Am născut placenta inaintea bebelușului sau despre Abruptia Placentara - povestea emoționantă a unei mămici la nastere

Am nascut placenta inaintea bebelusului sau despre abruptia placentara - povestea emotionanta a unei mamici la nastere

Am născut placenta inaintea bebelușului sau despre Abruptia Placentara - povestea emoționantă a unei mămici la nastere

Eram la a doua nastere si trebuie sa recunosc ca nu aveam dureri asa de mari ca la prima nastere. Travaliul a fost punctul culminant al unei sarcini line și fără evenimente. Băiețelul meu era la termen, sănătos după toate indicațiile.

În plus, aceasta nu era prima mea naștere, așa că nu a fost însoțită de nervozitatea primei dăți. Știam exact la ce să mă aștept... Sau cel puțin așa credeam... - o poveste de nastere povestita de o mamica pe forumul Desprecopii

- vei citi:
Ritmul se grăbea și simțeam atmosfera din cameră care se întuneca cu îngrijorare
În timpul sarcinii ți s-a spus vreodată ceva despre placenta previa sau ceva de genul ăsta?
Știam că fac tot ce pot, așa că am încercat să rămân cât mai calmă
Ulterior am aflat că am avut ceea ce se numește o abrupție placentară

Simțeam cum atmosfera din cameră se întuneca cu îngrijorare

Asteptam sa nasc natural. Mi-au făcut epidurala și eram aproape să fiu gata să împing. Soțul meu stătea lângă mine, în timp ce asistentele se ocupau cu diverse treburi prin cameră, pregătindu-se să-l aducă pe fiul meu în lume. Dar dintr-o dată, privind în regiunile mele inferioare, asistentele au început să murmure între ele. Orice făceau acolo jos, simțeam atmosfera din cameră care se întuneca cu îngrijorare. Si parca pareau tot mai grabite...

M-am uitat la soțul meu, care urmarea tot ce faceau asistentele. Avea o expresie cu ochii mari înghețați, cu un zâmbet forțat care nu se potrivea panicii evidente din ochii lui. Mi-am dat seama că încerca să nu mă îngrijoreze, dar bietul de el făcea o treabă groaznică.

"Ce se întâmplă?
" L-am întrebat nervoasă. Nu mi-a răspuns, dar a clătinat ușor din cap de parcă ar fi spus "Nu știu".

În timpul sarcinii ți s-a spus vreodată ceva despre placenta previa sau ceva de genul ăsta?

Una dintre asistente a părăsit camera - nu chiar într-un sprint, dar suficient de repede pentru a indica că are nevoie de ceva, sau de cineva, pe o bază destul de urgentă. Asistenta rămasă a început să-mi pună întrebări: „În timpul sarcinii ți s-a spus vreodată ceva despre placenta previa sau ceva de genul ăsta?

I-am spus că nu. Nu aș fi avut niciodată vreo indicație că ceva ar fi chiar ușor greșit; din toate punctele de vedere, fuseseră nouă luni perfect normale.

"Ce se întâmplă?" L-am întrebat din nou pe soțul meu, un pic mai frenetică de data asta. Apoi am întrebat asistenta.

Ai născut o mare parte din placentă, care nu trebuia să iasă încă”, mi-a spus ea. Și în timp ce îmi spunea asta, cealaltă asistentă s-a întors cu inca doi medici. Panica mi-a crescut. Cineva mi-a strâns brațul cu o mână înmănușată; M-am uitat și nu a fost deloc o mână, ci un cleste...

„Sunt flebotomist”, a spus persoana care l-a legat, „și voi lua niște probe de sânge în cazul în care aveți nevoie de transfuzie. Bine?" O transfuzie ?! Ce? "Bine."

Știam că fac tot ce pot, așa că am încercat să rămân cât mai calmă

Dar, deși puteam fi suficient de calmă în ceea ce privește riscul pentru mine, deveneam absolut isterică de îngrijorarea pentru fiul meu. „E bine copilul meu?”

„Este bine”, m-a asigurat asistenta. „Vom pune un electrod pe scalp, astfel încât să-i putem monitoriza mai atent ritmul cardiac”. Ea a menționat posibilitatea unei cezariene dacă se constată că este în suferință, într-un fel „vom traversa acel pod când vom ajunge la el”.

După rafala inițială de activitate, lucrurile au început să se liniștească - mai ales atunci când monitorizarea fetală internă a arătat că fiul meu nu era în dificultate, ritmul cardiac puternic și constant. Nu sunt sigură ce au făcut pentru a încetini sau a opri sângerarea, dar nu am ajuns să am nevoie de transfuzie, în ciuda posibilității. Și nu a durat deloc mult până am dat naștere copilului meu, cu toate cele 4.089 grame.

A fost un sfârșit fericit al unei povești de naștere care, în cele din urmă, devenise cam înspăimântătoare.

Ulterior am aflat că am avut ceea ce se numește o abrupție placentară

O abruptie plancentara este ceva relativ rar; potrivit Asociației Americane a Sarcinii, se întâmplă doar la aproximativ 1% din sarcini. Abrupția placentară înseamnă că placenta se desprinde de peretele uterin.

După cum știe oricine a născut, placenta trebuie să iasă - dar într-o naștere normală, aceasta iese după copil, nu înainte.

În cazul abrupției placentare, placenta se desprinde de peretele uterin, de obicei în al treilea trimestru de sarcină (din fericire în cazul meu, eram deja în travaliu activ și la spital. Intre timp am aflat ca abrupția placentară duce la naștere prematură, greutate redusă la naștere, pierderea de sânge la mamă și, în cazuri rare, poate provoca moartea bebelușului.

Personal nu am avut niciunul dintre factorii de risc pentru abrupția placentară, care, conform Clinicii Mayo, sunt după cum urmează:

Abrupție placentară într-o sarcină anterioară care nu a fost cauzată de traume abdominale;

Hipertensiune arterială cronică (hipertensiune arterială);

Probleme legate de hipertensiune în timpul sarcinii, inclusiv preeclampsie, sindrom HELLP sau eclampsie;

O cădere sau alt tip de lovitură la nivelul abdomenului;

Fumatul;

Consumul de cocaină în timpul sarcinii;

Ruptura timpurie a membranelor, care provoacă scurgeri de lichid amniotic înainte de sfârșitul sarcinii;

Infecție în interiorul uterului în timpul sarcinii (corioamnionită);

A fi mai în vârstă, în special peste 40 de ani.

Nu numai că nu aveam acești factori de risc, dar nu avusesem niciun simptom, cel puțin nu am observat - cu excepția cazului în care epidurala masca ceva ce altfel aș fi putut simți.
  Medicul mi-a spus ca principalul simptom al abrupției placentare este sângerarea vaginală, alături de disconfort, sensibilitate și dureri abdominale sau de spate. Dar observă, de asemenea, că uneori, aceste simptome pot apărea fără sângerări vaginale, deoarece sângele este prins în spatele placentei.

Nu pot să mă gândesc decât la o singură posibilitate... Travaliul meu a fost indus - și, cu toate că este în general sigur (am avut patru inducții în total, fără probleme evidente), WebMD enumeră abrupția placentară ca o posibilă complicație a inducției, deoarece contracțiile intense rezultate pot determina placenta să se separe de peretele uterin.

Nu știu dacă așa s-a întâmplat sau dacă a fost doar un fel de întâmplare ciudată, o cheie pe care corpul meu a decis să o arunce într-un proces de naștere altfel neted. Dar știu că eu și copilul meu am fost extrem de norocoși că am fost deja la spital și am fost monitorizați.

„Bucata de placenta a fost uriașă”, a povestit mai târziu soțul meu, încă îngrozit, referindu-se la bucata de placentă care își făcuse apariția în fața fiului nostru.
„Am crezut că ți-a ieșit ficatul sau ceva de genul ăsta.” Nu e de mirare că avea fața aceea :)

In final, totul a fost bine - dar am vrut sa va povestesc emotia si stresul prin care am trecut. Sa aveti o nastere usoara, dragi mamici si sa ne povestiti cum a fost!

sursa:  poveste reala de pe forumul Desprecopii

Despre pregatirea pentru naștere, mai citeste:

8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
Nasterea prin cezariana: 6 lucruri pe care trebuie sa le stii
Nasterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Simulatorul virtual al nasterii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere

Forum despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.  

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII