Ești insărcinată: Protejează-te impreună cu întreaga famillie cu vaccinul antigripal - iată ce trebuie să știi

Esti insarcinata: Protejeaza-te impreuna cu intreaga famillie cu vaccinul antigripal - iata ce trebuie sa stii

Ești insărcinată: Protejează-te impreună cu întreaga famillie cu vaccinul antigripal - iată ce trebuie să știi

Gripa este unul din inamicii gravidelor. La femeile gravide există un risc crescut al complicațiilor, deoarece gripa poate duce la întreruperea prematură a sarcinii și avort. Tinand cont de riscurile gripei pentru sarcina, protejeaza-te cu vaccinul antigripal - la fel ca si intreaga familie, ceilalti copii si partenerul.

Vaccinarea antigripală este recomandată femeilor gravide care în sezonul de gripă se află în/peste săptămâna a 14-a de sarcină. Iata sfatul medicului.

Cele mai mari complicații ale gripei apar la femeile gravide

Contractată în primele trei luni de sarcină, gripa poate afecta iremediabil fătul, acesta riscând să se nască cu malformații grave sau chiar mort.

În plus, potrivit studiilor, frecvența schizofreniei la copiii ale căror mame au făcut gripă în primele trei luni de sarcină este foarte mare.

Mai târziu, după luna a treia lună de sarcina, boala poate duce la nașterea prematură a copilului. În plus, evoluția unei gripe la gravidă este cu atât mai severă, cu cât aceasta suferă de vreo boală cronică - este cardiacă, astmatică sau are afecțiuni bronhopulmonare.

O femeie bolnavă de gripă poate îmbolnăvi în maternitate și restul pacientelor și chiar nou-născuții, spun specialiștii.

Mama vaccinată transmite anticorpi și fătului

Pentru a scăpa de eventualele complicații din timpul sarcinii, medicii recomandă viitoarelor mame să se vaccineze preventiv, chiar înainte de a rămâne însărcinate. Multor femei le este frică de efectele negative pe care vaccinul antigripal le poate avea asupra fătului, dar aceasta este o teamă nejustificată. Din contră, mama vaccinată transmite anticorpi și fătului, deci îl protejează și pe el.

Pentru femeile insarcinate care sunt deja mamici si au copii mici - se recomanda vaccinarea antigripală a intregii familii pentru a proteja cât mai bine sănătatea fatului și a viitoarei mămici.

Care sunt riscurile unei femei insarcinate daca nu se vaccineaza antigripal?

Fara vaccinare antigripala, riscurile de a contracta gripa sunt serioase - atat pentru mama cat si fat. Sarcina produce modificări sistemului respirator, inimii, volumului de lichide și sistemului imunitar al unei femei. Aceste modificari cresc riscul ca femeile să se îmbolnăvească grav - sau să moară - de gripă.

Femeile însărcinate cu gripă pot ajunge la probleme grave respiratorii și pot ajunge in situatii critice la Terapie Intensivă - unde pot chiar pierde sarcina.

Copiii mamelor care primesc vaccinul antigripal sunt mai puțin susceptibili de a avea malformații congenitale sau alte probleme pentru care gripa le crește riscul”, spune doamna Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrică-ginecologie la MEDICOVER.

Un alt mare avantaj: vaccinul antigripal oferă copilului protecție imună nu numai în uter, ci și în primele șase luni după naștere.

„Acest lucru este important, deoarece bebelușii nu pot fi vaccinați până la vârsta de 6 luni; sistemul lor imunitar nu este suficient dezvoltat ”, spune doamna Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrică-ginecologie la MEDICOVER.

„Vaccinul antigripal ajută o mamă să-și protejeze bebelușul în timpul și după sarcină, deoarece este mai puțin probabil să primească gripa atunci când bebelușul este mic.”

Vaccinul antigripal poate fi administrat femeilor gravide sau celor care alăptează? Iată ce spune medicul

Femeile gravide prezintă un risc crescut de complicații cauzate de gripă. Cu toate acestea, in Romania doar aproximativ 10% se vaccinează împotriva gripei în fiecare an - sursa 1

În cazul gripei, la femeile gravide există un risc crescut al complicațiilor, deoarece gripa poate duce la întreruperea prematură a sarcinii și avort. Vaccinarea antigripală este recomandată femeilor gravide care în sezonul de gripă se află în/peste săptămâna a 14-a de sarcină.

Retine ca:

  Vaccinul antigripal inactivat este sigur și nu are consecințe negative asupra fătului.
  Vaccinarea nu se efectuează în cursul primului trimestru de sarcină.
  Vaccinul antigripal nu este contraindicat pentru mamele care alăptează. Mai mult, anticorpii produși de mamă că răspuns la administrarea vaccinului creează o protecție suplimentară pentru copil.

Pentru femeile gravide, protejarea cu vaccin antigripal inactivat rămâne cea mai bună metodă

Pentru femeile gravide, profilaxia cu vaccin antigripal inactivat rămâne cea mai bună metodă, iar în prezent ghidurile terapeutice recomandă ca toate gravidele în trimestrul II și III de sarcină să fie vaccinate antigripal. Compoziția vaccinului este modificată anual în funcție de noile tulpini de virus gripal intrate în circulație.

În timpul sarcinii sistemul imunitar este slăbit pentru a proteja sarcina. Aceasta însemnă că gravidă are o rezistență scăzută la infecții. Când bebelușul crește, scade capacitatea gravidei de a respira profund și crește riscul de pneumonie. Aceste schimbări pot crește riscul de a face gripă, de a face complicațiile gripei comparativ cu femeile care nu sunt gravide și de a fi internate în spital. Vaccinarea antigripală scade riscul de a face gripă – spune doamna Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrică-ginecologie la MEDICOVER.

Pentru a-ți proteja bebelușul din burtică, vaccinează-ti si ceilalti copii (dacă nu ești la prima sarcină) cu vaccinul antigripal.

► urmează 3 pași simpli:

-   Sună-ți medicul!
-   În baza prescripției de la medic cumpără din farmacie vaccinul gripal tetravalent, cu administrare intranazală sau injectabilă2 - pentru intreaga familie
-   Programează o vizită la medic pentru administrare.

Mai multe informații despre vaccinarea antigripală veti găsi pe platforma educațională www.atlasgripal.ro.

Despre vaccinul antigripal, mai cititi

Vaccinul anti-gripal in sarcina
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Vaccinul antigripal: poate fi facut de mamicile care alapteaza?

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2021
realizat cu sfaturile dnei Dr. Maria De Rubeis, medic specialist obstetrică-ginecologie la MEDICOVER.
Sursa 1 - https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/seasonal-influenza-antiviral-use-2018.pdf

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII