Cum alegem nasii de botez ai bebelusului - cateva sfaturi
Nasii de botez ai copilului tau sunt persoane speciale in viata copilul tau.
Alegand nasii de botez, decizi astfel ca al tău copil să aibă 2 nași, unul sau mai mulți, ceea ce înseamnă că vrei ca acești oameni să fie prezenți în viața copilului. A fi naș de botez este un privilegiu și ar trebui să însemne mai mult decât expedierea unei felicitări de zile onomastice sau un cadou prin poștă la fiecare aniversare și Crăciun. Deci, cum alegem persoanele potrivite?
Iată patru sfaturi care te vor ajuta:
- vei citi:
4 Sfaturi pentru alegerea nașilor de botez ai copilului
Cine poate fi naș de botez și ce datorii creștinești are nașul?
Cine nu poate fi naș de botez?
Rolul nașilor de botez, obiceiuri la biserică și în viața copilului
Sfaturi pentru alegerea nașilor de botez ai copilului
Tradițiile diferă de la o zona la alta. În unele părți se obișnuiește ca micuțul să aibă cât mai mulți nași, iar în altele, părinții optează doar pentru o pereche sau maxim două. În general, nașii sunt persoane dragi, apropiate, care în majoritatea cazurilor au la rândul lor copii. Biserica cere ca nașii să fie căsătoriți.
Cu toate acestea nașii trebuie aleși cu atenție, fiindcă vor juca un rol important în viața copilului. Ei vor deveni părinții lui spirituali! Deci, cum alegem persoanele potrivite?
1. Alegeți pe cineva care să rămână aproape de voi
Membrii familiei sunt adesea o alegere bună, deoarece este destul de greu să te deconectezi de familie. Prietenii pe de altă parte, pot fi absenți sau predispuși să dispară, deci nu sunt opțiuni bune. Vrei ca aceste persoane să fie întotdeauna accesibile copilului tău, deschise pentru conversații și fericite să petreacă timp cu el.
2. Asigurați-vă că nașii vor avea o influență pozitivă
Probabil că unchiul obosit cu dependența de jocuri de noroc și înclinația pentru pariuri nu este o alegere tocmai bună ca model pentru fiul/fiica voastră. Gândiți-vă cu atenție la candidați: sunt persoane bune și amabile? Îi respectați? Ar avea o influență pozitivă asupra copilului vostru? De multe ori este plăcut să te gândești și la ceea ce ar putea aduce în viața copilului - de ex. interesele și abilitățile muzicale, înțelepciunea intelectuală sau experiența culturală mondială.
3. Nu alegeți nașii din motive greșite
Selectarea nașilor poate deveni uneori politică. Dar aceasta este o decizie foarte personală și importantă, așa că nu vă simțiți presați să alegeți pe cineva doar pentru că sunteți de părere că s-ar putea supăra. Un naș este pentru viață.
4. Fiți clari in privința așteptărilor voastre
Adesea, nașii sunt aleși și nu au nicio idee despre ceea ce se așteaptă de la ei, așa că este o idee bună să fiți clari de la bun început cu privire la ceea ce anticipați că vor fi sau vor face pentru copilul vostru. Uneori, oamenii se pot simți, de asemenea, descurajați în legătură cu alegerea lor și pot refuza să accepte rolul. Nu uitați: totuși, au dreptul să nu își asume acest rol, iar dacă se întâmplă acest lucru, încercați să nu vă supărați prea mult și să le respectați decizia.
Cine poate fi naș de botez și ce datorii creștinești are nașul?
Nașul este părintele sufletesc al celui nou botezat. Biserica ne spune că prin botez el devine rudă duhovnicească și povățuitor spre Hristos al finului său, având o mare datorie față de acesta. Adică să-l supravegheze cum crește în credință, dacă este adus regulat la biserică, dacă știe rugăciuni, dacă se spovedește și se împărtășește cât mai des și dacă părinții lui trupești îi dau educație creștinească. Apoi însuși nașul trebuie să-l sfătuiască mereu pe calea credinței, să-i dea cărți sfinte, să-l ducă pe la biserici și mănăstiri, și să poarte grijă de el toată viață.
Orice naș de botez, ca și de nuntă, trebuie să fie un bun creștin ortodox, să fie om de biserică, cu viață duhovnicească exemplară și să fie cununat.
Cine nu poate fi naș de botez?
Tot conform celor spuse de biserică, cei care trăiesc necununati, adică în concubinaj; cei ce sunt catolici sau sectanți; cei ce nu cred cu tărie în Dumnezeu, nu merg la biserică și nu sunt ortodocși; cei ce înjură de cele sfinte, sunt bețivi și trăiesc în desfranari, că și cei ce sunt din familii mixte sau dezmembrate și au nume rău între creștini nu pot fi nași de botez și de cununie. Nu este canonic să fie mai mulți nași de botez și de cununie, căci prin aceste sfinte taine ei se inrudesc unii cu alțîi, nemaiavând voie copiii lor să se căsătorească între ei.
Rolul nasilor in viata copilului
Ai "primit" responsabilitatea de nas? Ce obligatii ai? Ce trebuie sa cumperi? Ce trebuie sa faca nasa? Care este rolul nasului dupa botez? In acest articol gasesti esentialul, ghidul nasului de botez.
Nasul este parintele sufletesc al celui nou botezat. Prin botez el devine ruda duhovniceasca si povatuitor spre Hristos al finului sau, avand o mare datorie fata de acesta. Adica sa-l supravegheze cum creste in credinta, daca este adus regulat la biserica, daca stie rugaciuni, daca se spovedeste si se impartaseste cat mai des si daca parintii lui trupesti ii dau educatie crestineasca. Apoi insusi nasul trebuie ...
Tipareste / editeaza propria lista cu lucruri necesare pentru botez! Apasa pe buton:
Forum recomandat:
Botezuri, petreceri pentru copii, taiatul motului. Botezuri, petreceri pentru copii, evenimente, sarbatori! - Sa nu uitam sa sarbatorim momentele fericite!
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII