Iata de ce nou-nascutul tau sanatos poate avea nevoie de ingrijiri suplimentare dupa nastere

Iata de ce nou-nascutul tau sanatos poate avea nevoie de ingrijiri suplimentare dupa nastere

Iata de ce nou-nascutul tau sanatos poate avea nevoie de ingrijiri suplimentare dupa nastere

Uneori bebelușii se nasc nasc bine și sănătosi, dar totuși necesită observații suplimentare. Acest lucru se datorează faptului că aceștia au anumiti  „factori de risc” pe care medicii ii consideră că le-ar putea crește șansele de evolua negativ în primele 24-48 de ore de la naștere.

→ Iata de ce nou-nascutul tau sanatos poate avea nevoie de ingrijiri suplimentare dupa nastere si care sunt factorii de risc.

veti citi
Chiar si un bebelus nou nascut poate necesita ingrijiri si observație suplimentară după naștere
Care sunt motivele pentru care un nou-nascut poate avea nevoie de monitorizari si ingrijiri suplimentare?
Lichid amniotic in care se afla meconium
Infectare cu Streptococ de tip B
Ruperea prelungită a membranelor
Frecvență crescută a respirație
Temperatura bebelusului este scăzută
Daca are nevoie de o injectie cu naloxona
Greutatea la nastere a bebelușului nou-nascut

Chiar si un bebelus nou nascut poate necesita ingrijiri si observație suplimentară după naștere

Uneori chiar și bebelușii sănătoși necesită observație suplimentară după ce se nasc. Iata de ce.

Uneori bebelușii se nasc nasc bine și sănătosi, dar totuși necesită observații suplimentare. Acest lucru se datorează faptului că aceștia au anumiti  „factori de risc” pe care medicii ii consideră că le-ar putea crește șansele de evolua negativ în primele 24-48 de ore de la naștere.

Tipurile de ingrijiri suplimentare si monitorizari care ar putea fi necesare bebelușului tău depind de medic si de protocoalele spitalului. Femeilor care intenționează să plece acasă în câteva ore de la naștere (în cadrul programului de externare precoce) pot fi sfătuite să nu plece acasă până la finalizarea observațiilor (după 24 până la 48 de ore).

Care sunt motivele pentru care un nou-nascut poate avea nevoie de monitorizari si ingrijiri suplimentare?

- Lichid amniotic in care se afla meconium
- Infectare cu Streptococ de tip B
- Ruperea prelungită a membranelor
- Frecvență crescută a respirației
- Temperatura copilului este scăzută
- Daca mama are injectie cu naloxona in timpul travaliului
- Greutate mica a bebelușului

Lichid amniotic in care se afla meconium

Lichidul amniotic colorat cu meconiu se intampla atunci când un bebeluș își elibereaza intestinul în interiorul uterului, înainte de a se naște, făcând lichidul amniotic sau „apele” să arate de culoare verde închis sau maroniu. Majoritatea bebelușilor născuți cu lichid amniotic de culoare maronie sunt bine și sănătoși, necesitând doar aspirarea nasului și gurii la naștere, dar in unele cazuri  ar putea fi un semn ca bebelușului a trecut prin niste momente grele în timpul travaliului.

In general, medicii  pot fi îngrijorați de faptul că o cantitate mică a fost inhalată în plămânii bebelușului, crescându-și șansele de a dezvolta probleme de respirație sau o infecție de tip pneumonie în decursul unei zile de la naștere. Din acest motiv, cel mai probabil bebe va fi plasat in observatie timp de 24 de ore. Dacă copilul nu se trezește pentru a primi hrana după cel puțin patru ore, medicul poate recomanda sa fie trezit pentru a fi hranit.

I se vor înregistra bebelusului - temperatura, ritmul respiratiei, pulsul.

Infectare cu Streptococ de tip B

Streptococul de grup B (Strep B sau GBS) este o bacterie normală care este frecvent întâlnită în vagin la aproximativ cinci până la 30 la sută dintre femeile gravide (în funcție de studiu). Este testat adesea cu un tampon vaginal în ultimele luni sau săptămâni de sarcină. Mamele cunoscute că transportă strep de grupul B sunt adesea administrate antibiotice în timpul travaliului.

În timp ce doar aproximativ unu până la doi la sută dintre bebeluși vor avea o problemă cu infecția cu strepuri din grupa B, unele spitale vor avea o politică de a efectua observații asupra bebelușilor mamelor despre care se știe că acestea poartă bacteria. Acestea se fac de obicei pe secția postnatală timp de 24 de ore după naștere. Îngrijitorul va căuta orice dificultăți de respirație, schimbări de temperatură și anomalii în ritmul cardiac, aspectul și / sau modelele de hrănire ale bebelușului.

Ruperea prelungită a membranelor

Dacă apele s-au rupt cu mai mult de 24 de ore înainte de nașterea copilului, atunci copilul ar putea avea un risc crescut de a dezvolta o infecție a plămânilor sau a pneumoniei. Unele locuri de naștere fac în mod obișnuit un test de „tampon” din jurul cordonului bebelușului și din interiorul urechii, cu un mugure de bumbac steril înainte de a le da baie. Acest test are ca scop detectarea prezenței oricărei bacterii - astfel încât, dacă bebelușul tău nu se simte bine, pediatrii sunt capabili să trateze mai exact infecția.

Bebelusul va avea, probabil, observații periodice ale temperaturii, ritmului cardiac și ale frecvenței respirației înainte de fiecare hrănire sau la fiecare trei-patru ore în primele 24 până la 48 de ore de la naștere.

Frecvență crescută a respirației

Nou-născuții au modele diferite de respirație. La scurt timp după naștere, medicul va monitoriza probabil respirațiile (sau ritmul de respirație) ale bebelușului urmărind pieptul și abdomenul lor crescând și căzând un minut complet sau ascultând respirațiile lor printr-un stetoscop. În mod normal, rata de respirație va fi de aproximativ 40 până la 60 de respirații pe minut. Această frecvență poate varia în funcție de activitatea copilului  de exemplu, dacă copilul plânge ritmul cardiac și ritmul respirației va crește în mod natural. (Rata de respirație a bebelușului tău va scădea la aproximativ 25 de respirații pe minut, când vor avea câteva luni.)

Poate fi normal ca unii bebeluși să aibă ritm de respirație de până la 70 până la 80 de respirații pe minut, pentru perioade scurte din ziua de după naștere. Aceasta este adesea denumită „respirație” și se poate datora „plămânului umed” sau Tachipneei tranzitorii a nou-născutului. Bebelușul absoarbe cel mai probabil lichidul amniotic suplimentar din plămânii lor cu care sunt născuți în mod natural. Dacă copilul tău pare relaxat și este capabil să se hrănească fără a-și scoate sânul (sau tetina) pentru a respira, atunci acesta este probabil cazul.

Preocuparea îngrijitorilor este că o rată de respirație crescută ar putea, de asemenea, să indice că copilul tău dezvoltă o infecție pulmonară. Acest diagnostic va depinde, de obicei, de dacă bebelușul tău are alți „factori de risc”, cum ar fi lichidul patat cu meconium, infectia cu streptococ din grupul B sau ruperea prelungită a membranelor, precum și posibilele alte semne fizice. Dacă bebelușul tău apare bine, dar are doar o frecvență respiratorie ușor crescută, poate fi greu de știut de ce, până când copilul tău respiră mai constant la ritmul normal sau devine rău.

Modul în care va reactiona medicul la un bebeluș cu un ritm de respirație crescut variaza de in funcție de preferințele lor și de politicile spitalului. Unii medici vor pur și simplu ca copilul tău să fie observat la intervale regulate pe secția postnatală. Dacă bebelușul tău trebuei stimulat cu adevărat pentru a respira, atunci va trebui să fie transferat la sectie de terapie intensivă neonatala.

Cand un bebeluș „muncește să respire” este evident prin tragerea în abdomen și pe mușchii toracilor și probleme vizibile cu fiecare respirație, precum și prin faptul că nu se poate hrăni confortabil.

Dacă copilul tău este relaxat, dar respiră, unii îngrijitori vor sugera intervenții „doar în caz”, chiar dacă copilul tău apare bine. Acest lucru ar putea presupune să fiți observat în sectie de Terapie Intensivă sau să recomandați ca bebelușului dumneavoastră să aibă ceea ce se numește „antrenare septică”, care presupune efectuarea de teste de tampon pe cordonul ombilical și ureche, un eșantion de urină, sânge testează și uneori un vârf vertebral pentru a verifica infecția. De asemenea, pot oferi copilului dumneavoastră antibiotice prin venă timp de 48 de ore, până când toate testele vor reveni bune.

Temperatura bebelusului este scăzută

Bebelusii nou-nascuti au doar o capacitate limitată de a-și regla temperatura proprie a corpului. Dacă temperatura bebelușului tău nou-născut este înregistrată ca fiind prea scăzută (sub 36C), medicul vă poate recomanda să fie îngrijit într-un incubator cald în sectie de nou nascuti de la Terapie Intensivă timp de 12 până la 24 de ore, până când temperatura lor se stabilizează.

Dacă bebelușul tău este anscut la termen și sănătos și are mai mult de 2,8 kg în greutate, atunci înfășurați-ți bebelusul cu o paturica calduroasa si il poti pune pe corpul tau - mami, pentru a-l ajuta sa se incalzeasca.

Dacă bebelușul tău nu vrea sa se hrănească, este posibil să necesite mai multe intervenții, cum ar fi lichide și glucoză printr-un picurare în venă, sau să fie alimentat cu un tub introdus în stomacul lor.

Daca are nevoie de o injectie cu naloxona 

Dacă mama a avut o injecție narcotică (cum ar fi petidina) pentru ameliorarea durerii în timpul travaliului (în termen de una până la trei ore înainte de nașterea copilului), există șansa ca respirația bebelusului să fie ingreunata la naștere. Unii bebelusi ai nevoie de sustinerea respiratiei chiar. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul va trebui să ofere bebelușului tău oxigen și, eventual, să-i aeriseze plămânii. În unele cazuri, copilul dvs. va necesita o injecție de Naloxone (sau Narcan). Naloxona inversează efectele petidinei.

Naloxona este foarte eficientă, dar inversează temporar efectele petidinei, timp de aproximativ patru ore. Dacă mai există o mulțime de medicamente narcotice rămase în sistemul copilului dvs. după patru ore, este posibil să fie repetată injecția. Acest lucru se datorează faptului că copilul dvs. poate deveni somnolent din nou, sau în unele cazuri, respirația lor poate încetini (sau se poate opri). Unii medcii vor sugera ca bebelușul tău să fie tinut sub observatie la Terapie Intensivă timp de patru până la șase ore după naștere.

Greutatea la nastere a bebelușului nou-nascut

Dacă bebelusul este sub sau peste greutatea medie a nașterii, medicul poate recomanda o serie de observații pentru bebelușul  timp de 24 de ore de la naștere. Dacă există probleme, bebelusul tau poate avea o problemă de sănătate de bază (cum ar fi diabet nedetectat) sau bebelusul se poate simti inconfortabil datorită compoziției corpului lor (având relativ puțină grăsime corporală).

Cu ani in urma, greutatea bebelușului era singurul factor care determina daca sunt sau NU necesare observații. În ultimii ani, insa, medicii au început să folosească alți factori fizici pentru a identifica bebelușii „expuși riscului” și sperăm să scutim bebelușii sănătoși sub sau supraponderali din observații și intervenții inutile.

► Citeste in continuare Prima saptamana acasa cu noul-nascut

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Despre bebelusul nou-nascut, citeste si

Bebelusul nou-nascut: schimbarile majore prin care trece in primele zile dupa nastere

Primele momente ale nou-nascutului: ingrijirea, evaluarea, controalele si vaccinarea unui bebelus nou nascut

  autor: Desprecopii.com 2021
Material realizat cu sprijinul Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII