Alaptarea pana adoarme si suptul de confort al bebelusului - indiferent de barfe, este foarte OK sa te bucuri de acest instrument minunat

Alaptarea pana adoarme si suptul de confort al bebelusului - indiferent de barfe, este foarte OK sa te bucuri de acest instrument minunat

Alaptarea pana adoarme si suptul de confort al bebelusului - indiferent de barfe, este foarte OK sa te bucuri de acest instrument minunat

Multe mamici de bebelusi se simt vinovate pentru că isi  alapteaza bebelușul pentru confort sau pentru că adorm mai repede.

Alăptarea bebelusului pentru a dormi și pentru confort nu este un lucru rău - de fapt, este normal, sănătos și adecvat dezvoltării sale. Majoritatea bebelușilor sug pentru a adormi apoi se trezesc de 1-3 ori în timpul nopții în primul an. Unii bebeluși nu fac acest lucru, dar sunt excepția, nu regula.

De fapt, dincolo de acuze fara nici un motiv - nu exista nici un motiv serios pentru care mamicile să nu folosească acest instrument minunat care-l au: alăptarea la cerere.

- vei citi:
Alăptarea este în mod evident concepută pentru a consola și a ajuta copilul să doarmă
Copilul meu suge uneori pentru confort, când evident nu îi este foame. Este o problemă?
Creez un obicei prost permițând bebelușului să sugă până adoarme?
Cum rămâne cu prea cunoscuta: "Lasă-l să plângă până se oprește"?
Mi s-a spus că, copilul meu nu va învăța NICIODATĂ să se culce singur dacă nu-l învăț să facă asta...
Cum va adormi copilul meu când nu sunt acolo să-l alăptez sau după ce a fost înțărcat?
Cum îmi pot încuraja delicat copilul să adoarmă fără să sugă (și fără să plângă)?
Copilul meu vrea să sugă tot timpul cât doarme! Cum pot să scap fără să-l trezesc?

Alăptarea este în mod evident concepută pentru a consola și a ajuta copilul să doarmă

Alăptarea liniștește un bebelusi și poate chiar să-l ajute să facă față stresului mai bine (Beijers et al, 2013). Suptul eliberează hormonul numit colecistochinină (CCK) atât la mamă, cât și la copil, ceea ce duce la o senzație de somnolență (Uvnäs-Moberg și colab., 1993). În plus, laptele matern conține, de asemenea, hormoni care induc somnul, aminoacizi și nucleotide, ale căror concentrații sunt mai mari în timpul nopții și pot ajuta de fapt bebelușii să-și stabilească propriile ritmuri circadiene (Sánchez și colab., 2009; Cohen și colab., 2012).

Dacă alăptarea bebelusului pentru a dormi și / sau alăptarea copilului pentru confort funcționează pentru TINE și familia ta, asta contează cu adevărat! Alăptarea nu hrănește doar corpul, ci și sufletul. Sânul tău este un loc mino sursă de hrană. Timpul petrecut alăptând copilul este o perioadă foarte scurtă în viața totală a copilului tău, dar amintirile dragostei și disponibilității tale vor dura toată viața. Ai încredere că al tău copil va adormi singur la timp și se va bucura de fiecare moment, atât cât durează el.

Copilul meu suge uneori pentru confort, când evident nu îi este foame. Este o problemă?

Suptul pentru confort este normal. Dacă bebelușul nu ar suge pentru confort, ar trebui să-și sugă mâinile, degetele sau suzeta. Sânul a fost prima suzetă și cea după care sunt modelate toate celelalte, așa că nu-ți fie teamă să permiți bebelușului să o folosească în acest fel. Există studii care arată că suptul pentru confort este sănătos și pentru copil. Toți bebelușii trebuie să sugă - unii mai mult decât alții. Se asigură că supraviețuiesc. Dacă bebelușul tău pare să sugă pentru confort tot timpul și ste mai mult decât poți face față, reține că acest lucru va trece cu timpul.

Suptul pentru confort servește, de asemenea, unui alt scop. Studiile par să indice că acest tip de supt scade în general ritmul cardiac al bebelușului și îl lasă să se relaxeze. Se pare că are un efect foarte pozitiv asupra întregii sale bunăstări fizice și emoționale. Nu-ți fie teamă să permiți acest tip de alăptare. Alăptarea este mai mult decât simpla administrare de lichide și hrană.

Creez un obicei prost permițând bebelușului să sugă până adoarme?

Dorința bebelușului de a suge să doarmă este foarte normală și nu este un obicei prost pe care l-ai încurajat. Nu-ți fie teamă să alăptezi copilul să doarmă sau că vei perpetua un obicei prost. Bebelușul va căuta adesea sânul când este somnoros sau supra-stimulat, deoarece este un loc reconfortant și familiar pentru el. A asocia sânul cu dorința de a te relaxa suficient pentru a merge la culcare are un sens perfect. Ca adulți, facem și noi lucruri pentru a ne relaxa, astfel încât să putem dormi: citim, ne uităm la televizor, putem bea ceva cald sau lua o gustare, respirăm adânc, ne liniștim sub o pătură, etc. Alăptarea face același lucru pentru bebelușul tău.

Pentru mulți bebeluși aflați la un puseu, noaptea sau somnul pot fi adesea SINGURA dată când vor suge bine.
A-i permite să alăpteze în aceste momente, te vei asigura că primește suficient lapte, că aprovizionarea ta de lapte matern este bună, că nu vei perpetua un obicei prost. În schimb, profită de aceste momente unice.

Problema somnului nu este doar o chestiune de obiceiuri bune versus rele. Este mult mai mult o problemă de cultură, stil de viață și așteptări.

Iată trei abordări ale problemelor parentale:

Forțarea bebelușului să se schimbe pentru a se potrivi stilului de viață al părinților este o abordare. Cultura noastră tinde să nu fie foarte prietenoasă cu bebelușii și rareori face compromisuri pentru bebelușii care alăptează. Tendința actuală, văzută în multe cărți populare și reviste pentru părinți, este de a forța bebelușul să împlinească toate condițiile, astfel încât să experimentăm cât mai puține schimbări în stilul nostru de viață pre-bebeluș; de exemplu, bebelușul TREBUIE să doarmă toată noaptea, astfel încât să dormim neîntrerupt și un bebeluș „bun” să fie văzut ca unul cu cât mai puține nevoi.

O altă abordare este de a încerca să aproximăm stilul maternal al societăților tradiționale și să lăsăm părinții să facă tot ceea ce este potrivit. Această abordare poate fi foarte dificil de realizat fără mult sprijin.

O a treia abordare este de a oferi libertarea bebelușului, ca apoi „să-i ceri” să se acomodeze în ultima parte a decalajului. Aceasta este o abordare care poate funcționa pentru multe familii. Cu această abordare, părinții fac tot ce pot pentru a fi sensibili la nevoile bebelușului lor și îi cer copilului să se acomodeze numai atunci când nimic altceva nu funcționează cu adevărat.

Cum rămâne cu prea cunoscuta: "Lasă-l să plângă până se oprește"?

Există două tipuri de gândire despre adormirea bebelușilor. Una este o metodă destul de rigidă de „antrenament pentru somn”, în care un bebeluș este lăsat treaz într-un pătuț și lăsat să plângă singur până adoarme, astfel încât să învețe să se „calmeze” singur și să nu dezvolte asociații de somn care necesită prezența altcuiva să-l pună la culcare. Această metodă există încă din anii 1890 și a fost creată de cercetători de sex masculin, în laboratorul de somn. Multe dintre metodele populare de „antrenament la somn” din prezent sunt versiuni modificate ale acestuia (permițând bebelușului să plângă pentru perioade progresiv mai lungi fără să-l consoleze, în loc să-l lase să plângă până renunță și se oprește).

Nu pot, cu bună conștiință, să recomand metoda plânsului pentru a-l face pe copil să adoarmă. Oricine te sfătuiește să lași bebelușul să plângă până când renunță și adoarme se concentrează asupra comportamentului bebelușului (merge să doarmă singur) și nu asupra modului în care copilul se simte în acest proces. În opinia mea, acest „antrenament pentru somn” creează adesea o atitudine nesănătoasă cu privire la somn: după ce a trecut prin acest antrenament, bebelușul tinde să vadă somnul ca o stare înfricoșătoare. În plus, poate condiționa părinții să ignore strigătele bebelușului și să rupă relația de încredere dintre părinte și copil.

Copilul mai mic, în special, nu are acel sentiment de „permanență a obiectului” și, dacă mama îl lasă să plângă, el este din punct de vedere al dezvoltării incapabil să-și dea seama că mama este în camera alăturată. Tot ce știe copilul este că a fost abandonat și că mama nu este acolo. Un copil mic își poate exprima nevoile doar prin plâns. Un bebeluș care este lăsat să plângă singur va înceta să plângă în cele din urmă pentru că a abandonat orice speranță că va veni ajutorul: din câte își poate da seama, nimănui nu îi pasă suficient să asculte sau să vină să-i ofere confort. În cartea Our Babies, Ourselves: How Biology and Culture Shape the Way We Parent, profesorul de antropologie Meredith Small scrie: „Când semnalele sunt ratate, bebelușii încetează să mai semnaleze; se retrag; își sug degetele mari; se întorc; ei încearcă să corecteze ei înșiși sistemul, nu mai trimit semnale.” Bebelușul se protejează închizând și „acceptând” situația, deoarece a aflat că nu există un răspuns. Plânsul este, de asemenea, greu, fizic, pentru bebeluș: poate duce la răgușeală care poate dura zile; sistemul digestiv este deranjat; hormonii stresului cresc; ritmul cardiac poate urca la niveluri peste 200 de bătăi pe minut; iar nivelurile de oxigen din sânge sunt diminuate.

Un alt tip de gândire, la care subscriu, descurajează privirea somnului ca o stare în care poți forța un copil.
În schimb, este mai bine să creezi un mediu care să inducă somnul, care să permită somnului să-l depășească pe copil. Procesul de alăptare în sine reglează temperatura și ritmul cardiac al bebelușului, scade tensiunea arterială și îl adoarme. Acest lucru îl ajută pe bebeluș să dezvolte o atitudine sănătoasă cu privire la somn, unde bebelușul consideră somnul ca o stare naturală sigură, reconfortantă.

Mi s-a spus că, copilul meu nu va învăța NICIODATĂ să se culce singur dacă nu-l învăț să facă asta...

NICIODATĂ? Este normal, natural și sănătos ca copilul să adoarmă alăptând. Copiii care sug adorm atât de repede - cum poate fi îngrijorător ceva atât de perfect conceput? Am citit multe despre tiparele de somn ale bebelușilor și am vorbit cu multe mame despre asta. Atât lectura, experiența personală, cât și experiențele altor mame m-au convins că adormirea fără alăptare este o etapă de dezvoltare pe care copilul tău o va atinge când va fi pregătit. Primul pas vine adesea când bebelușul începe să sugă pentru a dormi, apoi se oprește din supt, se rostogolește și adoarme singur. Este posibil ca aceste incidente să nu se întâmple foarte des la început, dar sunt primul pas și te fac să-ți dai seama că este posibil ca bebele tău să adoarmă singur.

Există nenumărați copii care au fost alăptați să adoarmă și alăptați în timpul nopții de la naștere, care în cele din urmă au învățat să adoarmă singuri fără sân. Nu trebuie să-i înveți să facă acest lucru. Acest lucru vine normal - când sunt pregătiți din punct de vedere fizic și emoțional. Poți încerca să accelerezi acest proces punând bebelușul în pat înainte de a adormi, dar întotdeauna alăptându-l să nu-l împiedice să învețe acest lucru singur.

Cum va adormi copilul meu când nu sunt acolo să-l alăptez sau după ce a fost înțărcat?

Multe mame sunt îngrijorate, de exemplu, de modul în care copilul lor va adormi când intră la grădiniță și simt că trebuie să-l învețe să doarmă independent înainte. Acest lucru nu este cu adevărat necesar și poate adăuga mult stres la ceva care este deja o tranziție importantă pentru copilul tău. Copiii sunt foarte adaptabili și vor găsi noi modalități de a merge la culcare când mama nu este acolo. Copilul și ceilalți îngrijitori ai săi vor rezolva lucrurile foarte bine și vor găsi noi modalități grozave pentru asta. La fel se va întâmpla și atunci când copilul va fi înțărcat.

Cum îmi pot încuraja delicat copilul să adoarmă fără să sugă (și fără să plângă)?

Mai întâi, nu uita: copilul va întrerupe singur alăptarea când va fi pregătit, fără ajutorul tău. Dacă vrei să încerci să accelerezi procesul, citește mai departe ...

Încearcă să treci de la alăptarea totală a copilului până adoarme, la alăptarea parțială, suficient să fie relaxat și are ochii aproape închiși. Procesul poate dura mult timp sau poate nu. Dacă vei începe să o iei cât de treptat poți, probabil că va funcționa mai bine și vei evita posibilele probleme și frustrări atât pentru tine, cât și pentru bebeluș.

S-ar putea să începi culcându-te cu el. Nu insista să doarmă în pătuț dacă nu vrea. Scopul tău în acest moment este să-l faci suficient de confortabil și suficient de sigur pentru a merge să doarmă singur. Nu vrei ca acest lucru să fie mai dificil din cauza fricii de a fi singur în pătuțul lui.

După ce este în regulă cu noul mod de alăptare, ai putea să încerci să-l alăptezi mai puțin, apoi în timp poți încerca să îl pui la culcare pe cont propriu. Oferă-i o jucărie preferată, o carte etc. Dă-i un sărut și o îmbrățișare și spune-i „noaptea bună” într-un mod optimist și pozitiv. Încearcă să ai un program de somn și oră de culcare în același timp în fiecare zi, cu o rutină pe care el poate începe să o recunoască și să o aștepte.

Din nou, obiectivul tău este să-l duci într-un loc suficient de confortabil încât să se simtă suficient de sigur pentru a merge la culcare fără a suge și singur.

Copilul meu vrea să sugă tot timpul cât doarme! Cum pot să scap fără să-l trezesc?

De fapt, nu este neobișnuit ca copiii să dorească să sugă în timp ce dorm. Există câteva lucruri pe care le-ai putea încerca, să te ajute să fugi :)

În funcție de cât de mare este bebelușul, l-ai putea lăsa să continue să doarmă, dar să-l porți într-un sistem ergonomic, astfel încât să te poți ridica și să faci lucruri în timp ce doarme.

De asemenea, poți lucra la furișare după ce copilul adoarme. Asigură-te că doarme profund și nu mai înghite înainte de a încerca acest lucru (poate fi necesar să aștepți o vreme). Apoi va face ceea ce uneori numim  supt confortabil, un supt foarte ușor. Când un bebeluș doarme ușor, vei vedea grimase faciale, pumni parțial strânși, zvâcniri musculare și tonus muscular general tensionat. Poți recunoaște somnul profund prin fața aproape nemișcată, respirația regulată, pleoapele liniștite și, în special, semnul membrelor atârnând fără greutate de părțile laterale ale bebelușului, mâinile deschise și mușchii relaxați.

Odată ce copilul este într-un somn profund, încearcă să aluneci foarte încet de lângă el, sa te furișezi. Un lucru care uneori te ajută este să strecori un deget în guriță, lângă mamelon, apoi să rupi "sigiliul", astfel încât să-ți sugă degetul. Apoi, poți să scoți degetul din gură -  pui doar puțină presiune pe buza de jos a bebelușului în timp ce faci acest lucru. Făcând acest lucru, poți împiedica adesea copilul să se trezească. Așează ceva lângă el care are mirosul tău (un tricou, o pernă, etrc).

Problemele in alaptare exista: ghid complet si solutii care functioneaza

Contrar ideei ca alaptarea este o perioada idilica cand totul merge ca pe roate, alaptarea este pentru multe alte mamici o perioada de cosmar. Da, sa nu ne temem sa spunem pe nume acestui cuvant Inainte de a ignora problemele, mai bine le trecem in revista - declarand sincer ca desi alaptarea e foarte grea pentru multe mamici, cu determinare si informatie ca cea de mai jos, pot trece onorabil peste greutatile alaptarii. Stind ca prin alaptare oferim un cadou de sanatate bebelusului. Cel putin pana cand bebe implineste 6 luni sa ii oferim o alaptare exclusiva.  Iata problemele ce pot apare in timpul alaptarii, o trecere in revista 

Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Ghid de alaptare 

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica, dar ii oferim toate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate intampina la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare 

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

► Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2020
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII