Este alăptarea legată de cariile dentare la copii? Nu, dar cariile copilului pot fi provocate de părinti sau bunici

Este alaptarea legata de cariile dentare la copii? Nu, dar cariile copilului pot fi provocate de parinti sau bunici

Este alăptarea legată de cariile dentare la copii? Nu, dar cariile copilului pot fi provocate de părinti sau bunici

De ce fac copiii mici carii? Exista un mit printre mamici care spune că alăptarea prelungita (în special pe timp de noapte) va provoca carii dentare copilului, la fel ca lăsarea unui bebelus să adoarmă cu un biberon de lapte. Adevarul este ca NU s-a făcut o legătură validă între alăptare (noaptea sau altfel) și cariile bebelusului.

Cu toate acestea, bebelușii alăptați pot face carii, deci o igienă dentară bună este importantă chiar din primul an de viata.

- vei citi:
Alăptarea nu provoacă cariile dentare
Streptococcus mutans determină apariția cariilor dentare
Bacteriile cauzatoare de carii sunt transmise sugarului prin părinți
Laptele matern nu este cariogen
Înțărcarea nu va încetini rata de apariție a cariilor, dar o poate accelera din cauza lipsei de lactoferină
Ce pot face părinții pentru a-și ajuta copilul să nu dezvolte carii dentare?

Alăptarea nu provoacă cariile dentare

Înainte de utilizarea biberonului, cariile dentare la dinții de lapte erau rare. Doi stomatologi americani, dr. Brian Palmer și dr. Harold Torney, au făcut cercetări ample asupra craniilor umane (de acum 500-1000 de ani în urmă) în studiul lor asupra cariilor dentare la copii. Desigur, acești copii au fost alăptați, probabil pentru o perioadă lungă de timp. Cercetările lor i-au determinat să concluzioneze că alăptarea nu provoacă cariile dentare.

Unul dintre motivele pentru care biberonul oferit pe timp de noapte cauzează cariile dentare este adunarea lichidului în gura bebelușului (unde laptele / sucul scaldă dinții bebelușului pentru perioade lungi de timp). Se crede că laptele matern nu se acumulează în gura bebelușului la fel ca laptele din biberon, deoarece laptele nu curge decât dacă copilul suge activ. De asemenea, laptele matern intră în gura bebelușului în spatele dinților. Dacă bebelușul suge în mod activ, atunci el înghite și el, astfel încât laptele matern pare să nu fie o problemă.

Streptococcus mutans determină apariția cariilor dentare

Se consideră că o bacterie (prezentă în placă) numită Streptococcus mutans (S. mutans sau strep mutans) este principala cauză a cariilor dentare. Aceste bacterii folosesc zaharuri alimentare pentru a produce acid - acest acid provoacă direct cariile. Streptococcus mutans prosperă într-o combinație de zaharuri, cantități scăzute de salivă și un nivel scăzut de ph în salivă. O parte din populație (aproximativ 20%) se crede că are niveluri crescute ale acestei bacterii cu un nivel ridicat de aciditate, ceea ce-i pune la risc mai mare de a dezvolta cariile dentare.

După ce bebelușul are dinți, el poate avea această bacterie prin contactul cu saliva mamei (sau a persoanei care il ingrijeste - atentie la bunici). Pentru a preveni transferul acestei bacterii la bebeluș, evită orice contact salivă cu salivă, cum ar fi folosirea aceleași linguri, căni, pupici pe buze, mestecarea alimentelor pentru bebeluș sau umezirea suzetei în gură. Pe de altă parte, un studiu indică faptul că, copiii mamelor cu niveluri ridicate de strep mutans pot avea de fapt o anumită protecție (imunizare) de la descompunere prin saliva frecventă la contactul cu saliva în lunile dinaintea erupției dinților bebelușului.

Bacteriile cauzatoare de carii sunt transmise sugarului prin părinți (sau bunici)

Potrivit autorilor studiului „Laptele matern singur nu provoacă carii dentare. Nou-născuții alăptați exclusiv nu sunt imuni la cariile din cauza altor factori care influențează riscul sugarului de apariție a cariilor dentare. Bacteriile cauzatoare de carii (streptococcus mutans) sunt transmise sugarului prin părinți, îngrijitori și alții ”(Palmer 2012).

Citeste si: Sarutarile mamei pot provoca aparitia cariilor la copii

Laptele matern nu este cariogen

Până relativ recent, singurele studii care au fost făcute, au fost cu privire la efectele lactozei (zahărul din lapte, care-l conține laptele matern) asupra dinților, nu efectele laptelui matern complet cu toate componentele sale. Laptele matern conține, de asemenea, lactoferină, o componentă care ucide de fapt strep mutans (bacteria care cauzează cariile dentare). Un studiu din ediția din martie / aprilie 1999 a Pediatric Dentistry a folosit dinții extrași pentru a obține majoritatea rezultatelor sale și a studiat copiii doar pentru determinarea modificărilor pH-ului plăcii dentare (Erickson 1999) - acest studiu „a concluzionat că laptele matern nu este cariogen.”

Un studiu finlandez nu a putut găsi nicio corelație între carii și alăptare la copiii care au fost alăptați mai mult (până la 34 de luni) (Alaluusua 1990). Valaitis și colab. au concluzionat: „Într-o revizuire sistematică a cercetării asupra cariilor din copilărie, metodologia, variabilele, definițiile și factorii de risc nu au fost evaluați în mod constant. Nu există o relație constantă sau puternică între alăptare și dezvoltarea cariilor dentare. Nu există un moment potrivit pentru a opri alăptarea, iar mamele ar trebui încurajate să alăpteze atât timp cât vor.” (Valaitis 2000). O altă analiză din 2013 (Lavigne 2013), „a dezvăluit că nu există dovezi concludente că alăptarea prelungită a crescut riscul apariției cariilor din copilăria timpurie”.

Într-o teză de masterat inedită a dr. Torney (Torney, 1992), nu s-a găsit nicio corelație între debutul precoce (<2 ani) al cariilor dentare și tiparele de alăptare, cum ar fi hrănirile frecvente pe timp de noapte, etc. El este convins că în condiții normale, anticorpii din laptele matern contracarează bacteriile din gură care provoacă cariile. Cu toate acestea, dacă există mici defecte ale smalțului, dinții devin mai vulnerabili, iar efectul protector al laptelui matern nu este suficient pentru a contracara efectul combinat al bacteriilor și al zaharurilor din lapte. Defectele smalțului apar atunci când primii dinți se formează în uter. Explicația sa se bazează pe un studiu destul de amplu al copiilor alăptați pe termen lung, cu și fără carii.

Înțărcarea nu va încetini rata de apariție a cariilor, dar o poate accelera din cauza lipsei de lactoferină

Conform acestei cercetări, un bebeluș care este alăptat exclusiv (fără biberon sau solide) nu va avea carii decât dacă este predispus genetic. La un bebeluș care are o problemă genetică, înțărcarea nu va încetini rata de apariție a cariilor, dar o poate accelera din cauza lipsei de lactoferină.

Multe cercetări indică faptul că celelalte produse din alimentația bebelușului (mai degrabă decât laptele matern) tind să fie principala problemă atunci când vine vorba de cariile dentare. Studiul Erickson din 1999 (în care dinții sănătoși au fost scufundați în soluții diferite) a indicat că laptele matern era practic identic cu apa și nu a cauzat carii dentare - un alt experiment a indicat chiar că dinții au devenit mai puternici atunci când au fost scufundați în laptele matern. Cu toate acestea, când o cantitate mică de zahăr a fost adăugată în laptele matern, amestecul a fost mai rău decât o soluție de zahăr atunci când a venit vorba de cariile dentare. Acest studiu subliniază importanța periajului dentar și a unei bune igiene dentare.

citeste Bebelusii pot lua bacterii care produc carii de la mamicile lor: iata cum poti transmite aceste bacterii bebelusului

În concluzie:

Deși copiii alăptați pot avea carii, laptele matern nu pare să fie cauza. Alte alimente decât laptele matern tind să fie principala problemă.

Unii copii prezintă un risc mai mare de apariție a cariilor dentare din cauza micilor defecte ale smalțului dinților și / sau a nivelurilor crescute de bacterii strep mutans care cauzează cariile. La acești copii, înțărcarea nu va incetini dezvoltarea cariilor, dar o poate chiar accelera din cauza lipsei de lactoferină (o componentă din laptele matern care ucide strep mutans).

Ce pot face părinții pentru a-și ajuta copilul să nu dezvolte carii dentare?

Obișnuiește-ți copilul cu îngrijirea orală încă de la naștere, curățând ușor gingiile cu apă și o cârpă moale sau tifon.

Curăță dinții copilului de două ori pe zi (dimineața și seara) de îndată ce dinții încep să apară.

Ai grijă de propria gură - aceasta reduce cantitatea de bacterii transmise copilului.

Dacă copilul primește altceva decât laptele matern (inclusiv medicamente), curăță-i dinții bine înainte de culcare. Laptele combinat cu zahărul este mai rău decât zahărul singur când vine vorba de cariile dentare.

Poate fi util ca bebelusul care a inceput diversificarea să soarbă apă după mese pentru a ajuta la spălarea particulelor de alimente.

Redu timpul în care substanțele zaharoase intră în contact cu dinții. Nu permite copilului să care după el o cană sau un biberon în timpul zilei. Acest lucru are ca rezultat o „scăldare” constantă a dinților bebelușului cu orice bea. Evită și prea multe alimente dulci și lipicioase.

Dar fluorul? Unii părinți și profesioniști din domeniul sănătății preferă să evite florul; alții consideră că poate fi de ajutor. American Dental Association recomandă în prezent utilizarea la copiii sub 3 ani „un frotiu de pastă de dinți care conține fluor sau o cantitate aproximativă de mărimea unui bob de orez”. Dacă te întrebi despre suplimentarea cu fluor, discută cu medicul dentist despre cantitatea de fluor din apa de băut.

► Citeste Iata cum ingrijim dintisorii bebelusului - 10 sfaturi utile pentru parinti

Despre dintii de lapte, e important să stiti:

Ingrijirea dintilor de lapte
Cand copilul isi suge degetul dupa varsta de 12 luni: ce trebuie sa stie parintii
Fluorurile si dintii copilului
Sarutarile mamei pot provoca carii copilului 
Zaharul si alimentatia copilului mic 
Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus 
Dantura in timpul sarcinii 
Pierderea danturii prezice aparitia unor boli 
Bauturile gazoase distrug dintii

 Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului

Cabinet stomatologic pentru copii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2021

Referinte
Breastfeeding and Dental Caries: Selected Bibliography from the LLLI Center for Breastfeeding Information
Nunes AM, da Silva AA, Alves CM, Hugo FN, Ribeiro CC. Factors underlying the polarization of early childhood caries within a high-risk population. BMC Public Health. 2014 Sep 22;14:988. doi: 10.1186/1471-2458-14-988.
Breastfeeding and Dental Caries: Looking at the Evidence by Valerie Lavigne, DC, IBCLC, RLC, from Clinical Lactation, Volume 4, Number 1, 2013, pp. 12-16(5).
Nunes AM, Alves CM, Borba de Araújo F, Ortiz TM, Ribeiro MR, Silva AA, Ribeiro CC. Association between prolonged breast-feeding and early childhood caries: a hierarchical approach. Community Dent Oral Epidemiol. 2012 Dec;40(6):542-9. doi: 10.1111/j.1600-0528.2012.00703.x.
Iida H, Auinger P, Billings RJ, Weitzman M. Association Between Infant Breastfeeding and early Childhood Caries in the United States. Pediatrics 2007, 120:944–952. 10.1542/peds.2006-0124
Kramer MS, Vanilovich I, Matush L, Bogdanovich N, Zhang X, Shisko G, Muller-Bolla M, Platt RW. The Effect of Prolonged and Exclusive Breast-feeding and Dental Caries in Early School-Age Children. Caries Res 2007, 41:484–488. 10.1159/000108596

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII