Am prea putin lichid amniotic - o ingrijorare in timpul sarcinii. Iată sfatul medicului.

Am prea putin lichid amniotic - o ingrijorare in timpul sarcinii. Iata sfatul medicului.

Am prea putin lichid amniotic - o ingrijorare in timpul sarcinii. Iată sfatul medicului.

Lichidul amniotic scăzut (oligohidraminoza) este o afecțiune în care lichidul amniotic măsoară mai puțin decât se aștepta pentru vârsta gestațională a unui copil. Niciun tratament nu s-a dovedit eficient pe termen lung. Dar îmbunătățirea pe termen scurt a lichidului amniotic este posibilă și s-ar putea face în anumite circumstanțe.

→ Iata sfatul medicului in cazul oligohidraminozei.

- vei citi:
Care este rolul lichidului amniotic?
Diverși factori pot contribui la scăderea lichidului amniotic
Care sunt simptomele oligohidraminozei?
Oligohidraminoza în timpul travaliului
Care sunt posibilele complicații ale oligohidraminozei?
Cum se tratează oligohidraminoza după naștere?

Care este rolul lichidului amniotic?

de pe forumul Desprecopii
Buna, am 27 saptamani de sarcina, la ultima ecogafie mi s-a spus ca lichidul amniotic este in cantitate scazuta..s-a mai confruntat cineva cu astfel de problema?? exista vreun remediu ptr cresterea cantitatii de lichid?? ce se intampla daca lichidul amniotic scade prea mult?? Multumesc

Ce trebuie sa stii

În timpul sarcinii, lichidul amniotic protejează bebelușul de leziuni și permite spațiu pentru creștere, mișcare și dezvoltare. Lichidul amniotic, de asemenea, împiedică comprimarea cordonului ombilical între bebeluș și peretele uterin. În plus, cantitatea de lichid amniotic reflectă fluxul de urină al bebelușului - o măsură a bunăstării copilului.

Dacă ai oligohidraminoză (lichid amniotic scăzut), ceea ce se va întâmpla în continuare va depinde de cauză, severitate, vârsta gestațională a bebelușului, sănătatea ta și sănătatea copilului tău.

Diverși factori pot contribui la scăderea lichidului amniotic în timpul sarcinii, inclusiv:

Ruptura (prematură a) membranelor;

Placenta se îndepărtează de peretele interior al uterului - fie parțial, fie complet - înainte de naștere (abrupție placentară);

Anumite condiții de sănătate la mamă, cum ar fi hipertensiunea arterială cronică;

Utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA);

Ești gravidă cu gemeni identici care împart o placentă (numită sindromul de transfuzie de la geamăn la geamăn);

Sarcina peste termen;

Probleme cu rinichii bebelușului. Un defect de naștere legat de rinichi - rinichi absenți sau care nu funcționează, de exemplu - va restricționa sever producția de urină și lichid amniotic;

Anumite condiții de sănătate la copil, cum ar fi o tulburare genetică.

Dacă aveți lichid amniotic scăzut și ești însărcinată între 36 și 37 de săptămâni, cel mai sigur tratament ar putea fi nașterea. Dacă ești însărcinată în mai puțin de 36 de săptămâni, medicul va revizui starea de sănătate a bebelușului, va discuta de ce s-ar putea să ai lichid amniotic scăzut și va recomanda monitorizarea sarcinii prin ecografii. De asemenea, ți-ar putea recomanda să bei mai multe lichide - mai ales dacă ești deshidratată.

Care sunt simptomele oligohidraminozei?

Lichidul amniotic este fluidul care înconjoară fătul în timpul sarcinii. Cantitatea de lichid amniotic poate varia în timpul sarcinii, dar prea puțin lichid amniotic (oligohydramnios) poate fi un semn al unei probleme de sănătate. Acest lucru poate duce la probleme de creștere intrauterină și poate duce la probleme de naștere sau la travaliu prematur. Este important ca femeile însărcinate să monitorizeze cantitatea de lichid amniotic cu ajutorul ecografiilor și să discute cu medicul lor dacă au prea puțin lichid amniotic.

Simptomele pot apărea puțin diferit la fiecare sarcină. Acestea pot include:

Scurgerea lichidului amniotic, care poate fi cauzată de ruperea membranelor.

Nu există suficient lichid amniotic observat la ecografii.

Uterul este mai mic decât se aștepta pentru cât de departe te afli în timpul sarcinii.

Simptomele acestei probleme de sănătate pot fi asemănătoare simptomelor altor afecțiuni. Consultă medicul pentru un diagnostic.

Oligohidraminoza în timpul travaliului

Dacă ai oligohidraminoză în timpul travaliului, medicul ar putea lua în considerare o procedură în care lichidul este plasat în sacul amniotic (amnioinfuzie). Acest lucru se face de obicei în timpul travaliului dacă există anomalii ale ritmului cardiac fetal. Amnioinfuzia se face prin introducerea unei soluții saline în sacul amniotic printr-un cateter plasat în colul uterin în timpul travaliului.

Lichidul amniotic scăzut în timpul sarcinii este o afecțiune gravă. Dacă ai îngrijorări cu privire la cantitatea de lichid din jurul bebelușului, discută cu medicul.

Care sunt posibilele complicații ale oligohidraminozei?

Bebelușul are nevoie de lichid amniotic pentru ca plămânii săi să se dezvolte. Prea puțin lichid pentru o lungă perioadă de timp poate provoca dezvoltarea anormală sau incompletă a plămânilor bebelușului. Aceasta se numește hipoplazie pulmonară.

Prea puțin lichid poate, de asemenea, să împiedice copilul să crească bine. Această afecțiune poate exercita presiune și asupra cordonului ombilical. Acest lucru poate împiedica bebelușul să obțină suficient oxigen și substanțe nutritive.

Prea puțin lichid poate determina, de asemenea, bebelușul să aibă prima sa mișcare intestinală (meconiu) în plămâni.

Cum se tratează oligohidraminoza după naștere?

Bebelușii cu oligohidraminoză pot fi născuți vaginal. Cu toate acestea, ei prezintă un risc crescut în timpul nașterii de a fi într-o poziție anormală (nu se află cu capul în jos) și de a avea decelerări ale ritmului cardiac. Oricare dintre aceste situații poate necesita o operație cezariană. În timpul travaliului, bebelușul va fi monitorizat îndeaproape, iar medicul va fi pregătit pentru toate complicațiile.

► Citeste si Lichidul amniotic: de ce este important nivelul sau in timpul sarcinii

Cand fatul este in pozitie transversala inainte de nastere - sfatul medicului

Inainte de nastere, fatul se afla in multe pozitii diferite. Vorbim si despre pozitia copilului intr-o varietate de moduri; despre unde anume se afla capul bebelusului - cu capul inainte sau cu piciorusele. Vorbim despre pozitia fetei bebelusului - cu fata inspre burtica voastra sau catre spate.

Pozitia numita prezentatie craniana, este pozitia optima, care faciliteaza nasterea naturala. Astfel, bebelusul este asezat paralel cu coloana vertebrala a mamicii, cu capul in jos si barbia in piept. Mai departe...

 

Alti factori de risc in sarcina cititi aici.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Octombrie 2023)

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023
Material aprobat de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,

referinte: //americanpregnancy.org

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Roxy
    Roxytrimis la 24/2/2024

    Buna, am 31 de ani ma aflu in Germania si sunt însarcinata in 20 de saptamâni.. Ieri am fost la control si medicul mi-a spus ca am prea puţin lichid amniotic si ma programat in 14 martie la un specialist sa vedem exact care e problema.. Dar pana atunci stau doar in stres si ma gândesc daca afecteaza bebele... Va rog cine a trecut prin asa ceva sa-mi împartaşeasca si mie care sunt riscurile si ce pot face sa ajut acest lichid sa creasca 🥺🥺🥺va mulţumesc!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII