Cum ne hranim copilasii atunci cand sunt bolnavi si nu se simt bine - iata sfatul medicului
Urmează acea perioadă a anului când apar virușii, iar părinții deseori se întreabă cu ce să-și hrănească copiii, în timp ce aceștia sunt bolnavi și nu au poftă de mâncare.
Desi contine sfaturile unei mamici medic - acest material nu este pentru a înlocui sfatul medicului. Dacă copilul se simte rău sau își pierde pofta de mâncare, mergi cu el la control.
- vei citi:
Este important să ne hrănim copiii corespunzător
Odihnă și hidratare
Băuturile pe care le ofer copiilor mei dacă nu se simt bine
Alimente ce pot fi oferite copilului bolnav
Ceva NU este întotdeauna mai bun decât nimic
Este important să ne hrănim copiii corespunzător cand sunt bolnaviori
In timpul bolilor acute ale copilului (cum ar fi răceala sau viroze) este foarte importanta hrana adecvata. Din experiența mea - de mama medic, o hrana nutritiva chiar îi poate ajuta să se refacă rapid și să prevină o infecție secundară.
Copila mea de 14 ani a experimentat prima ei boală cu vărsături, chiar săptămâna trecută. A fost un virus de 24 de ore, apoi i-a revenit pofta de mâncare. Amândoi copiii mei nu s-au simțit niciodată rău de mai mult de o zi sau două și îmi place să cred că îngrijirea pe care au primit-o în acele stadii incipiente ale bolii a făcut parte din recuperarea lor rapidă.
Odihnă și hidratare
Cred că este cu adevărat important, în primul rând, ca la primele semne ale bolii copilul să se odihnească. La noi acasa acest lucru nu este negociabil. De asemenea, cred că este important ca, dacă nu au poftă de mâncare în stadiile incipiente ale bolii, să acceptăm acest lucru, concentrându-ne în schimb pe menținerea hidratării, care este cel mai important lucru în timpul bolii.
Deci, în afară de apă la temperatura camerei, acestea sunt băuturile pe care le ofer copiilor mei dacă nu se simt bine:
Supă din oase de pui
In Israel - supa de pui se numeste penicilina evreiasca. A câștigat cu brio porecla de „penicilina evreiască” din motive întemeiate :)
Supa de pui (care contine si multe oase) - nu numai că are proprietăți de susținere a imunității, ci este și o sursă excelentă de proteine și conține o gamă largă de minerale care sunt ușor de absorbit și asimilat de către organism. Întotdeauna adaug un praf de sare de mare pentru a o face mai plăcută și pentru a ajuta la menținerea nivelului de sodiu. Este minunată în timpul și după o răceală.
Ceaiuri din plante
Copiii mei preferă ceaiurile din plante (nu apa plată) atunci când nu se simt bine. Ceaiurile de ghimbir și mentă sunt excelente atât pentru afecțiunile digestive, cât și pentru cele respiratorii, dar orice ceai de plante fără cofeină va sprijini hidratarea. Le fac într-un termos, astfel încât să rămână calde și să poată sorbi cantități mici frecvent.
Apa de cocos
Apa de cocos are o compoziție impresionantă de electroliți, care o face perfectă pentru susținerea hidratării. Dacă poți obține adevărata nucă de cocos este un bonus, dacă nu, asigură-te că alegi un brand neîndulcit. De asemenea, o poți adăuga la ceaiul de plante .
Supa miso
Miso este o alternativă excelentă la supa de oase (dacă sunteți vegetarieni) și este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine, probiotice, pentru a sprijini sănătatea intestinelor și a imunității, dar și o sursă bogată de micronutrienți (vitamine și minerale). Asigură-te că achiziționezi o pastă fermentată natural, fără aditivi.
Kombucha
Cred că o alternativă este kombucha diluat (aroma de ghimbir și turmeric ar fi perfectă). În general, adaug un strop de apă sau apă de nucă de cocos.
Alimente ce pot fi oferite copilului bolnav
Dacă copilul are probleme care se manifesta cu varsaturi - este posibil să rămână fără poftă de mâncare timp de cel puțin 12 ore după ultima vărsătură. Odată ce simți că a trecut peste ce era mai grav și că este în curs de recuperare, nu există niciun rău dacă îl încurajezi delicat să încerce niște alimente. Lasă-l să te ghideze în ceea ce privește cum se simte corpul său. Acestea sunt unele dintre preferatele familiei mele ...
Simpla și banala supă
Ceva foarte simplu, cum ar fi supa de pui cu oase - amestecată cu tăiței sau orez. Este o alegere excelentă.
Supa de legume este și ea o masă fabuloasă, hrănitoare.
Banane
Bananele sunt o sursă excelentă de potasiu, deci sunt minunate dacă copiii au avut probleme gastro. Un mic remediu transmis de la mama mea este piure de banană cu puțin iaurt natural (kefir chiar).
Ceva NU este întotdeauna mai bun decât nimic
Unul dintre lucrurile pe care le-am văzut în anii mei de practică clinică sunt copiii care au dezvoltat probleme alimentare (mofturi) după ce au fost bolnavi, parțial pentru că li s-a permis să mănânce tot felul de alimente procesate pe premisa că „ceva” este mai bun decât nimic.
Unii medici recomandă iaurtul cu fructe (care are mult zahar), suc, prăjituri, biscuiți, înghețată, jeleu și conserve în timpul bolii și asta doar îmi frânge inima. Zahărul suprimă funcția imunitară și NU rebuie sa aiba loc în alimentatia copilului atunci când este bolnav.
Din experienta unei mame: 10 lucruri pe care le-am invatat despre sezonul gripei
Cum e sa treci prin atacul gripei - cu ambii copilasi bolnaviori? Ei bine, asta inseamna mult stres pentru o mamica. Febra, voma, frisoare, dureri ... Iata ce ne povesteste o mamica de la Desprecopii despre atacul gripei. 10 lucruri pe care le-am invatat despre sezonul gripei.
Despre viroze mai cititi
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Calendar de circulatie al virusurilor
Sezonul virozelor respiratorii
Copilul frecvent bolnav: ghid de simptome
autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase,
referinte: WebMD, Revista Pediatrics 2020
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII