Alăptarea in era COVID-19: ce trebuie știut pentru a-ți hrăni bebelușul in siguranță

Alaptarea in era COVID-19 -  ce trebuie stiut pentru a-ti hrani bebelusul in siguranta

Alăptarea in era COVID-19: ce trebuie știut pentru a-ți hrăni bebelușul in siguranță

Esti o mămica care iși alaptează bebelușul in pandemia de COVID-19? Există informații care sunt necesare legate de alăptare in aceasta perioada?

Din fericire, protejarea micuțului tău este similară cu protejarea ta, chiar și atunci când vine vorba de alăptarea lui insa trebuie sa ai grijă la aceste detalii.

- vei citi:
SARS-CoV-2 trece în laptele matern?
Care sunt liniile directoare pentru alăptare?
Laptele matern va oferi copilului imunitate?
Care sunt riscurile alăptării în acest moment?
Cum arată următoarele precauții - fără a sacrifica legătura cu bebe

SARS-CoV-2 trece în laptele matern?

Inca nu se stie totul despre acest virus iar cercetarea medicală este în curs de desfășurare. Dar, din câte știu experții până acum, alaptarea este SIGURA. Cu toate acestea, situația necesită unele precauții speciale, mai ales dacă ai simptome de infectare cu SARS-CoV-2.

Câteva știri încurajatoare: Cercetătorii nu au găsit încă SARS-CoV-2 în laptele matern, deși cercetările sunt limitate. Două studii de caz - da, doar două, ceea ce nu este suficient pentru a trage concluzii - din China, raportează că noul coronavirus nu a fost găsit în laptele matern al niciunei femei care s-a îmbolnăvit de COVID-19 la sfârșitul ultimului trimestru.

Ambele femei au avut copii sănătoși care nu au avut o infecție cu coronavirus. Mămicile au evitat contactul cu pielea cu nou-născuții și s-au izolat până când și-au revenit.

În plus, în timp ce încă învățăm tot mai multe despre SARS-CoV-2, oamenii de știință știu foarte bine care este ruda sa cea mai apropiată, SARS-CoV. Nici acest coronavirus nu a fost găsit în laptele matern. Dar sunt necesare mai multe studii medicale. Adresează-te medicului pentru orice nelămurire.

Deci, având în vedere acest lucru, care sunt liniile directoare pentru alăptare?

Dacă îți poți alăpta bebelușul, este important să o faci în continuare. Dar există linii directoare speciale pentru a proteja copilul în timpul acestei pandemii.

Cercetătorii știu că SARS-CoV-2 se răspândește în principal prin picături mici în aer atunci când o persoană care poartă virusul strănută, tușește sau vorbește. De fapt, acestui virus îi place să se se "adăpostească" în nas înainte de a provoca simptome la unii oameni.

Din păcate, poți transmite virusul înainte de a avea simptome - dar e posibil să nu ai niciodată simptome.

Deși am stabilit deja că cel mai probabil nu poți transmite noul coronavirus prin laptele matern, îl poți trece în continuare prin picături din gură și nas sau atingându-l pe cel mic după ce ai intrat în contact cu aceste picături.

Deci, este deosebit de important să urmezi aceste instrucțiuni dacă ai simptome COVID-19 sau crezi că ai fi fost expusă la virus:

Spală-ți mâinile

În orice caz trebuie să te speli cu atenție pe mâini înainte de a-ți atinge bebelușul. Acum, acest lucru este vital - spălat frecvent pe mâini, mai ales înainte și după ce atingi bebelușul sau manipulezi biberoanele și alte articole pentru bebeluși.

Poartă o mască

Poate că ești deja obișnuită să porți una când ieși, dar în propria ta casă ?! Dacă alăptezi, da. Dacă ai simptome de COVID-19 sau crezi că ai fost expusă la virus, poartă o mască în timp ce alăptezi copilul. Poart-o chiar dacă nu ai simptome.

De asemenea, poartă o mască în timp ce schimbi bebelușul. Acest lucru va fi probabil inconfortabil la început, dar poate ajuta la prevenirea unei infecții.

Dezinfectează suprafețele

Curăță și dezinfectează orice ai atins cu un detergent pe bază de alcool. De asemenea, curăță suprafețele pe care nu le-ai atins. Curăță cu atenție și dezinfectează tot ceea ce poate atinge copilul. Acest virus poate supraviețui 48 până la 72 de ore!

Pompează laptele matern

De asemenea, poți pompa laptele matern și să rogi partenerul sau un membru al familiei să hrănească copilul - doar temporar. Spală-ți mâinile și curăță orice zonă de piele pe care pompa de sân o va atinge. Asigură-te că sticla este complet sterilă, plasând-o în apă fiartă între alăptări.

Păstrează la îndemână lapte formulă pentru bebeluși

Nu trebuie să alăptezi dacă te simți bolnavă sau ai simptome de COVID-19. Păstrează preparatele pentru bebeluși și biberoanele sterile la îndemână, gata de folosire, pentru orice eventualitate.

Laptele matern va oferi copilului imunitate?

Laptele matern oferă copilului multe - cum ar fi protecție împotriva mai multor tipuri de boli. Laptele matern nu numai că umple burtica flămândă a bebelușului, ci-i oferă și imunitate automată - dar temporară - împotriva unor bacterii și viruși.

Cercetări medicale din 2004 asupra unui alt tip de coronavirus (SARS-CoV) a găsit anticorpi împotriva acestuia în laptele matern. Anticorpii sunt ca niște soldați mici care caută un anumit tip de germeni și scapă de el înainte ca acesta să poată provoca rău. Corpul tău produce anticorpi atunci când contractezi o boală și când faci un vaccin pentru aceasta.

Citeste si - Anticorpii împotriva virusului SARS-CoV-2 se transmit în timpul sarcinii de la mamă la făt

Oamenii de știință nu știu încă dacă organismul poate produce și anticorpi pentru SARS-CoV-2 și dacă îi poate transmite prin laptele matern. Dacă se poate, acest lucru ar însemna că, dacă ai avea această infecție cu coronavirus, ai putea să protejezi copilul împotriva unei infecții doar alăptând sau pompând laptele matern.

Care sunt riscurile alăptării în acest moment?

Discută cu medicul. Este posibil să spună să alăptezi copilul sau să îi administrezi lapte matern pompat dacă iei anumite medicamente pentru o infecție SARS-CoV-2 sau altă infecție virală.

Deci, deși în prezent nu există un tratament stabilit pentru COVID-19, este o situație în evoluție. Nu toate medicamentele care sunt considerate ca tratamente potențiale au date privind lactația. Asta înseamnă că pentru unele - dar nu pentru toate - tratamentele posibile, cercetătorii nu știu încă dacă medicamentele antivirale pot trece de la mamă la bebeluș prin laptele matern.

În plus, unele medicamente pot face dificilă alăptarea, deoarece pot încetini producția de lapte. Discută cu medicul. Dacă ai simptome severe de COVID-19, nu te forța să alăptezi. Ai nevoie de energie pentru a te ajuta să te refaci după această infecție.

Ceea ce nu știm

Din păcate, există încă multe lucruri pe care nu le știm. Majoritatea organizațiilor internaționale de sănătate recomandă faptul că alăptarea este sigură în timpul acestei pandemii.

Cu toate acestea, există o mulțime de cercetări medicale în curs de desfășurare în întreaga lume pentru a răspunde la întrebări despre SARS-CoV-2, inclusiv alăptarea și bebelușii. Aceste întrebări includ:

SARS-CoV-2 poate trece prin laptele matern?
Pot anticorpii care ajută la protejarea împotriva SARS-CoV-2 să fie transferați de la mamă la bebeluș prin laptele matern?
Mama sau bebelușii pot avea o infecție cu coronavirus de mai multe ori?
Mamele însărcinate pot da copiilor lor o infecție cu coronavirus înainte de a se naște?

Precautii - fără a sacrifica atașamentul

Pe măsură ce ne autoizolăm pentru a ne proteja pe noi înșine, familiile noastre și pe toți ceilalți, unele lucruri sunt cu siguranță foarte diferite. Aceasta include alăptarea puiului tău. Nu-ți face griji. Totul este temporar. Între timp, iată cum poate arăta pentru moment alăptarea...

Îl auzi pe bebe agitându-se în pătuțul său. Știi că-i este foame, dar ai nevoie de câteva minute să te speli cu atenție pe mâini cu apă caldă și săpun.

Pui masca pe față, atingând cu atenție elasticele pentru urechi. Acest virus se deplasează rapid prin picături mici din gură și nas.

Îți pui o pereche de mănuși sterile pentru a deschide ușa camerei bebelușului și a opri monitorul pentru bebeluși. Coronavirusurile pot trăi pe suprafețe din plastic, oțel inoxidabil și carton.

Scoți mănușile cu atenție fără să le atingi exteriorul - nu vrei să-ți reinfectezi mâinile. Zâmbești cu ochii, spunându-i încet numele, în timp ce te apleci pentru a-l ridica. Bebelușul tău nu observă masca - este obișnuit până acum și, în plus, îi este foame.

Evită atingerea propriei fețe dar și fața bebelușului, mângâindu-i spatele.

Dacă atingi telefonul, laptopul sau orice altceva, riști să-ți infectezi mâinile curate și bebelușul. Tu și micuțul trebuie doar să vă relaxați.

Ideea este că nu trebuie să pierzi acea legătura cu bebe în timp ce iei măsuri de precauție necesare.

Paracetamolul si alaptarea

Pot sa iau paracetamol in timpul alaptarii? Ne intreaba unele mamici pe pagina de intrebari de la Desprecopii.

Mai intai de toate trebuie sa cereti sfatul medicului inainte de a lua paracetamol daca copilul s-a nascut devreme (prematur), a avut o greutate mica la nastere sau are o afectiune medicala.

Citeste mai departe articolul complet <<AICI>> 

 

Ghid de alaptare

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI


  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2021
sursa: healthline.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII