Cât timp putem LĂSA un bebeluș să plangă? Iată stadiile in funcție de vârsta bebelușului - sfatul medicului pediatru

Cat timp putem lasa un bebelus sa planga? Iata stadiile in functie de varsta bebelusului - sfatul medicului pediatru

Cât timp putem LĂSA un bebeluș să plangă? Iată stadiile in funcție de vârsta bebelușului - sfatul medicului pediatru

Plansul la bebelusi este ceva ce nu putem evita si este perfect normal, fiind modul sau de comunicare. Pentru ca toti bebelusii plang, plansul nu este considerat ceva ce ii poate face neaparat rau. Insa, indiferent cat de mult am dezbate pe aceasta tema - intotdeauna apare întrebarea: „cât timp am putea sa lasam un bebelus să plângă?”

→ Cat timp putem lasa un bebelus sa planga? Iata stadiile in functie de varsta bebelusului si sfatul medicului pediatru.

veti citi
Cât timp am putea lasa bebelusul sa planga?
Verifica intotdeauna cand bebe plange si fa aceste lucruri
Despre plansul bebelusului - informatii utile

Cât timp am putea lasa bebelusul sa planga?

Plansul la bebelusi este ceva ce nu putem evita si este perfect normal, fiind modul sau de comunicare. Pentru ca toti bebelusii plang, plansul nu este considerat ceva ce ii poate face rau. Insa, indiferent cat de mult am dezbate pe aceasta tema - intotdeauna apare întrebarea: „cât timp am putea sa lasam un bebelus să plângă?”

O notă importantă este că sugarii care plâng pentru perioade prea lungi de timp pot suferi de probleme de adaptabilitate si nesiguranță.

E important de subliniat ca un bebelus cu vârsta sub patru luni nu plânge pentru a-si realiza planul si este imposibil sa rasfeti un copil atât de mic. Prin plans bebelusul comunica parintilor sai că în mod clar are nevoie de ceva și efectiv NU are alt mod de a-i spune. Deși plânsul nu este dăunător, parintii trebuie să verifice daca este ceva in ne-regula cu bebe si sa ii ofera ceea de ce are cea mai multa nevoie - atenția și afecțiunea.

Deci, cât timp putem lasa un bebelus sa planga

Mulți părinți se întreabă dacă ar trebui să-și lase copilul „să planga” și să răspundă la plansete sau strigăte doar cu o mangaiere liniștitoare pe spate. Studiile au arătat că bebelusii care sunt lăsați să plângă au modificări negative în creier în concordanță cu neglijarea emoțională și / sau fizică și unii prezintă chiar semne de deteriorare a sănătății mintale mai târziu în viață.

Răspunsul la plansul si strigătele bebelușului și satisfacerea nevoilor acestuia este extrem de important pentru a-l ajuta să se simtă în siguranță. De aici incepe increderea in sine!

Iată câteva linii directoare pentru plânsul sugarului  - cu sfatul medicului pediatru - dna Zamfir.

Naștere până la 3 luni.

Bebelusii de această vârstă trebuie să aibă intotdeauna raspuns cu promptitudine la plans sau strigatele lor. Acesti bebelusi foarte mici plâng pentru că au nevoie de ceva și nu pentru că sunt răsfățați. Când plânge și mami sau tati raspunde la plansul sau tipatul lor - aceasta este o formă timpurie de comunicare pozitiva între bebelușul tău și oamenii din jurul sau.

Dacă nu răspunzi la nevoile bebelușului tău atunci când plânge, îi transmiti mental ca nu merita atentia si dragostea ta si ca nevoile sale nu sunt o prioritate pentru tine. Un bebeluș care este lăsat să plângă la această vârstă poate avea dificultăți emoționale și probleme de încredere mai târziu în viață, precum și modele de comunicare gresite.

De la 3 la 5 luni

După vârsta de 3 până la 5 luni, plânsul bebelusului scade, de obicei. Bebe plange de regula in special cand scutecul trebuie schimbat, este flămând sau obosit și, ca părinte, puteți prelua cu ușurință aceste taskuri.

Odată ce cunoașteți rutina bebelușului, puteți satisface orice nevoi înainte să înceapă sesiunile de plans si daca anticipati nevoile bebelusului - puteti chiar evita plansul. În acest fel, dacă bebelușul are o criza de plans prelungit, vei ști că este posibil ca bebelușul să nu se simtă bine.

Citeste info utile aici Rutina de somn a bebelusului in trei pasi: o stiinta a somnicului

De la 5 la 6 luni - nu mai mult de 6 minute

Bebelusii intre 5 la 6 luni sunt gata să înceapă să învețe să se „calmeze” și totuși ar trebui să li se permită să plângă doar 6 minute sau mai puțin odată. Dar dupa asta trebuie să știe că sunteți acolo și acest lucru ajută procesul de atașament, care este o parte importantă a dezvoltării emotionale a copilului.

Verifica intotdeauna cand bebe plange si fă aceste lucruri:

Asigura-te că scutecul este curat și uscat

Asigura-te că bebelușul este hrănit, a eructat și nu are dureri (febra sau este bolnavior) - citeste Greșelile mămicilor de bebeluși: bebe nu eructează adică nu elimină aerul după ce papă

Încercați sa il calmati cu zgomot alb, muzică sau televizor

Leganati ușor copilul, plimbati-va cu el in brate prin camera

Faceti contact piele-piele

Înfăsa bebelusului
Puneți copilul pe scaunul auto și faceți o plimbare cu mașina

 

► Citeste si Stii sa interpretezi plansul bebelusului ? Fa acest TEST si vei afla

Dacă bebelușul plânge constant la această vârstă, poate fi necesar să vă programați la medic pentru a vă asigura că nu este nimic legat de dezvoltarea sa.

Unii bebeluși pot suferi de următoarele

- alergie la lapte,

- intoleranță la lactoza din lapte de formulă sau lapte matern

- constipație,

- reflux gastroesofagian,

- gaze care ii provoaca colici

- hernie ombilicala

- conjunctivita

- puseu de crestere

Ad-Extra3:

Despre plansul bebelusului - informatii utile

Plansului bebelusului: cele trei reguli de abordare

Bebelusul plange non-stop? Iata 14 sfaturi cu care il poti calma

Cum stim ca bebelusului ii e foame si cum este plansul de foame al bebelusului? Iata cum plange si cand e flamand.

Cand bebelusul nu se opreste din plans: cele 5 sfaturi ale pediatrului celebru Harvey Karp

Plansul bebelusului ofera indicii despre dezvoltarea vorbirii sale

Bebelusul dificil. Daca bebelusul plange mult e posibil sa fie un bebe foarte senzitiv - iata cum trebuie procedat

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII