Bebelușul are MUCUS în scaun - care sunt cauzele? Sfatul medicului pediatru

Bebelusul are mucus in scaun - care sunt cauzele? Sfatul medicului pediatru.

Bebelușul are MUCUS în scaun - care sunt cauzele? Sfatul medicului pediatru

Mămicile de bebeluși sunt adesea îngrijorate când descoperă mucus in scaunul bebelușului. Care sunt cauzele și cand ar trebui să ne ingrijorăm?

• O cantitate mică de mucus în scaunul unui bebeluș nu este probabil un motiv de îngrijorare dacă nu există alte simptome. Cu toate acestea, cantități mari de mucus, mucus care apare în scaune repetate sau semne de diaree, ar putea indica o alergie, o infecție gastro-intestinală sau o altă problemă - iata sfatul medicului pediatru.

- vei citi:
Diareea la bebeluș
Alergii și modificări în alimentația bebelușului
Modificări în alăptare
Sânge în scaunul bebelușului
Probleme de sănătate ale organelor și alte preocupări grave
Continutul unui scutec de bebelus - un ghid practic

Despre ce cantitate de mucus este vorba?

O cantitate mică de mucus în scaunul unui bebeluș nu este probabil un motiv de îngrijorare dacă nu există alte simptome. Cu toate acestea, cantități mari de mucus, mucus care apare în scaune repetate sau semne de diaree, ar putea indica o alergie, o infecție gastro-intestinală sau o altă problemă.

Intestinele secretă în mod natural mucus care ajută la acoperirea tractului intestinal, digerarea alimentelor și trecerea scaunului. Uneori, o parte din acest mucus ajunge la în scaun. O cantitate mică de mucus în unul sau două scaune, mai ales dacă nu există alte simptome, nu este de obicei un semn de boală.

Uneori, mucusul apare în cantități mari sau reapare timp de câteva zile. În acest caz, este mai probabil să existe o problemă de bază. De aceea, vom enumera o parte din aceste cauze și vom explica când să contactezi medicul.

Diareea la bebeluș

Dacă bebelușul are mișcări intestinale mai frecvente decât de obicei, poate fi un semn de diaree. Scaunele dese și aproape lichide pot conține mucus. Cu toate acestea, la bebelușii alăptați, este obișnuit ca scaunul să fie moale, astfel încât poate fi dificil să se facă diferența dintre scaunul obișnuit și diaree.

Unele semne ale diareei includ:

mișcări intestinale mai frecvente decât de obicei;

semne de durere, cum ar fi plânsul, încordarea corpului sau efectuarea unor mișcări neobișnuite;

o scădere a cantității urinei, care poate semnala deshidratare.

Infecțiile cauzate de bacterii sau de un virus, modificările alimentare și numeroase alte probleme, pot provoca diaree.

Diareea dispare adesea de la sine. Asigură-te doar că bebelușul bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

La sugarii sub 3 luni, diareea prelungită sau severă poate provoca rapid deshidratare. Diareea severă poate fi chiar fatală! Sună imediat medicul dacă bebelușul prezintă semne de deshidratare, dacă diareea durează mai mult de 1-2 zile sau dacă diareea este foarte severă.

Alergii și modificări în alimentația bebelușului

Alergiile și sensibilitățile la alimente pot provoca diaree sau pot duce la mucus în scaunul unui bebeluș, deși acest lucru este neobișnuit. La bebelușii alăptați, o schimbare bruscă a dietei mamei poate fi cauza. Sensibilitățile la fier, soia sau alte ingrediente din formulă pot juca, de asemenea, un rol.

Citeste pe larg Alergiile alimentare la bebelusi - sfatul medicului pediatru

La bebelușii mai mari care mănâncă solide, anumite alimente pot provoca diaree. Acesta ar putea fi un semn de avertizare timpurie a sensibilității alimentare, deși este obișnuit ca scaunul să se schimbe în culoare sau consistență pe măsură ce sunt introduse noi alimente.

Uneori, o schimbare bruscă în alimentația unui bebeluș - cum ar fi trecerea la o nouă formulă - poate provoca diaree timp de câteva zile. Discută cu un medic pediatru despre cum să gestionezi aceste modificări alimentare pentru a minimiza riscul de diaree și dureri de stomac.

Modificări în alăptare

În cazul în care scaunul unui bebeluș este verde și spumos, se poate datora perioadelor scurte de alăptare. Modificările modului în care un copil este alăptat poate afecta textura scaunului. De exemplu, unii bebeluși care sug pentru perioade scurte înainte de a schimba sânii au scaun verde-spumos.

Dacă un copil este alăptat, scaunul său poate părea să conțină mucus. Acest lucru se poate întâmpla atunci când bebelușul primește mai mult lapte de început - acesta este laptele disponibil la începutul alăptării și poate fi mai subțire și mai dulce. Alăptare din fiecare sân pentru perioade mai lungi poate ajuta.

Sânge în scaunul bebelușului

Un bebeluș poate avea sânge și mucus în scaun. Dacă scaunul este foarte dur, acest lucru ar putea însemna că bebelușul este constipat. Sângele și mucusul ar putea proveni din rupturi minuscule din anusul bebelușului. Asigurarea faptului că bebelușul consumă multe lichide poate ajuta.

Sună la medic dacă există:

sângerări extinse - mai mult decât doar câteva firicele de sânge în scaun;

sângerare care apare la mai multe mișcări intestinale;

sângerare care dispare și revine câteva zile mai târziu;

diaree cu sânge (cu sau fără mucus).

Dacă observi numai sânge și mucus sau mai mult sânge în scaun și bebe este agitat, mergi la urgență imediat!

Probleme de sănătate ale organelor și alte preocupări grave

Rareori, mucusul din scaunul unui bebeluș poate semnala o problemă gravă.

Dacă scaunul arată foarte gras și este neobișnuit de mare sau cu miros urât, problema ar putea fi steatoreea. Steatoreea înseamnă că există prea multă grăsime în scaun.

Numeroase condiții pot provoca steatoree. Ele includ:

Probleme de sănătate hepatică: Un copil cu probleme de sănătate hepatică poate avea pielea și ochii gălbui și urină întunecată sau mai puțin frecventă. În cazuri rare, scaunul bebelușului poate deveni, de asemenea, deschis la culoare sau alb.

Probleme de sănătate ale pancreasului: Când pancreasul nu funcționează corect, organismul nu poate absorbi sau digera corect grăsimile. Scaunul bebelușului poate fi, de asemenea, deschis la culoare  sau alb.

Boli de malabsorbție: Unele boli fac dificilă digerarea grăsimilor de către organism. La bebelușii care au început să mănânce solide, boala celiacă sau fibroza chistică, de exemplu, poate fi un factor.

Când să mergi la medic

Discută cu medicului dacă bebelușul prezintă alte simptome, cum ar fi febra. Dacă există doar puțin mucus în scaunul bebelușului, este de obicei sigur să aștepți și să vezi dacă dispare.

Cu toate acestea, sună medicul dacă bebelușul:

are mult mucus în scaun;
are alte simptome, cum ar fi diaree, febră sau durere;
s-a născut prematur sau are sub 3 luni;
are un sistem imunitar slab din cauza unei boli sau a unui medicament.

Oricine nu este sigur dacă există o problemă gravă ar trebui să apeleze la un medic pediatru.

Mergi la urgență dacă bebelușul:

are cantități mari de sânge în scaun;
are scaun alb și pare bolnav;
prezintă semne de deshidratare, cum ar fi buzele crăpate, ochii scufundați sau urinarea rară;
încetează să mai mănânce sau să se hrănească.

Alte tipuri de scaune ale bebelușului

Un bebeluș poate avea alte tipuri de scaun, cum ar fi:

Meconiu: Acesta este scaunul negru sau întunecat, lipicios pe care bebelușii îl au la scurt timp după naștere. Discută cu un medic dacă este prezent pentru mai mult de 3 zile.
Scaunul sănătos: la sugari, acesta este de obicei moale și poate fi ușor curgător. Bebelușii alăptați au de obicei scaunul gălbui, dar poate fi, de asemenea, verzui-maroniu sau gros și cafeniu.
Scaun viu colorat: Când un bebeluș începe să mănânce solide, anumite alimente pot schimba culoarea scaunului. Morcovii îl pot transforma în roșu sau portocaliu, de exemplu, în timp ce spanacul îl poate face verde.
Scaun dur - Constipația: Scaunul poate fi maro închis și tare.
Scaunul negru: acesta poate semnala sângerări în sistemul digestiv superior al unui bebeluș. Sună medicul.

Cele mai multe modificări ale scaunul unui bebeluș sunt temporare și o cantitate mică de mucus în scaun nu este de obicei un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, un medic pediatru poate oferi siguranță și poate ajuta la monitorizarea simptomelor bebelușului. Orice îngrijitor care nu este sigur dacă modificările scaunului indică o problemă ar trebui să contacteze medicul pediatru pentru îndrumare.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: Desprecopii.com, articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. joldes cornelia
    joldes corneliatrimis la 15/11/2023

    Buna! Bebelusul este hranit cu biberonul iar acum a depasit 5 luni. Dupa administrarea unui vaccin am observat ca are mucus in scaun. Nu are alte simtome. Am avut o tentativa sa-i incep diversificarea dar mi s-a parut ca are crampe si am renuntat si voi mai astepta 2-3 saptamani... Dar mucusul din scaun ma ingrijoreaza foarte tare. Laptele pe care i-l dau este Aptamil formula 1. Oare are o problema de sanatate ?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Doina
    Doinatrimis la 24/11/2022

    Fetiţa mea a avut o infecţie la intestinul gros sintome au fost diaree cu singe , plins prin somn . Acum neam tratat dar reapare mucusul plînge prin somn odata a avut diaree şi doar atunci un fir mic de singe şi 3 zile voma avem şi intoleranţa la lactoza parţiala, şi ne ies şi doi dinţi , oare trebuie iar sa apelez la pediatru ?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Daniela
    Daniela trimis la 23/10/2021

    Am intampinat o problema la fetita mea de 4 luni face scaune moi si verde balbui de maxim 2 ori pe zi, si are un sunet de la nas care ma sperie, menţionez ca o avut bronsolita dar i-am facut tratament si dupa ce am terminat o inceput sai sfarie in nas nistiu de ce si ce ar putea fi, ma ingrijoreaza ca ar putea fi cv neinregula cu ea

    Raspunde la acest comentariu
  4. Daniela
    Daniela trimis la 23/10/2021

    Am intampinat o problemă la fetita mea de 4 luni face scaune moi si verde balbui de maxim 2 ori pe zi, si are un sunet de la nas care ma sperie, menÈ"ºionez ca o avut bronsolita dar i-am facut tratament si dupa ce am terminat o inceput sai sfarie in nas nu stiu de ce si ce ar putea fi, ma ingrijoreaza ca ar putea fi cv neinregula cu ea

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII