La prima sarcină: 10 lucruri care ar putea să te surprindă MAJOR
Informații despre sarcină sunt peste tot pe net. Iar la prima ta vizită prenatală, medicul îți va oferi probabil câteva pliante care acoperă fiecare test și trimestru al sarcinii.
• Însă la prima sarcină, multe lucruri vor fi pentru tine o supriză majoră - la care chiar nu te așteptai. Iată așadar 10 surprize majore pe care ți le poate aduce prima sarcină.
- vei citi:
Sindromul cuibului în sarcină
Probleme de concentrare
Schimbări de dispoziție
Dimensiunea sutienului se modifică
Modificări ale pielii
Păr și unghii
Dimensiunea pantofilor
Mobilitatea încheieturilor
Varice, hemoroizi și constipație
Ce iese din corpul tău în timpul travaliului
1. Surprize în sarcină - Sindromul cuibului în sarcină
Multe femei însărcinate au sindromul cuibului, un îndemn puternic de a-și pregăti casa pentru bebeluș prin curățenie și decorare. Este un sindrom tipic pentru al treilea trimestru de sarcina.
Si anume, pe măsură ce data de probabilă a nașterii se apropie, s-ar putea să te trezești curățând dulapurile sau spălând draperii - lucruri pe care nu ți-ai fi imaginat să le faci în a noua lună de sarcină! Această dorință de a pregăti casa poate fi utilă - vei avea mai puține de făcut după naștere. Dar fii atentă să nu exagerezi.
2. Surprize în sarcină - Probleme de concentrare
În primul trimestru de sarcină, oboseala și greață pot face multe femei să se simtă obosite. Dar chiar și femeile însărcinate bine odihnite pot avea probleme de concentrare și perioade de uitare.
A te gândi la bebeluș joacă un rol, la fel și schimbările hormonale. Totul - inclusiv munca, facturile și programările la medic - pot părea mai puțin importante decât bebelușul și nașterea care urmează. Realizarea listelor te poate ajuta să-ți vă amintești datele și programările.
3. Surprize în sarcină - Schimbări de dispoziție
Sindromul premenstrual și sarcina sunt similare din multe puncte de vedere. Sânii tăi se umflă și devin sensibili, hormonii urcă și coboară și s-ar putea să schimbări de dispoziție. Dacă aveai adesea sindrom premenstrual, este posibil să ai și schimbări de dispoziție mai severe în timpul sarcinii. Poți trece de la a fi fericită la o sesiune serioasă de plâns în doar un minut.
Schimbările de dispoziție sunt foarte frecvente în timpul sarcinii. Acestea tind să se întâmple mai mult în primul trimestru și spre sfârșitul celui de-al treilea trimestru.
Multe femei însărcinate au depresie în timpul sarcinii. Dacă ai simptome precum probleme de somn, modificări ale obiceiurilor alimentare și modificări ale dispoziției mai mult de 2 săptămâni, discută cu medicul.
4. Surprize în sarcină - Dimensiunea sutienului se modifică
O creștere a dimensiunii sânilor este unul dintre primele semne ale sarcinii. Creșterea sânilor în primul trimestru se datorează nivelurilor mai ridicate de hormoni: estrogen și progesteron. Această creștere în primul trimestru s-ar putea să nu fie nici sfârșitul - sânii pot continua să crească pe tot parcursul sarcinii!
Mărimea sutienului poate fi afectată și de cutia toracică. Când ești gravidă, capacitatea pulmonară crește, astfel încât să poți lua oxigen suplimentar, ceea ce poate duce la o dimensiune mai mare a pieptului. Este posibil să fie nevoie să-ți înlocuiești sutienele de mai multe ori în timpul sarcinii.
5. Surprize în sarcină - Modificări ale pielii
Prietenii tăi spun că ai acea strălucire a sarcinii? Este unul dintre multele efecte care pot proveni din modificările hormonale și de la întinderea pielii.
Femeile însărcinate au volumul de sânge crescut pentru a oferi un flux suplimentar de sânge către uter și alte organe. Volumul mai mare aduce mai mult sânge în vase și crește secreția glandelor uleioase.
Unele femei dezvoltă pete maronii sau gălbui numite chloasma, sau „masca sarcinii”, pe feță. Unele femei vor observa o linie întunecată pe linia mediană a abdomenului inferior, cunoscută sub numele de linea nigra (sau linea negra). De asemenea, pot avea hiperpigmentarea (întunecarea pielii) mameloanelor, organelor genitale externe și regiunii anale. Asta pentru că hormonii sarcinii determină corpul să producă mai mult pigment.
Este posibil ca acest pigment crescut să nu fie egal, astfel încât pielea întunecată poate apărea ca pete de culoare. Chloasma nu poate fi prevenită, dar folosirea unei creme de protecție solară și evitarea luminii ultraviolete pot reduce efectele.
Acneea este frecventă în timpul sarcinii, deoarece glandele sebacee ale pielii produc mai mult ulei. Și alunițele sau pistruii pe care le-ai avut înainte de sarcină pot deveni mai mari și mai întunecate. Majoritatea acestor modificări ale pielii ar trebui să dispară după ce ai născut.
Multe femei însărcinate suferă, de asemenea, de erupție la căldură, cauzată de umezeală și transpirație. În general, sarcina poate fi o perioadă de mâncărime pentru o femeie. Întinderea pielii abdomenului poate provoca mâncărime și descuamare. Medicul poate recomanda creme pentru calmarea pruritului.
6. Surprize în sarcină - Păr și unghii
Multe femei au modificări ale texturii și creșterii părului în timpul sarcinii. Hormonii pot face părul să crească mai repede și să cadă mai puțin. Dar aceste schimbări nu sunt de obicei permanente. Multe femei își pierd părul în perioada postpartum sau după ce încetează alăptarea.
Unele femei constată că părul crește în locuri nedorite, cum ar fi pe față sau pe burtă sau în jurul mameloanelor. Schimbările în textura părului pot face firele de păr mai uscat sau mai gras. Unele femei observă chiaro modificare a culorii părului.
Unghiile, ca și părul, se pot schimba în timpul sarcinii. Hormonii suplimentari le pot face să crească mai repede și să devină mai puternice. Unele femei, însă, consideră că unghiile lor se rup mai ușor în timpul sarcinii. La fel ca modificările părului, modificările unghiilor nu sunt permanente. Dacă unghiile se rup mai ușor atunci când ești gravidă, păstrează-le scurte și evită substanțele chimice din ojă și acetonă.
7. Surprize în sarcină - Dimensiunea pantofilor
Chiar dacă nu te mai încap hainele de dinainte de sarcină, ai totuși pantofii, nu? Poate da - sau poate că nu. Lichidul suplimentar din corpul gravidelor înseamnă că multe femei au picioarele umflate și trebuie să poarte pantofi mai mari. Purtarea încălțămintei cu o dimensiune mai mare poate fi mai confortabil, mai ales în lunile de vară.
8. Surprize în sarcină - Mobilitatea încheieturilor
În timpul sarcinii, corpul tău produce un hormon numit relaxină, despre care se crede că ajută la pregătirea zonei pubiene și a colului uterin pentru naștere. Acest hormon slăbește ligamentele din corp, făcându-te mai puțin stabilă și mai expusă riscului de rănire. Este ușor să te întinzi prea mult sau să te tensionezi, în special când vorbim de articulațiile bazinului, spatele inferior și genunchii. Când faci exerciții sau ridici obiecte, mergi încet și evită mișcările bruște, sacadate.
9. Surprize în sarcină - Varice, hemoroizi și constipație
Varicele, de obicei găsite în picioare și în zona genitală, apar atunci când sângele se acumulează în vene mărite de hormonii sarcinii. Varicele dispar adesea după sarcină. Pentru a le preveni: evită să stai în picioare sau să stai jos perioade lungi, poartă haine largi, ridică picioarele când stai.
Hemoroizii - varicele din rect - sunt frecvente și în timpul sarcinii. Volumul de sânge a crescut, iar uterul pune presiune pe bazin. Deci, venele din rect se pot lărgi în ciorchini asemănători strugurilor. Hemoroizii pot fi foarte dureroși și pot sângera, pot provoca prurit sau înțepături, mai ales în timpul sau după mișcarea intestinală).
Constipația este o altă problemă obișnuită a sarcinii. Aceasta apare deoarece hormonii sarcinii încetinesc trecerea alimentelor prin tractul gastro-intestinal. În etapele ulterioare ale sarcinii, uterul poate împinge împotriva intestinului gros, ceea ce face dificilă o mișcare intestinală. Și constipația poate contribui la hemoroizi, deoarece efortul de a împinge poate mări venele rectului.
Cel mai bun mod de a face față constipației și hemoroizilor este prevenirea acestora. Consumul unei diete bogate în fibre, multe lichide și exercițiile fizice regulate pot ajuta. Balsamurile de scaun (nu laxativele) pot ajuta, de asemenea. Dacă ai hemoroizi, discută cu medicul despre o cremă sau unguent care-i poate micșora.
10. Ce iese din corpul tău în timpul travaliului
Ai supraviețuit schimbărilor de dispoziție și hemoroizilor și crezi că surprizele s-au încheiat. Dar ziua în care vei naște va avea probabil cele mai mari surprize dintre toate.
În timpul sarcinii, lichidul îți înconjoară bebelușul în sacul amniotic. Acest sac se rupe la începutul sau în timpul travaliului - un moment denumit de obicei ruperea apei. Pentru majoritatea femeilor aflate în travaliu, contracțiile încep înainte ca apa să se rupă. Uneori medicul trebuie să rupă sacul amniotic (dacă colul uterin este deja dilatat).
La câtă apă te poți aștepta? Pentru un copil la termen, există aproximativ 500-750ml de lichid amniotic. Unele femei pot simți o dorință intensă de a urina, ceea ce duce la o baltă de lichid atunci când se rupe apa. Altele pot simți că apa se scurge pe picior încet, asta deoarece capul bebelușului acționează ca un dop ce previne scurgerea majorității lichidului.
Lichidul amniotic are în general cu miros dulce și este pal sau incolor. Este înlocuit de corpul tău la fiecare 3 ore, așa că nu te mira dacă continuă să se scurgă lichid, aproximativ 250ml pe oră, până la naștere.
Și alte lucruri neașteptate pot ieși din corpul tău în timpul travaliului. Unele femei suferă greață și vărsături. Altele au diaree înainte sau în timpul travaliului, iar trecerea gazelor este, de asemenea, obișnuită. În timpul fazei de împingere a travaliului, poți pierde controlul vezicii urinare sau al intestinelor.
Un plan de naștere te poate ajuta să comunici dorințele medicului.
O mulțime de surprize îți stau la dispoziție atunci când ești gravidă - dar niciuna mai dulce decât felul în care te vei simți odată ce bebele va fi în brațele tale!
Caruselul emotiilor in sarcina
Este sarcina o perioada a emotiilor? Da este. In timpul sarcinii, viitoarea mamica este intr-o continua stare fericire, emotie, frica, incantare, speranta, depresie. Un adevat carusel ...citeste despre hormonii care afecteaza emotiile in sarcina aici.
Cele mai iritante 17 lucruri din viata unei femei insarcinate
Bine, putem da vina hormoni, dar sa fim seriosi, cei mai multi oameni isi pierd brusc arta conversatie in fata unei femei insarcinate ... Exista si alte lucruri care se intampla in viata noastra decat mingea de plaja care ne inghite abdomentul! De asemenea, nu va holbati. Nu este deloc placut! Iata cele mai iritante 17 lucruri din viata unei femei insarcinate.
► Citeste in continuare Hormonii de sarcina. Fabrica de emotii si energie a sarcinii - ghid complet
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Calculatoare de sarcina
Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
Calculatorul sexului bebelusului
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII