Dry test-ul sau dublul test de sarcină?

Dry test-ul sau dublul test de sarcina?

Dry test-ul sau dublul test de sarcină?

Ce test de sarcina este mai indicat pentru depistarea anomaliilor cromozomiale? Dublul test de sarcina sau Dry testul de sarcina? Iata informatii importante despre aceste doua teste de sarcina.

- vei citi:
Ce test de sarcina este mai indicat pentru depistarea anomaliilor cromozomiale?
Dublu test
Dry test

Ce test de sarcina este mai indicat pentru depistarea anomaliilor cromozomiale?

Dublul test de sarcina sau Dry testul de sarcina? Iata informatii importante despre aceste doua teste de sarcina

Dublu test

Dublu test se efectueaza numai in trimestrul I si estimeaza riscul de anomalii cromozomiale incluzand sindrom Down (trisomia 21) si sindromul Edwards (trisomia 18), precum si alte anomalii fetale daca se combina valorile markerilor biochimici cu dimensiunea translucentei nucale. Nu aduce informatii legate de defecte de tub neural.

Dry test

Dry-test se efectueaza din sange matern uscat. Coroboreaza date legate de varsta mamei, markeri biochimici (in functie de varsta sarcinii in trimestrul I: Free-ßhCG si PAPP-A proteina placentara, iar in trimestrul II: Free-ßhCG, alfafetoproteina si estriol neconjugat), date ecografice (varsta biometrica a sarcinii, translucenta nucala). Se poate calcula un risc combinat luand in considerare date de la primul si al doilea trimestru cu sensibilitate de pana la 85%. Indicele de sarcina cu risc crescut este de 1/250. O sarcina cu indice 1/100 sau 1/200 are un risc inalt de anomalii cromozomiale.

Cititi: Dry test-ul in sarcina pentru depistarea riscului crescut pentru anomalii cromozomiale si genetice

Dry test-ul de trimestrul II aduce suplimetar informatii legate de riscul pentru defecte de tub neural. Prin dry test se poate estima si riscul de a fi purtator al genei pentru fibroza chistica sau surditate non-sindromica. 

Dry testul de sarcina reprezinta un test screening cu acuratete mare care permite depistarea riscului crescut pentru anomalii cromozomiale si genetice. Mamele cu risc crescut pentru astfel de anomalii vor putea beneficia de consiliere in vederea optiunii pentru teste diagnostice care sa depisteze cu certitudine boala si care sa permita constituirea unei conduite corecte vizavi de sarcina.

Dry test-ul este o analiza complexa care calculeaza cu ajutorul unui soft special riscul unei sarcini pentru anomalii cromozomiale si genetice.

Poate fi identificat riscul pentru: sindromul Down (trisomia 21), sindromul Edwards (trisomia 18), defecte de tub neural si alte defecte genetice (in primul si al doilea trimestru de sarcina) luand in considerare: date despre mama (data nasterii, etnia, greutatea, fumatoare/nefumatoare, diabetica sau nu), markeri biochimici (in functie de trimestrul de sarcina) din sangele venos matern prelevat, date ecografice (varsta biometrica, translucenta nucala), fibroza chistica (mutatia ^F508), non-sindromul de surditate (mutatia 35delG).

Sindromul Down are o incidenta de 1/800-1/700 de nascuti vii.

Dublul Test in sarcina

Dublul Test (sau Screening prenatal de trimestru I), este un test screening de acuratete mare care permite depistarea riscului crescut pentru anomalii cromozomiale si genetice.Se numeste “Dublu Test” tocmai din cauza ca presupune doua investigaţii in aceeasi zi (sau la o distanta de maxim 24h unul fata de celalalt), si anume: o ecografie morfologica fetala si o analiza de sange citeste totul despre acest test aici.

Alte teste importante in timpul sarcinii

Testul de depistare al Streptococului B in sarcina
Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina
Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)
Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical
Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Testul alfafetoproteinic – AFP
Testul fetal non stres (NST)
Testul de vilus corionic

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii


autor: redactor desprecopii.com A.G.  Toate drepturile rezervate  (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII