Nașterea prematură și nașterile din familia ta - există o legătura. Iată mai multe despre riscul nașterii premature

Nasterea prematura si nasterile din familia ta - exista o legatura. Iata mai multe despre riscul nasterii premature

Nașterea prematură și nașterile din familia ta - există o legătura. Iată mai multe despre riscul nașterii premature

Nașterea prematură este dificil de prevăzut - mai ales pentru femeile care sunt la prima sarcină. De mult timp insă se știe că cel mai bun predictor al nașterii premature este o naștere prematură anterioara.

→ Iată ce legatură este intre nașterea prematură și nasterile din familia ta.

- vei citi:
Istoricul familiei poate prezice nașterea prematură?
Nasterile premature din familie - anterioare
Nașterile premature nu pot fi atribuite pe deplin geneticii

Istoricul familiei poate prezice nașterea prematură?

Pentru femeile aflate la prima sarcină, este o provocare pentru obstetricieni și moașe să le consilieze cu privire la eventualul risc al unei nasteri premature. Pentru a aborda această problemă, cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor din SUA - au studiat modul în care istoricul familiei poate prezice nașterea prematură. Descoperirile lor au fost publicate în American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Nașterile premature din familie

Acesta este un studiu retrospectiv al datelor prospective

"Am dezvoltat o biobancă, un tip de biorepozitor care stochează probe biologice pentru utilizare în cercetare numit PeriBank, unde am pus în mod constant pacientelor noastre gravide un set de întrebări despre istoricul lor familial. Am reușit să luăm aceste date detaliate și să stabilim dacă istoricul familiei acelei femei specifice a prezis sau nu că va naște prematur". spune Dr. Kjersti Aagaard, profesor de obstetrică și ginecologie, Baylor și Spitalul de Copii din Texas

Odată ce informațiile familiale au fost colectate, echipa de cercetare a reușit să răspundă la întrebări pentru a cuantifica estimările riscului pentru nașterea prematură pe baza istoricului familial al nașterii premature a pacientei, surorii, mamei, buniciei, mătușei, etc.

nastere prematura

 

Descoperirile lor au arătat scenarii pentru femeile care au născut anterior, precum și pentru femeile care nu au născut niciodată.

► Astfel - dacă o femeie care naste pentru prima data s-a născut prematur, riscul ei de a intra in travaliu prematur a fost de 2 ori mai mare.

► Dacă sora ei a avut o naștere prematură, riscul ei relativ era de 2,25 ori mai mare.

► Dacă bunica sau mătușa ei au avut o naștere prematură, nu a existat o creștere semnificativă a riscului.

► Dacă o mamă cu mai multi copii - fără nașteri premature anterioare s-a născut ea însăși prematur, riscul ei a fost de 1,84 ori mai mare. Cu toate acestea, dacă sora, bunica sau mătușa ei au avut o naștere prematură, nu a existat o creștere semnificativă.

Nașterile premature nu pot fi atribuite pe deplin geneticii

"Am reușit de-a lungul anilor să colectăm date de la o populație foarte mare de femei însărcinate, care reflectă Houston. A existat o diversitate considerabilă în funcție de rasă, etnie, cultură și statut socioeconomic. Acesta a fost un punct cheie al studiului nostru. Cu această amploare și adâncimea datelor reflectând diversitatea din Houston, am putut pune câteva întrebări bune, care ne-au oferit informații cu adevărat importante despre „ereditatea” riscului”, a spus Aagaard.

Echipa de cercetare a arătat că nașterile premature nu pot fi atribuite pe deplin geneticii, a spus Aagaard. Membrii familiei pot împărtăși ADN-ul sau codul genetic, dar aceeași generație de membri ai familiei are mai multe șanse să împărtășească aceleasi probleme de sanatate sau  - in acest caz - de nastere prematura.

Nu putem spune că ceea ce a cauzat o naștere prematură este în totalitate sau parțial o cauză genetică... contextul și expunerile familiei generează riscuri", a spus Aagaard. "Dar sperăm că și alții vor avea în vedere în mod similar acele caracteristici subtile atunci când analizează ereditatea și riscul unei nasteri premature. Ne menținem angajamentul de a găsi factorii cauzali și de conducere adevărați care stau la bază. Între timp, oferim pentru prima dată câteva estimări de risc fiabile pentru noile mamele pe baza istoricului lor și al familiei lor."

► Citeste in continuare Cand exista riscul de nastere prematura. Se poate amana nasterea in acest caz? Iata ce trebuie sa stii.

Travaliul prematur - pas cu pas

Hormonii secretati de mama si de fat se pare ca au un rol. Schimbari ale uterului, care ar putea fi produse de acesti hormoni, ar putea determina inceperea travaliului.

Travaliul incepe cu contractii regulate ale uterului. Cervixul se subtiaza si se deschide dilatandu-se, astfel incat copilul sa poata intra in canalul de nastere. Travaliul prematur ar putea fi un proces normal care incepe devreme dintr-o anumita cauza. Sau poate fi determinat de o alta problema ca infectiile uterine sau ale lichidului amniotic. In cele mai multe cazuri de travaliu prematur, cauzele exacte nu sunt cunoscute citeste pe larg despre nasterea prematura.

Sfatul de la Desprecopii

Desi cauzele exacte ale travaliului prematur nu sunt inca cunoscute, exista lucruri care va pot ajuta sa imbunatatiti sansele copilului dumneavoastra de a fi nascut sanatos. Ingrijirea prenatala regulata este un prim pas important in prevenirea travaliului prematur. Urmati un stil de viata sanatos, fiti atenta la semnele de alarma si urmati sfaturile personalului medical.

Despre nasterea prematura si riscurile sale, merita citit si:

Poluarea poate cauza nasterea prematura
Bebelusul nascut prematur - ce trebuie sa stie parintii lui
Prematuritatea si complicatiile sale - una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania
Stresul nasterii premature – cum poate fi infruntat
Alimentatia bebelusului prematur

Informatia te va face mai puternica

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea Sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul Nasterea unei Stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

Sursa: Baylor College of Medicine
Referințe: Koire, A., et al. (2020) Family History is a Predictor of Current Preterm Birth. American Journal of Obstetrics & Gynecology. doi.org/10.1016/j.ajogmf.2020.100277.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII