Euforia postpartum sau hipomania: tulburarea postpartum de care majoritatea nu au auzit
Aproape toate am auzit de depresia postpartum - la urma urmei, 1 din 7 femei o va experimenta. În ultimii ani, multe dintre noi am aflat că anxietatea postpartum poate fi la fel de frecventă (sau chiar mai frecventă) decât depresia postpartum.
Conștientizarea cu privire la tulburarea de dispoziție postpartum - care este în creștere - este mai rară, dar la fel de gravă, psihoza postpartum poate fi caracterizată prin manie, paranoia, iluzii, halucinații și schimbări rapide ale dispoziției - și care necesită asistență medicală imediată. Dar ce este euforia postpartum?
- vei citi:
Ce este euforia postpartum?
De unde știi dacă tu sau o persoană iubită ar putea să o experimenteze?
Simptomele euforiei postpartum
De ce trebuie să tratăm euforia postpartum?
Ce este euforia postpartum (hipomania)?
Am auzit de depresia postpartum - iar 1 din 7 femei o va experimenta. Iar in ultimii ani, s-a aflat ca anxietatea postpartum poate fi la fel de frecventă (sau chiar mai frecventă) decât depresia postpartum. Dar există o tulburare postpartum mai puțin cunoscută, care tocmai începe să atragă atenția și despre care cel mai probabil nu ai auzit niciodată. Se numește euforie postpartum, dar este adesea denumită hipomanie postpartum.
Pshihoza postpartum
Euforia postpartum este de fapt o problemă gravă de sănătate mintală postpartum care ar putea duce la probleme și mai grave, cum ar fi psihoză postpartum. Faptul că aproape nimeni nu a auzit de această tulburare - și că multe dintre simptomele acesteia arată ca un comportament pozitive - înseamnă că poate fi foarte greu pentru proaspetele mame să fie diagnosticate și tratate corespunzător.
„Euforia postpartum descrie simptomele hipomaniacale experimentate imediat după naștere”, spune Benson Munyan, Ph.D., psiholog clinic autorizat și profesor asistent de psihologie la Universitatea din Florida. Cercetări mai vechi publicate online de Cambridge University Press au descoperit că aproximativ 10% dintre femei prezintă hipomanie în primele 5 zile după naștere.
Spre deosebire de depresia postpartum, euforia postpartum nu este așa de studiată, probabil pentru că schimbarea dispoziției este adesea temporară. Majoritatea cazurilor sunt tranzitorii și durează doar 3 zile. În unele cazuri, poate dura câteva săptămâni.
Deci, ce este euforia postpartum și de unde știi dacă tu sau o persoană iubită ar putea să o experimenteze? Iată câteva fapte:
Până la 1 din 10 femei prezintă simptome de euforie postpartum (hipomanie).
Femeile care suferă de euforie postpartum pot părea a fi „Super Mame” pline de energie, capabile să funcționeze normal și, în general, exaltate și hiper.
Mamele pot prezenta comportamente impulsive, pot începe să vorbească rapid și pot experimenta o incapacitate de concentrare.
O clinică de sănătate mintală din Canada, afirmă că simptomele încep de obicei la scurt timp după naștere și pot continua timp de 6-8 săptămâni după naștere.
Cauzele euforiei postpartum pot include stres, fluctuații hormonale, traume, antecedente de probleme de sănătate mintală și lipsa de sprijin.
Experții încă învață despre euforia postpartum, dar avertizează că poate fi un precursor al psihozei postpartum / tulburării bipolare postpartum, o boală mentală foarte gravă care poate pune viața mamelor și bebelușilor în pericol.
Expertii recomandă ca, dacă observați oricare dintre aceste comportamente la cei dragi, să solicitați imediat tratament medical.
În unele cazuri, terapia, modificarea stilului de viață și sprijinul sunt tratamente suficient de eficiente; în alte cazuri, medicamentele trebuie combinate cu acestea pentru un rezultat optim.
Citeste si Depresia postnatala: intre dragoste, emotii, hormoni si oboseala crunta
Simptomele euforiei postpartum
Sentimentele extreme de fericire și exploziile de energie nu sunt singurele simptome ale afecțiunii. Mamele care suferă de euforie postpartum pot constata că devin distrase cu sarcini specifice și / sau devin mult mai vorbărețe decât în mod normal. Se pot lupta cu gândurile și / sau simt că nu au nevoie să doarmă. De asemenea, pot apărea modificări ale apetitului.
Simptomele pot deveni severe și pot dura mai mult. Dacă o mamă dezvoltă simptome mai severe de manie, ea poate începe să se comporte riscant, fără să aprecieze consecințele acțiunilor sale sau să creadă că are puteri sau abilități speciale.
Dacă se întâmplă acest lucru, bunăstarea mamei și cea a bebelușului ei pot fi puse în pericol, deoarece este posibil să nu realizeze sau să înțeleagă pe deplin pericolele și repercusiunile comportamentului ei.
De ce trebuie să tratăm euforia postpartum?
Deși euforia postpartum adesea nu durează foarte mult și uneori poate fi hormonală, este important să o abordăm, deoarece poate fi indicativă a condițiilor de sănătate mintală care necesită tratament. Aceste valori maxime postpartum pot preceda un episod de depresie postpartum și / sau pot fi un semn al tulburării bipolare, ambele putând fi periculoase.
Hipomania postpartum nu este recunoscută de Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mentale (DSM – 5). Acest lucru se poate datora faptului că Asociația Americană de Psihiatrie (APA) face referire la hipomania și mania euforiei postpartum drept episoade de dispoziție perinatală care indică adesea tulburarea bipolară.
"Tulburarea bipolară are două faze, faza depresivă și faza maniacală." explică APA. „Când ambele faze se produc în același timp, este considerat un episod „mixt”. Boala bipolară poate apărea în timpul sarcinii sau în perioada postpartum. Factorii de risc includ o tulburare anterioară a dispoziției și istoricul familial de tulburări ale dispoziției."
Hipomania postpartum este prezentă la aproximativ 9-20% dintre femeile cu tulburare bipolară și începe în 24 de ore după naștere, potrivit March of Dimes. Este adesea confundată cu „bucuria normală a sarcinii”. Mania postpartum se crede că apare la aproximativ 0,03% dintre femei, după naștere. De aceea este esențial să discuți cu medicul despre orice schimbări de dispoziție postpartum pot apărea.
În general, se acordă prea puțină atenție mamelor postpartum și, atunci când vine vorba de probleme de sănătate sau de sănătate mintală, consecințele nerespectării pot fi grave.
Trebuie să eliminăm mitul potrivit căruia femeile ar trebui să fie supereroine, mai ales atunci când tocmai au născut. Dar, mai presus de toate, trebuie să fim conștienți de nevoile grave postpartum pe care le au femeile, atât fizic, cât și mental.
Și atunci trebuie să avem grijă de ele cu o atenție detaliată, expertiză și dragoste, pe cât le oferim copiilor pe care îi aduc în lume.
Despre depresia postpartum, mai poti citi
Depresia postnatala: cum iti poti da seama ca esti afectata si ce trebuie sa stii
Depresia postpartum, o boala reala si nu un moft
Starea depresiva postpartum - de ce trebuie tratata cu seriozitate de ambii parinti
Depresia postnatala, semne ingrijoratoare
Suport: clubul mamicilor
In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai.
Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor inteligente de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de mebri. Bine ai venit!
Despre revenirea dupa nastere, mai citeste:
Rectocelul si nasterea
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Durerea de cap dupa nasterea prin cezariana: de ce apare si cum se trateaza
Cum prevenim incontinenta urinara dupa nastere ?
Abdomenul plat, o provocare pentru mamici?
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu ti le spune nimeni
La 3 luni de la nastere: trierea hainelor de gravida
Remedii homeopate folosite dupa nastere
Durerea epiziotomiei si activitatea sexuala dupa nastere
4 strategii pentru mame obosite
6 greseli ale mamicilor in ce priveste somnul lor
Tinerele mamici, silueta si vedetele
Visand la somnul cel odihnitor de altadata
Viata sexuala inainte si dupa nastere
Cum si cand ne recapatam silueta
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2024
referinte
Asociația Americană de Psihiatrie (APA)
Cambridge University Press
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII