Laptele matern - ce anume afecteaza cantitatea de grasimi sau calorii ai compozitiei sale?

Laptele matern - ce anume afecteaza cantitatea de grasimi sau calorii ai compozitiei sale?

Laptele matern - ce anume afecteaza cantitatea de grasimi sau calorii ai compozitiei sale?

Care este conținutul mediu de calorii și grăsimi din laptele matern? Cantitatea de grăsime din laptele matern influențează creșterea bebelușului meu?

Află mai multe lucruri interesante citind in continuare...

- vei citi:
Conținutul mediu de calorii și grăsimi din laptele matern
Ce afectează cantitatea de grăsimi și calorii din laptele matern?
Cantitatea de grăsime din laptele matern influențează creșterea bebelușului?
Scăderea grăsimii din lapte?

Conținutul mediu de calorii și grăsimi din laptele matern

Conținutul mediu de calorii din laptele matern este de 75 kcal / 100 ml. Conținutul caloric variază foarte mult pe parcursul fiecărei alăptări și al zilei, asta din cauza schimbării conținutului de grăsime.

Aici detalii despre Culoarea laptelui matern - diagrama care explica cum variaza culoarea laptelui si ce poate insemna

Cantitatea de grăsime din laptele matern se schimbă dramatic cu fiecare sesiune de alăptare și pe parcursul zilei, deoarece conținutul de grăsime depinde de gradul de golire a sânului (sân gol = grăsime mare, sân plin = grăsime scăzută). Conținutul mediu de grăsime din laptele matern este de 4.2 g/100 mL.

Cercetarile au descoperit o corelație puternică între procentul de grăsime corporală și conținutul de grăsime din laptele ei. În esență, mamele mai grase produceau lapte mai gras. Cantitatea de grăsime dietetică consumată de mamă părea să afecteze conținutul de grăsime din laptele matern doar în rândul femeilor slabe. „Credem că asta se datorează faptului că femeile mai grase își pot folosi rezervele de grăsime corporală pentru a furniza grăsimi pentru lapte și nu sunt la fel de dependente de sursele alimentare”, a spus Kathryn Dewey, profesor de nutriție american. „Laptele matern cu un conținut mai mare de grăsimi le permite bebelușilor să câștige mai multă greutate cu un volum mai mic de aport; cu toate acestea, majoritatea bebelușilor se pot adapta la laptele cu mai puține grăsimi, atât timp cât li se permite să alăpteze la cerere.”

Conținutul de calorii și grăsimi din laptele matern

Energie - 75 kcal / 100 ml (mediu) 45 - 119 kcal / 100 ml (variații între limite)
Grăsimi (lipide totale) - 4,2 g / 100 ml 3-5% (mediu) 2 - 5 g / 100 ml 1-10% (variații între limite)

Ce afectează cantitatea de grăsimi și calorii din laptele matern?

Alimentatia mamei? Cercetările ne spun că alimentatie mamei nu afectează cantitatea medie de grăsimi sau calorii din laptele ei. Cu toate acestea, mama poate schimba tipurile de grăsime din laptele ei, modificând tipurile de grăsimi pe care le consumă. În general, se poate aștepta o creștere a unui acid gras cu o scădere a altuia. De exemplu, un studiu a arătat că mamele din Africa de Sud care consumă o dietă tradițională, cu mult porumb, au mai puțin acid gras în laptele lor decât mamele urbane care au consumat mai multe proteine ​​și grăsimi animale.

Gradul de golire a sânului este ceea ce determină conținutul de grăsime din laptele matern și, astfel, conținutul de calorii. Cu cât sânul este mai plin, cu atât conținutul de grăsime al laptelui este mai mic; Cu cât sânul este mai gol, cu atât conținutul de grăsime al laptelui este mai mare .

Sân plin = conținut mai mic de grăsimi + producție mai lentă de lapte.
Sân gol = conținut mai mare de grăsimi + producție mai rapidă de lapte.

S-a demonstrat că o compresie a sânului crește conținutul de grăsimi din lapte.

Informațiile de mai sus ne spun că grăsimea din lapte poate fi crescută mai eficient prin mijloace „mecanice” (adică alăptări mai lungi și mai frecvente, masaj / compresie a sânului, mulsul înainte de alăptare) decât prin schimbarea dietei mamei.

Cantitatea de grăsime din laptele matern influențează creșterea bebelușului?

Cercetările ne spun că aportul de lapte al bebelușului (volumul de lapte - nu cantitatea de grăsime din laptele respectiv) este singurul lucru care a fost corelat cu creșterea sugarului, la copiii alăptați exclusiv. După cum s-a menționat anterior, conținutul mediu de grăsimi din laptele matern este foarte variabil, dar nu s-a dovedit a fi semnificativ atunci când se calculează aportul total de energie sau creșterea în greutate a bebelușului.

Scăderea grăsimii din lapte?

În anumite cazuri, a fost necesară scăderea conținutului de grăsime din laptele matern pentru anumite afecțiuni medicale la copil (de ex. chilotorax - un tip de pleurezie care rezultă din acumularea de fluid limfatic în cavitatea pleurala. Cauza este de obicei scurgerea din ductul toracic sau unul din vasele limfatice principale care drenează în acesta).

Nu încerca niciodată să reduci grăsimea din laptele matern (sau să pui bebelușul la o „dietă” în orice alt mod) decât dacă bebelușul are o afecțiune medicală care-i poate pune viața în pericol și care necesită acest lucru.

Pozitii de alaptare: Ghid Complet

Alegerea pozitiei ideale pentru alaptarea bebelusului este subiectiva. Adevarul este ca NU exista o pozitie de alaptare recomandata - pentru ca fiecare mamica si bebelus isi hotarasc singuri rutina de alaptare si bineinteles, pozitia care le ofera rezultatele cele  mai bune.

Desigur, ca tanara mamica, veti fi asaltata cu sfaturi despre cea mai buna pozitie de alaptare (asta pentru ca orice mamica care a alaptat se considera specialist in alaptare :) - dar, desigur, urmeaza ca si tu mamico si bebelusul tau sa descoperiti toate secretele alaptarii. Succes!

Acum, iata o trecere in revista a celor mai cunoscute pozitii de alaptare.

Probleme in alaptare

Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii
Cele mai mari provocari ale alaptarii
Sfarcurile ma ustura de fiecare data cand alaptez - ce sa fac?
Mastita si blocarea ductelor sanului
De ce bebelusul refuza sanul?
15 probleme de alaptare si solutiile lor (video)

Alimentatia mamei in timpul alaptarii

Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Ce mananca mama cand alapteaza?
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei

Alaptarea - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului.

In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:


Forumul de ALAPTARE si grupul de suport Alaptarea cu Dragoste pe Facebook 

Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020
“Colostrum”. Accessed January 03, 2020. Link.
“Transitional Milk and Mature Milk – HealthyChildren.org”. Accessed January 03, 2020.
“The Phases of Breast Milk | WIC Breastfeeding”. Accessed January 03, 2020.
“Unusual appearances of breastmilk | Australian Breastfeeding Association”. Accessed January 03, 2020.
“The Color of Breast Milk and How It Changes”. Accessed January 03, 2020.
“Blood in Breast Milk: Is This Normal?”. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII