Sânge in scaunul bebelușului - care pot fi cauzele - sfatul medicului pediatru
Cand esti mamica (sau tati) de bebelus, sa vezi niste sange in scutecul bebelusului poate fi stresant si ingrijorator. Insa, trebuie stiut ca multe cazuri de sânge în scaunele sugarilor nu au o cauză grava - insa culoarea sangelui poate oferi un indiciu.
→ Dacă bebelușul este bine și crește corespunzător, problema se rezolvă adesea de la sine, dar acest lucru trebuie verificat întotdeauna de medicul bebelușului. Iata o trecere in revista a cauzelor care ar putea sta la baza acestei probleme si cand, eventual - e cazul de sa ne ingrijoram. Cu sfatul medicului pediatru.
- vei citi:
Cauze potențiale ale sângelui din scaunele bebelușului
Sângele din scaun necesită o vizită la urgențe?
Continutul unui scutec de bebelus - un ghid practic
Care sunt cauzele mucusului din scaunul bebelușului?
Atentie la culoarea sangelui din scaunul bebelusului
Culoarea sângelui din scaun ne oferă un indiciu despre originea acestuia. Sângele originar din colon sau rect are tendința de a fi roșu și poate avea doar firicele în exteriorul scaunului. Dacă sângele provine de mai sus, din tractul gastro-intestinal, atunci are, în general, o culoare mai închisă (maro închis / maroniu, negru) și este amestecat în tot scaunul, nu doar pe exterior.
Unele cauze posibile ale sângelui din scaunele bebelușului:
► O cauză obișnuită a sângelui din scaunul sugarului este o ușoară ruptură anală (fisură) cauzată de trecerea scaunului. Cantitatea mică de sânge dintr-o fisură anală tinde să arate ca o dungă roșie pe exteriorul scaunului.
► O altă cauză frecventă a sângelui din scaunele sugarilor sunt alergiile alimentare. Alergenii de top sunt produsele din lapte de vacă și soia.
Citeste pe larg Alergiile alimentare la bebelusi - sfatul medicului pediatru
► O a treia cauză frecventă: dacă mama are un mamelon crăpat sau alte sângerări, atunci bebelușul poate ingera sânge de la mamă (acest lucru nu este dăunător pentru bebeluș), care poate apărea în scaunul bebelușului.
►Ocazional, sângele din scaun se poate datora surplusului de lapte matern. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, in multe situatii - cantitati mici de sange in scaun la unii bebelusi dispar complet prin rezolvarea excesului de lapte matern.
► Sângele din scaun poate fi, de asemenea, cauzat de un caz temporar de intoleranță la lactoză, din cauza unei infecții intestinale.
Anumite tipuri de diaree infecțioasă pot provoca scaune sângeroase la copii, inclusiv Salmonella și C. Difficile - o bacterie care crește în intestin dacă echilibrul bacterian a fost deranjat; toxina poate provoca leziuni ale mucoasei și scaune cu sânge. Bebelusii alăptați tind să aibă simptome mai puțin severe decât copiii care nu sunt alăptați, deoarece laptele matern inhibă dezvoltarea bacteriilor.
► Diferite forme de colită sau alte tulburări intestinale sunt alte cauze posibile.
Sângele din scaun necesită o vizită la urgențe?
Daca observi sânge în scaunul bebelusului, trebuie discutat intotdeauna cu medicul pediatru, dar dacă acest lucru necesită sau nu o vizită de urgență, va depinde de comportamentul copilului.
Dacă bebelușul este fericit si papa bine, atunci sună medicul pentru a face o programare.
Dacă bebelușul pare sa aiba dureri abdominale, sângerări semnificative în scaun, diaree, vărsături și / sau febră, sunt indicate îngrijiri medicale urgente. Sângele persistent sau în creștere în scaun sau sângele amestecat cu mucus (descris ca scaun„ jeleu de coacăze ”în texte) necesită un apel imediat la medicul dumneavoastră.
Citeste si: Continutul unui scutec de bebelus - un ghid practic
Care sunt cauzele mucusului din scaunul bebelușului?
O cantitate mică de mucus în scaunul unui bebeluș nu este probabil un motiv de îngrijorare dacă nu există alte simptome. Cu toate acestea, cantități mari de mucus, mucus care apare în scaune repetate sau semne de diaree, ar putea indica o alergie, o infecție gastro-intestinală sau o altă problemă.
Intestinele secretă în mod natural mucus care ajută la acoperirea tractului intestinal, digerarea alimentelor și trecerea scaunului. Uneori, o parte din acest mucus ajunge la în scaun. O cantitate mică de mucus în unul sau două scaune, mai ales dacă nu există alte simptome, nu este de obicei un semn de boală. Mai departe...
Despre scaunul bebelusului, mai avem informatii
Cate scaune pe zi ar trebui sa aiba un nou-nascut?
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII