Bebelușii deschid ochii în burtica mamei și pot vedea lumina din exterior

Bebelusii deschid ochii in burtica mamei si pot vedea lumina din exterior

Bebelușii deschid ochii în burtica mamei și pot vedea lumina din exterior

Deși ochii unui bebeluș pot „vedea” lumina începând cu săptămâna 16 de sarcină, ochii lor nu sunt complet formați până la aproximativ săptămâna 20 de sarcină. Ochii se deschid pentru prima dată între săptămânile 26 și 28.

Vederea lor este destul de neclară, dar pot vedea (și pot răspunde cu o mișcare) surse luminoase de lumină precum soarele sau o lanternă îndreptată spre burtica mamei.

- vei citi:
Bebelușii deschid ochii în uter și pot vedea lumina din exterior
Cum se dezvoltă ochii în uter
Ochii bebelușuluivor continua să se maturizeze chiar și după ce s-a născut
Sarcina pe saptamani - ghid complet

Bebelușii deschid ochii în uter și pot vedea lumina din exterior

Odată ce bebelușul tău se va naște, probabil că vei atârna jucării colorate în fața sa, arătându-i micuțului o mulțime de forme și obiecte pe care le va vedea pentru prima dată și îți va atrage nou-născutul să te privească cu ochii mari.

Dar cu mult înainte de naștere - de fapt, în cea mai mare parte a sarcinii - ochii și creierul bebelușului se dezvoltă pentru a se pregăti pentru acești stimuli. De fapt, este nevoie de mai mult de șase luni de dezvoltare meticuloasă în uter înainte ca ochii micuțului să fie pregătiți să proceseze informații vizuale din lumea exterioară.

Cum se dezvoltă ochii în uter

La fel ca și alte organe responsabile de cele cinci simțuri ale noastre - de exemplu nasul și urechile - ochii sunt controlați de creier, care este conectat prin celulele nervoase. Când un făt crește, una dintre primele părți ale sistemului vizual care începe să se dezvolte este nervul optic, un pachet de milioane de celule nervoase individuale care vor transmite informații de la ochi la creier și invers.

În timpul săptămânii 4 de sarcină, celulele din țesutul cerebral în curs de dezvoltare încep să formeze doi nervi optici, unul pe fiecare parte a capului. În același timp, alte celule încep să se dezvolte în ceea ce va deveni în cele din urmă lentila ochiului, ceea ce va ajuta bebelușul să se concentreze asupra obiectelor atât apropiate, cât și îndepărtate.

Aproximativ o lună mai târziu (în jurul săptămânii a 8-a) structura ochilor este și mai complexă, iar retina - stratul de celule din spatele ochiului care percep și procesează lumina - a început să se formeze. Până în săptămâna 16, ochii bebelușului au început să observe lumina și ochii lui pot face mișcări ușoare dintr-o parte în alta ca răspuns la aceasta, chiar dacă pleoapele încă nu sunt deschise.

Când ajungi la săptămâna 26 (sfârșitul celui de-al doilea trimestru), ochii bebelușului sunt bine formați. Nu numai că pot detecta lumina, dar pleoapele bebelușului se pot deschide în cele din urmă. Și puiul tău va începe să țină ochii deschiși și să clipească când va fi treaz. Deși nu există prea multe de văzut în pântec, el va simți mișcarea luminilor strălucitoare din afara corpului tău. Pune o lanternă pe burtica în creștere începând cu săptămâna 22 și este posibil să primești o lovitură sau o mișcare în schimb.

Ochii se deschid mai întâi între săptămânile 26 și 28, făcând acest lucru cel mai regulat începând la aproximativ 32 de săptămâni de sarcină. Dezvoltarea vederii este extrem de complicată, deci o mare parte din aceasta continuă după naștere. Și totuși, un făt poate vedea în uter.

Ochii bebelușului vor continua să se maturizeze chiar și după ce s-a născut

Spre deosebire de unele părți ale corpului, ochii bebelușului tău vor continua să se maturizeze chiar și după ce s-a născut - la urma urmei, aceștia trebuie să se adapteze la lumea mult mai strălucitoare și mai aglomerată! Așadar, dacă nou-născutul par să fie încrucișați sau parcă nu se pot concentra pe fața ta la început, nu-ți face griji. Așteaptă până când bebelușul are aproximativ 6 luni pentru a merge la un medic oftalmolog pentru un diagnostic.

► Citeste si Esti insarcinata? Iata cum te poti conecta deja cu bebelusul tau drag

Sarcina pe saptamani - ghid complet

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2020)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

sursa: Office on Women's Health, WhatToExpect.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII