Toți copiii mici mint dar cum îi oprim din acest obicei? Iată sfatul psihologului.

Toti copiii mici mint dar cum ii oprim din acest obicei? Iata sfatul psihologului.

Toți copiii mici mint dar cum îi oprim din acest obicei? Iată sfatul psihologului.

Copilul tau minte? Unul dintre cele mai frustrante comportamente cu care se confruntă părinții este minciuna. În timp ce minciuna devine o problemă mai mare pe măsură ce cresc, copiii de vârstă mică (toddlerii) o fac pentru a înfrumuseța adevărul.

Toți părinții pot fi de acord că minciuna este un lucru rău, dar cum ar trebui să răspundă atunci când copilul lor spune prima sa minciună? Sau cand ele devin tot mai serioase? Iata sfatul psihologului.

- vei citi:
Minciunile copiilor mici
De ce mint copiii mici?
Minciunile preșcolarilor
De ce mint preșcolarii?

Minciunile copiilor mici

Copiii mici tind să se eschiveze atunci când le sunt adresate întrebări. „Ai nevoie să-ți schimb scutecul”, o întreb pe fiica mea, știind foarte bine că are scutecul plin. "Nu!" răspunde ea fericită. Lucrăm la operațiunea olița, așa că o întreb: „Trebuie să folosești olița?” Din nou, ea spune fericită: „Nu!” Îi schimb scutecul și ea face pipi instant. „De ce m-ai mințit?” întreb. Dar ea întoarce la jocul. Oare știe ce este minciuna?

De ce mint copiii mici?

Minciunile tipice ale copiilor mici se învârt în jurul evitării unei activități pe care nu vor să o facă sau să câștige ceva pentru ei înșiși. De exemplu, fiica mea probabil nu vrea să se oprească din joc pentru a-i schimba scutecul.

Ce sa fac?

Nu pedepsi copilul. Copiii de această vârstă nu înțeleg că ceea ce fac este greșit. Încearcă să reformulezi lucrurile. În loc de „Cine a aruncat toate aceste jucării?” spune „Aceste jucării au fost aruncate” și folosește asta pentru a începe conversația. Un copil de 2 ani care minte nu este afectat moral - doar fă-ți așteptările pentru adevăr cât mai clare . Fapt amuzant: dacă copilul tău minte la vârsta de 2 ani, s-ar putea să aibă de fapt o dezvoltare avansată a creierului! Psihologul Universității Brock, Angela Evans, spune că „acei copii care spun minciuni sunt puțin mai avansați cognitiv”.

Minciunile preșcolarilor

Când eram mică, aveam un prieten care mi-a spus că Țestoasele Ninja trăiesc în subsolul său. L-am crezut! Când treceam de-a lungul străzii pentru a ne juca, îl întrebam mereu dacă puteam să-l vizităm pe Donatello, Leonardo, Michelangelo și Rafael. De fiecare dată, aparent inexplicabil, broaștele țestoase erau plecate într-o misiune, luptându-se cu răul Shredder. Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani inventează adesea povești. De asemenea, pot continua să mintă despre a face ceva ce nu trebuiau să facă, pentru a evita o situație neplăcută.

De ce mint preșcolarii?

Unele dintre aceleași motivații se aplică ca atunci când erau mai mici: nu doresc să aibă probleme sau să evite o situație. Cu toate acestea, copiii la această vârstă își dezvoltă abilitatea de crea fantezie, iar imaginația lor este în exces. Le poate fi foarte greu să găsească linia dintre realitate și fantezie. Copiii folosesc fantezia pentru a procesa idei sau concepte noi pe care le găsesc necunoscute sau intimidante.

Ce sa fac?

Încearcă să încadrezi pozitiv interacțiunile. De cele mai multe ori, tipurile fantastice de minciuni pe care copiii le spun la această vârstă sunt inofensive. Cu toate acestea, atunci când mint despre ceva cum ar fi spargerea unei lămpi sau trasul pisicii de coadă, comportamentul trebuie abordat. În primul rând, păstrează-ți calmul. Apoi, enunță regulile casei și explică-i ce urmează. „În această casă, nu ne aruncăm mâncarea pe podea când nu ne place. Acum, vei lua o cârpă și vei șterge mizeria.” De asemenea, este important să eviți să-l numești mincinos. În schimb, explică-i într-o manieră pozitivă: „În această casă, spunem adevărul”.

Deși este extrem de frustrant pentru părinți, este important să înțelegem că cei mici mint din diferite motive, în momente diferite de dezvoltare. Doar pentru că copiii tăi spun câteva minciuni inofensive despre zâne, nu înseamnă că le lipsește îndrumarea morală sau vor deveni criminali. Folosește doar acele fraze de mai sus și menține conversația deschisă.

► Despre minciunile copiilor citeste si

Cand copilul tau adolescent te minte, iata cum sa reactionezi - sfatul psihologului specializat in adolescenti

Cand copilul minte: motive, reactie si sfaturi

De ce mint copiii - 6 motive pentru care o fac si cum trebuie sa procedam 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate 2023
referinte
psychologytoday.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII