Nasterea la Pandemie. Noul protocol de nastere in cazul mamei depistata Covid-19 pozitiv

Nasterea la Pandemie. Noul protocol de nastere in cazul mamei depistata Covid-19 pozitiv

Nasterea la Pandemie. Noul protocol de nastere in cazul mamei depistata Covid-19 pozitiv

Ana Szabadszalasi este nutritionist acreditat de ministerul educatiei si cercetarii si este, de asemenea, certificata ca nutrition coach la cel mai mare institut de nutritie din lume: Precision Nutrition. Pe langa acestea, este mama si insarcinata in luna a 9-a.

Ingrijorata de aceasta pandemie si protocolul de nastere existent la vremea respectiva, insarcinata fiind, a realizat ca trebuie sa schimbe ceva: insusi protocolul. Iata cum a reusit acest lucru, alaturi si cu ajutorul altor mamici implicate. Toate acestea si multe alte detalii ne-a povestit in Conferinta LIVE Nasterea in Pandemie:

- extras din participarea la conferinta online - Nasterea in Pandemie - organizata de Desprecopii.com

Ce anume din fostul protocol te-a facut sa iei atitudine?

Este o perioada cu multa anxietate pentru femeile insarcinate cat si pentru cele care tocmai au nascut. Eu am ramas insarcinata la inceputul pandemiei, in luna Martie, si cum inaintam in sarcina am inceput sa ma gandesc ce se intampla daca ma infectez in timpul sarcinii, dar daca sunt pozitiva la nastere? Am studiat protocolul existent la vremea respectiva si sincer, mi-a dat foarte multa anxietate. Apoi am inceput sa ma interesez ce recomanda OMS, UNICEF, ce se intampla in alte tari, am intrat pe grupuri de femei insarcinate din UK, din SUA. Cumnata mea a nascut in plina pandemie in Franta. Si imi era din ce in ce mai clar ca la noi lucrurile nu sunt cum ar trebui sa fie. Asa ca, impreuna cu mai multe mame, am reusit sa facem schimbari.

In primul rand, fostul protocol stipula ca: daca mama era pozitiva la nastere, aceasta isi putea vedea copilul abia dupa 14 zile de la prima pozitivare a testului sau dupa doua teste negative. Si bebelusul statea 14 zile internat in spital, singurel. Laptele matern era considerat deseu si era aruncat. Deci mamele nu aveau voie sa alapteze, desi nu s-a identificat virusul in laptele matern, ba din contra - acesta este practic medicament asa cum bien stim si noi, avand anticorpi impotriva Covid-19.

Care au fost sursele tale de informare? De unde ai stiut ca informatiile din vechiul protocol nu actualizate si nu sunt ceea ce ar trebui sa fie?

Toate acestea si multe alte detalii ne-a povestit in Conferinta LIVE Nasterea in Pandemie:

In primul rand, in calitate de mama si nutritionist, nu vedeam cum despartirea unui nou-nascut de mama poate fi benefica cuiva, oricui, in conditiile in care infectarea de la mama la copil intra-placentara era foarte putin probabila si citisem tot felul de studii in sensul asta. Laptele matern la fel, se pare ca nu contine virusul, ci doar anticorpi. Bineinteles ca este un virus nou inca si se tot aduna informatii pe zi ce trece si vedem studii stiintifice noi din ce in ce mai mult, iar cunostintele mele de psihologie si toti anii de terapie pe care i-am facut, mi-au adus in atentie care sunt pericolele traumelor timpurii. Asta a fost punctul de pornire.

Apoi am inceput sa citesc studii, sa vad ce zice OMS, ce zice UNICEF, ce fac alte tari, am luat legatura cu Irina Popescu - o moasa pe care multi o cunoasteti - si am vazut in alte tari ca OMS recomanda nesepararea copilului de mama chiar daca mama este pozitiva, UNICEF la fel, in alte tari se intampla exact acelasi lucru si vedeam ca nicaieri nu se intampla ca la noi.

Am facut o scrisoare catre Ministru Sanatatii, catre comisia de Neonatologie din cadrul aceluiasi minister si catre Primul Ministru, in care am evidentiat neregulile si chiar dramele prin care trec o multime de gravide in aceasta perioada si pericolele protocolului curent asupra sanatatii fizice dar si emotionale ale mamei si ale copilului, dar si discrepantele fata de recomandarile internationale.

Am publicat scrisoarea pe pagina mea de facebook Consultant nutritie Ana Szabadszalasi si am indemant mamele, tatii si societatea civila sa se implice si ei. Ei, si de atunci totul s-a rostogolit asa. Postarea a fost vazuta de aproape 300.000 de oameni doar organic (o singura postare). Scrisoarea mea a fost preluata de sute si mii de mame si tati, au retrimis-o catre autoritati cerand modificarile solicitate de mine si spunandu-si povestile lor personale.

Apoi am primit raspuns de la Minister ca vor schimba protocolul, ceea ce s-a si intamplat.

Cum arata noul protocol, ce s-a schimbat?

Din fericire arata mai bine. Am fost ascultati si conform noului protocol, mamele pozitive si asimptomatice, cu bebelusi cu test negativ (asa cum sunt majoritatea dintre bebelusi), pot semna o declaratie pe propria raspundere in care solicita sa fie lasate in acelasi salon cu bebelusul, sa poata alapta si sa poata fi externe la 72 de ore de la nastere impreuna cu acesta. Asta am obtinut.

Ce nu am obtinut: skin-to-skin dupa nastere, prezenta tatalui in timpul travaliului, dar este acum un viitor tatic care a inceput niste demersuri in acest sens, tot cu o scrisoare trimisa la autoritati si care va incepe in curand si o campanie de strangere de semnaturi in acest sens, asa ca le rog pe mamele care sunt active in Social Media sa se implice cand va veni momentul - e important sa avem un partener, lucru pe care il recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Unde pot gasi mamele noul protocol? Unde il pot vedea si citi?

Pe site-ul Ministerului Sanatatii AICI. Il pot citi, printa si pune in bagajul de maternitate.

METODOLOGIA PRIVIND NAŞTEREA LA GRAVIDELE CU INFECŢIE SUSPICIONATĂ/ CONFIRMATĂ CU SARS-COV-2/COVID19, PRELUAREA, ÎNGRIJIREA ŞI ASISTENŢA MEDICALĂ A NOU NĂSCUTULUI

Cat de mult se respecta noul protocol? Care sunt asteptarile reale pe care poate sa le aiba o gravida pozitiva Covid-19 legat de nastere?

In primul rand, trebuie sa stie ca nu va putea sa-si vada copilul imediat dupa nastere. Pana ce copilul nu va avea testul negativ nu-l va putea vedea, pentru ca asta se stipuleaza in noul protocol. La fel, daca mama are o simptomatologie mai grava, echipa medicala poate decide ca exista pericolul ca ea sa transmita virusul mai departe.

Evident, la mine ajung mame care se plang ca nu se respecta mereu protocolul - nu prea au mamele motiv sa ma contacteze sa-mi spuna povesti fericite - insa sunt cazuri in care mamele se duc pregatite, informate, si reusesc sa-si tina copiii cu ele.

Au fost insa si cazuri in care, bineinteles, se insista cu vechiul protocol. Am avut chiar cazuri in care DSP nu daduse aprobare ca aripa de maternitate Covid sa functioneze si neonatologie - asta s-a intamplat la o maternitate din Iasi. deci protocolul nu se putea aplica, dar sunt situatii punctuale si eu le incurajez pe mame sa se duca pregatite dar si optimiste, pentru ca urmeaza sa se intalneasca cu bebelusul lor. Dar sa aiba la ele protocolul, sa stie care le sunt drepturile si sa le ceara fara echivoc.

Exista o lista a meternitatilor destinate gravidei Covid? Exista un loc de unde mama poate sa vada in caz de ceva unde o sa ajunga? In Bucuresti, spre exemplu, exista maternitati speciale, dar in restul tarii exista de fapt o aripa in maternitate din acel judet dedicata Covid.

In majoritatea oraselor nu exista mai multe maternitati, in Iasi sunt 2 maternitati si fiecare are o aripa din cate stiu eu, Brasov e singura maternitate, are o aripa pentru Covid, in Bucuresti este Bucur, maternitate dedicata Covid in perioada asta, exista o aripa din Polizu si se discuta despre Malaxa, insa nu cred ca este inca Covid, nu stiu sigur. In alte orase, de obicei maternitatile de stat, au o aripa pentru Covid.

Ce ai schimba tu Ana, acum gravida si nutritionist, fata de sarcina precedenta?

La prima sarcina eram corporatista, nu eram nutritionista, asa ca si abordarea mea asupra mancarii era diferita. Am fost si atunci interesata de hrana sanatoasa, ca orice mama care e insarcinata si vrea tot ce e mai bun pentru corpul ei si pentru bebelus, dar nu stiam exact ce inseamna asta. Credeam ca daca beau 5-6 fresh-uri pe zi e foarte ok, nu stiam atunci cat zahar poate sa presupuna asta, nu stiam ce inseamna sa bei fresh-urile fara pulpa si ce inseamna sa mananci fructul ca atare - caci e o diferenta pentru corpul nostru.

Acum pot sa spun ca dieta mea este diferita fata de atunci si contine mult mai multe legume, mult mai multe alimente integrale, am grija sa mananc de doua ori pe saptamana peste dar cu foarte putin mercur - imi plac foarte mult sardinele si le iau cu orice ocazie - multe leguminoase, avem nevoie de acid folic in sarcina, mai putin zahar, alimente procesate, si m-a ajutat foarte tare ca in timpul asta am invatat sa mananc intuitiv, cu atentie la nevoile corpului. Cumva, dupa ce am ramas insarcinata nu am schimbat foarte multe fata de cum mancam inainte, dar am schimbat multe fata de cum mancam la prima sarcina.

Citeste si: Coronavirusul creste stresul si ingrijorarile femeilor insarcinate in ceea ce priveste nasterea

Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog

Coronavirusul este un agent patogen redutabil și trebuie tratat cu respectul si grija care i se cuvine.

Din ce in ce mai multe paciente gravide întreabă despre el, și mai concret despre metode de prevenție. Ceea ce trebuie sa știți este că acest virus este abia apărut și nu a fost timp sa fie studiat în totalitate, totuși vă vom expune ceea ce știm până acum. Aflam toate informatiile importante de la dr. Silviu Istoc, Medic primar Obstetrica-Ginecologie, Medicover. Află mai multe informații importante despre coronavirus și de ce purtarea măștilor este chiar contraindicată!

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

→  autor: www.desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII