6 boli contagioase pe care mulți copii le au iar părinții nu le cunosc si recomandarile medicului

6 boli contagioase pe care multi copii le au iar parintii nu le cunosc si recomandarile medicului

6 boli contagioase pe care mulți copii le au iar părinții nu le cunosc si recomandarile medicului

Copiii se confrunta cu o serie de boli si conditii contagioase si in multe cazuri parintii nu le cunosc. Iata 6 afectiuni normale (dar contagioase!) pe care le au mulți copii, dar puțini părinți vorbesc despre ele!

Deși majoritatea părinților știu că o boală precum verucile de apă sau scabia nu au nimic de-a face cu curățenia casei sau a copiilor lor, totuși se simt jenați. Și, din păcate, conștiința de sine poate fi un amortizor puternic care oferă timp germenilor pentru a-i infecta pe ceilalți.

Toate cele șase dintre următoarele boli nu mai sunt contagioase la scurt timp după începerea tratamentului, deci cu cât observați mai repede simptomele la copil, cu atât mai mari sunt șansele de a opri răspândirea bolii.

- vei citi:
Molluscum Contagiosum sau veruci de apă
Herpesul la copii
Negii la copii
Infecția cu tinea (pecingine)
Oxiurii la copii
Scabia la copii

Molluscum Contagiosum sau veruci de apă

Verucile - Molluscum Contagiosum - este o infecție nedureroasa a pielii prevalentă la copiii cu vârsta sub 10 ani și cauzată de un membru al familiei de virusuri - poxvirus găsit nu numai pe piele, ci și pe îmbrăcăminte, prosoape, robinete de duș și covorase de gimnastică.

Erupția apare de obicei la două până la șapte săptămâni după ce un copil se infectează. Nu există nicio modalitate de a evita infectarea cu molluscum contagiosum.

Vestea bună: „Dacă un copil se infectează o dată, nu ar trebui să se mai infecteze vreodată”, spune Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase.

Primele simptome: veți vedea una sau câteva umflături perlate, care nu sunt mai mari decât radiere de pe creion și pot avea o gropiță în centru. Uneori, umflăturile dau senzația de prurit, dar mulți copii nu le simt. Ele pot apărea oriunde pe corp (deși rareori pe palmele mâinilor sau pe tălpile picioarelor).

Tratament: „Dacă nu faceți nimic, corpul va lupta în cele din urmă”, spune Dr. A. Petreanu. „Dar poate dura un an sau mai mult, iar copilul este contagios tot timpul”. Dacă decideți să tratați Molluscum Contagiosum, planul medicului pediatru va depinde de vârsta copilului și de gravitatea și localizarea erupției cutanate. El poate recomanda o așteptare dacă copilul este foarte mic sau are multe umflături într-o zonă sensibilă, cum ar fi fața sau inghinal.

În alte cazuri, un dermatolog va aplica un unguent de vezicule (cum ar fi cantharidin) de câteva ori pe parcursul unei luni sau două. „Dacă ar fi să tratăm 20 de leziuni, aproximativ 15 vor dispărea și apoi vor mai apărea trei. Apoi, două săptămâni mai târziu vom trata opt dintre ele și șase vor dispărea și va mai apărea una. Acest tratament se efectuează de obicei pe parcursul a trei ședințe, iar veziculele ar trebui să fie relativ nedureroase.” În unele cazuri, un medic poate folosi o lamă curbată numită chiuretă pentru a răzui cu atenție umflăturile. (Nu vă faceți griji: va aplica mai întâi un anestezic!)

Herpesul la copii

Puteți da vina pe virusul herpes simplex tip 1 pentru aceste vezicule pline și cruste pe gura copilului și în jurul acesteia. Deoarece herpesul este contagios prin salivă chiar și în absența rănilor, multe persoane poartă virusul până la vârsta de 20 de ani. Odată ce ai fost infectat cu herpes, virusul rămâne în nervi pentru totdeauna și o mare varietate de evenimente pot provoca ieșirea din hibernare.

„Când aveți o infecție a căilor respiratorii superioare, sistemul imunitar este suficient de suprimat încât să poată declanșa virusul herpesului”, spune Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase. „Dar într-adevăr, orice tip de stres îl poate provoca”. La fel și lumina soarelui sau vântul, o zgârietură pe fața copilului, o lucrare dentară sau oboseala.

Primele simptome: apariția inițială este adesea cea mai severă. "Leziunile pot fi destul de mari, dureroase și pot apărea în mai multe locuri din jurul gurii", spune Dr. A. Petreanu. De asemenea, copiii pot avea gingiile umflate, glande limfatice inflamate și febră. După aceasta, virusul rămâne inactiv până la următorul focar al copilului, care ar putea fi la distanță de săptămâni, luni sau ani - sau niciodată. (Oamenii de știință încă nu știu de ce unii oameni sunt mai predispuși decât alții.) La copii, leziunile la rece sunt în mare măsură o neplăcută inestetică (în special pentru adolescenții și adolescenții conștienți de sine), dar la nou-născuți, infecția se poate răspândi în creier devin în pericol viața. Dacă observați o posibilă răceală la sugar, adresați-vă imediat medicului pediatru.

► De citit Prevenirea in timpul sarcinii a infectiei cu herpes la nou-nascuti

Tratament: majoritatea rănilor vor dispărea singure în 7 până la 14 zile; între timp, este bine să folosiți paracetamol pentru durere. În cazuri extreme - când leziunile se dezvoltă foarte frecvent - medicul copilului  vă poate prescrie un medicament antiviral oral, cum ar fi aciclovir, pentru a diminua severitatea infecției și a reduce apariția. Cremele topice fără prescripție medicală pot ușura durerea și pot accelera vindecarea la copiii cu vârsta peste 2 ani.

Negii la copii

Negii sunt cauzați de mai mult de 100 de subtipuri diferite de papilomavirus uman (HPV). „Negii degetelor, verucile la picioare, verucile plate ale feței, verucile genitale - toate provin din aceeași familie de virusuri”, spune dr. Buka. Și este un virus aproape imposibil de evitat. „Dacă mergi la întâmplare și verifici oamenii pentru HPV, mulți îl vor avea pe pielea lor. Dacă copilul dumneavoastră dezvoltă negi, depinde dacă sistemul său imunitar le permite să crească ”, spune Dr. A. Petreanu.

Primele simptome: acestea variază în funcție de tipul negilor. Negii obișnuiți sunt mici, aspri și de culoarea pielii și apar de obicei pe degete, mâini, genunchi sau coate. Verucile plate, mai mici și mai fine, apar cel mai adesea pe fața unui copil și se înmulțesc rapid; copiii pot avea până la 50 la un moment dat. Negii plantari, pe talpa piciorului, cresc singuri sau în grupuri. Adesea au un strat exterior dur și pot provoca durere atunci când copilul merge.

Tratament: „Aproape fiecare tratament pe care îl avem, cum ar fi înghețarea sau arsurile, este dureros”, spune Dr. A. Petreanu. „Deci, dacă un neg nu deranjează copilul, mai ales dacă el sau ea este mic, ar putea fi cel mai bine să așteptați să dispară de la sine, ceea ce poate dura aproximativ doi ani.” Între timp, exfolierea regulată a unui nei plantar cu piatră ponce poate ușura disconfortul copilului (înmuiați mai întâi piciorul, apoi frecați ușor pielea moartă). Sau încercați să aplicați un tampon de îndepărtare a negilor fără prescripție medicală la fiecare 24 până la 48 de ore; va îndepărta verucile strat cu strat, pe o durată de câteva săptămâni.

Evitarea verucilor nu este ușoară, dar să-ți faci copilul să poarte pantofi în dusuri sau spatii de piscina publica - (vestiare, etc) va ajuta.

Infecția cu tinea (pecingine)

Această ciupercă, cunoscută și sub numele de tinea, poate apărea oriunde pe corp (deși de obicei nu peste tot odată). Copiii mici o iau cel mai adesea de la animale, spune Dr. A. Petreanu. Apoi, o dau altor copii împărtășind uniforme de echipă, perii de păr sau alt contact strâns. Ciuperca prosperă în medii calde și umede, ca pielea transpirată a copiilor.

Primele simptome: veți vedea una (sau câteva) erupții cutanate în formă de inel, cu margini solzoase și ridicate. Inelul va crește și, pe măsură ce se întâmplă asta, centrul începe de obicei să arate ca o piele normală. Pe scalp, se vor vedea pete roșii, chelioase, uneori cu mici puncte negre unde părul s-a rupt. (Animalele contagioase cu pecingine nu au întotdeauna simptome vizibile, dar atunci când au, arată și ca niște pete chele.)

Tratament: pentru focare mici pe corp, o cremă antifungică fără prescripție medicală, cum ar fi Lamisil, funcționează bine. Adresați-vă unui medic dacă este implicat scalpul - tratarea acestuia necesită medicamente orale - sau dacă copilul are mai mult de câteva inele. Ați adus recent acasă un nou animal de companie? Solicitați-i medicului veterinar să-l verifice și pentru viermi și să folosiți căldură ridicată pentru a spăla și usca hainele sau așternutul pe care le-a atins.

Oxiurii la copii

Comun în rândul preșcolarilor și de vârstă școlară, afecțiunea parazitară se dezvoltă atunci când degetele copilului tău nu sunt destul de curate, le bagă în gură și înghite ouă minuscule (și, din fericire, inofensive) de viermi. Aceste ouă se incubează timp de una până la două luni, apoi clocesc în intestinul subțire. De acolo, femelele adulte migrează către colon și depun ouă în jurul anusului, noaptea, producând mâncărime. Zgârierea zonei transferă din nou acele ouă sub unghii și de acolo, pe îmbrăcăminte, așternuturi și animale de pluș și pe suprafețele școlii. Viermii pot supraviețui pe aceste suprafețe timp de două până la trei săptămâni - și se pot răspândi la alți copii atunci când intră în contact cu ei.

► De citit Infectia cu oxiuri la copii - simptome si tratament

Primele simptome: dacă copilul tău are prurit în zona anală, mai ales noaptea, este un semn clar că are oxiuri, Dr. A. Petreanu. Pentru a confirma infecția, medicul pediatru vă va solicita să efectuați un test cu bandă: primul lucru dimineața, apăsați o bucată de bandă pe pielea din jurul anusului, apoi îndepărtați-o imediat și puneți-o pe o lamelă, apoi într-o punguță. Medicul o va examina la microscop.

Tratament: medicul pediatru poate dori să trateze întreaga familie cu un medicament pe bază de prescripție orală cunoscut sub numele de antihelmintic (care înseamnă anti-viermi), administrat în două doze la două săptămâni.  Pentru a ucide orice ouă care ar putea persista, spălați lenjeria, pijamalele, prosoapele și lenjeria de corp a întregii familii în apă fierbinte și uscați-le la temperatură mare.

Scabia la copii

Gândiți-vă la această afecțiune ca la o infestare cu insecte: se dezvoltă atunci când acarienii microscopici se îngroapă sub pielea copilului, de obicei în pliuri. Acarienii se răspândesc rapid prin mângâiere și joc: poate dura mai puțin de o săptămână până când toată familia se infectează.

Primele simptome: „Scabia este dificil de diagnosticat, deoarece caracteristica principală este de obicei o mâncărime, nu o erupție cutanată”, spune Dr. A. Petreanu. Medicii caută zgârieturi inghinal, pe mameloanele, axilele și partea superioară a fundului unui copil. Cu un copil care nu are încă controlul mâinii pentru a zgâria, este posibil să observați că brusc nu doarme bine sau a devenit deosebit de mofturos.

Tratament: Medicul probabil că va prescrie o cremă topică numită permetrină, un ingredient obișnuit în combaterea insectelor, care este sigur pentru copiii cu vârsta peste 2 luni.

Copiii ar trebui să fie acoperiți cu acesta din cap până în picioare timp de opt până la 12 ore, spune Dr. A. Petreanu, în timp ce copiii mai mari și părinții - indiferent dacă sunt simptomatici sau nu - vor fi tratați de la gât până la picioare (acarienii nu se îngroapă de obicei unde există păr). Asigurați-vă că puneți crema și sub unghii. Pentru a evita reinfestarea, spălați și uscați articolele din țesătură la temperatură mare.

► De citit Scabia (raia) - semne, simptome si tratament  

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, 
Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII