspunsuri despre bolile copilariei
Cum se ia corect temperatura la copii
Convulsiile febrile
Despre cresterea dintisorilor

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Toate bolile copilului aici >>

 Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Astm

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII