Hernia inghinală la bebeluși: cum se observă și cum se tratează - sfatul medicului

Hernia inghinala la bebelusi: cum se observa si cum se trateaza - sfatul medicului

Hernia inghinală la bebeluși: cum se observă și cum se tratează - sfatul medicului

Hernia inghinală nu este neobișnuită la bebelusii nou născuți - mai ales la băieți - și are o incidență mai mare la bebelușii născuți prematur și gemeni.

La hernia inghinală, o parte a intestinelor alunecă prin unul din canalele inghinale (aceleași prin care testiculele coboară în scrot) și se adună în vintre. Iată cum poti detecta hernia inghinală la bebelușul tău și cum trebuie procedat mai departe - cu sfatul medicului.

- vei citi:
Ce este o hernie inghinală?
De unde știu dacă copilul meu are o hernie inghinală?
Hernia inghinală nu este considerată o urgență medicală
NU ignora NICIODATĂ semnele de durere sau suferință sau orice umflătură la un sugar sau copil
Care este diferența dintre o hernie inghinală și un hidrocel?
Hernia inghinală poate recidiva în cazuri rare

Ce este o hernie inghinală?

Povestea herniei inghinale începe în timpul dezvoltării unui copil. Când un băiețel crește în pântecele mamei, testiculele cresc mai întâi în burtica sa. Pe măsură ce se dezvoltă, testiculele sale călătoresc pe un tunel în scrot. (Acest tunel există și la fetițe). Ocazional, tunelul (numit processus vaginalis) nu se închide, lăsând o deschidere din abdomen la canalul inghinal, unde o bucată de intestin sau un ovar poate fi prins.

Când se întâmplă acest lucru, ceea ce ar trebui să rămână în siguranță în spatele abdomenului poate trece și intra în zona inghinală - lichid, intestine sau alte țesuturi. Pentru a evita potențialele complicații, herniile inghinale necesită o intervenție chirurgicală.

De unde știu dacă copilul meu are o hernie inghinală?

Hernia inghinală la sugari și copii poate apărea la orice vârstă, dar sunt cel mai frecvente la nou-născuți, deși nu pot fi observate timp de câteva săptămâni sau luni după naștere. Când copilul tău are o hernie inghinală, poți observa o umflătură în zona inghinală sau a scrotului - care va apărea apoi dispărea, de obicei.

hernie inghinala

Aceasta se evidențiază în special când bebelușul plânge sau este foarte activ, retrăgându-se după ce se calmează. Atunci când porțiunea de intestin aluneaca până jos. La scrot se poate observa ca o umflătură mai mare sau o inflamație a scrotului - se numește hernie scrotală.

Dacă observi o umflătura în zona inghinală a bebelușului anunță medicul de urgență.

Hernia inghinală nu este considerată o urgență medicală

De obicei, hernia nu crează nici un fel de disconfort și, cu toate că trebuie tratată chirugical, nu este ceva grav și nu este o urgență. În general se recomandă remedierea imediat după diagnosticare = dacă bebe este suficient de puternic și sănătos pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale. Această intervenție este simplă și scurtă - necesită o sptalizare scurtă (uenori o singură zi).

NU ignora NICIODATĂ semnele de durere sau suferință sau orice umflătură la un sugar sau copil

Dacă umflătura devine vizibilă chiar și atunci când copilul se relaxează, aceasta poate însemna că organele din interiorul abdomenului sunt prinse în interiorul herniei. Aceasta se numește „hernie încarcerată” și necesită asistență medicală imediată. Copilul va avea probabil dureri sau va simți sensibilitate (sau chiar va vomita). Umflatura poate deveni mult mai fermă sau chiar roșie atunci când se întâmplă acest lucru.

Dacă alimentarea cu sânge a conținutului herniei este întreruptă, se numește „hernie strangulată”. Aceste simptome includ dureri severe, vărsături, lipsa poftei de mâncare, roșeață sau vânătăi în jurul umflăturii și, uneori, febră și scaune cu sânge.

Această hernie inghinală este confundată frecvent cu o afecțiune mai benignă, un hidrocel comunicant.

Care este diferența dintre o hernie inghinală și un hidrocel?

Un hidrocel este un sac umplut cu lichid în zona inghinală sau scrot. Hidrocelul poate arăta ca o hernie inghinală, dar în sac nu se găsește niciun intestin sau țesut. Fluidul se face în interiorul abdomenului, deci dacă există o legătură între hidrocel și interiorul abdomenului, fluidul se poate deplasa înainte și înapoi, din scrot în abdomen, ducând la schimbarea dimensiunii scrotului („hidrocel comunicant”). Umflarea hidrocelului poate provoca durere și sensibilitate în acea zonă. Un hidrocel nu necesită intervenție chirurgicală imediată dacă nu provoacă durere. Majoritatea copiilor pot fi urmăriți până la vârsta de 12 până la 18 luni.

Dacă hidrocelul este încă mare la vârsta respectivă, unii medici vor recomanda o intervenție chirurgicală, deoarece poate exista o hernie inghinală sau s-ar putea transforma într-una, în timp.

Hernia inghinală poate recidiva în cazuri rare

Dacă hernia inghinală nu este tratată, aeasta duce la crearea unei secțiuni herniate denumită strangulată - ce poate impiedica fluxul sanguin și digestia din intestine. Dacă observi unul din aceste semne - bebe plânge, vomită, lipsa scanunelor și stare de șoc - sună de urgență medicul.

Ridicarea ușoară a fundulețului și aplicarea unei pungi de gheață în drum spre spital ajută intestinele bebelușului să se retragă.

Hernia inghinală apare în apropierea zonei inghinale, între burtă și coapsă. La băieți, spuneam că se poate vedea adesea o umflătură în scrot. Asta înseamnă că fetele sunt scutite de această problemă? Nu chiar. Deși fetele nu au testicule, ele au un canal inghinal - deci pot avea și ele hernii.

Aproximativ 3-5% dintre copiii sănătoși, la termen, se nasc cu o hernie inghinală. La sugarii prematuri, incidența este substanțial crescută - până la 30%!

Operatia de hernie inghinala la copil

Din pacate sunt situatii cand medicul recomanda operatia de hernie inghinala la copil.
Daca  in sacul herniar se simt organele abdominale coborate sau daca hernia nu e reductibila,  medicul chirurg va opera pacientul imediat pentru ca exista riscul necrozarii.

La bebelusii care au acul herniar fara continut sau plin de lichid, interventia chirurgincala se face in jurul varstei de 1 an pentru ca dupa aceasta varsta sa se inchida spontan canalul peritoneo-labiar sunt egale cu zero.

Iata care sunt riscurile si experinte ale multor mamici care si-au operat copilul de hernie inghinala.

autor: Desprecopii.com,
Material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte: WebMD si Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII