Antibioticele și alăptarea: care sunt permise si care nu

Antibioticele si alaptarea -  care sunt permise si care nu

Antibioticele și alăptarea: care sunt permise si care nu

Dacă iti alăptezi bebelusului - vrei desigur să știi dacă antibioticele sunt medicamente care pot afecta bebelusul și calitatea laptelui matern. Vestea buna este ca utilizarea antibioticelor nu necesită, în general, suspendarea sau încetarea alăptării!

Antibioticele sunt, în general, prescrise mai rar decât în ​​trecut, pentru ca afecteaza rezistenta la bacterii pe termen lung. De asemeni, antibioticele nu sunt eficiente în condiții virale, cum ar fi majoritatea răcelilor. Cu toate acestea, există momente în care utilizarea lor este foarte importantă.  De pilda - in tratarea mastitei in timpul perioadei de alaptare.

- vei citi:
Antibioticele și alăptarea
Antibiotice care pot fi luate în timpul alăptării
Antibiotice intra-venoase

Antibioticele și alăptarea

Alegerea antibioticului pentru tratarea oricărei afecțiuni depinde în primul rând de organismul care poate provoca simptomele, luând în considerare orice alergie anterioară, de ex. erupție cutanată ca răspuns la penicilină.

Majoritatea antibioticelor folosite in timpul alaptarii pot duce la apariția diareei la sugar. Unii sugari au doar dureri de burtă sau colici. Aceste efecte nu sunt semnificative clinic și nu necesită tratament. Beneficiile alăptării continue depășește neplăcerile temporare. In timpul alaptarii - antibioticele pot trata in siguranta mastita.

În teorie, expunerea la antibiotice poate sensibiliza copilul la doze ulterioare, de ex. alergie la penicilină, dar acest lucru este extrem de rar. Dozele mari de antibiotice pot încuraja creșterea excesivă a aftelor (candida) la mamă prin uciderea tuturor bacteriilor intestinale naturale. Multe femei consideră că administrarea de suplimente de probiotice cu acidophilus sau iaurt viu este benefică pentru a remedia echilibrul. Iar - laptele matern conține toți factorii biologici necesari pentru a vindeca intestinul bebelușului.

Următoarele antibiotice pot fi luate în siguranță în timpul alăptării:

Amoxicilină
Azitromicină
Cefaclor
Cefuroximă
Cefalexină
Cefradină
Claritromicină
Co-amoxiclav
Co-fluampicil, Flucloxacilină + Ampicilină
Eritromicină
Flucloxacilină
Penicilina V, fenoximetil penicilina
Trimetoprim
 

Antibiotice intra-venoase și alăptarea

Unele antibiotice, de ex. Gentamicina sau Meropenem, sunt administrate intravenos deoarece sunt slab absorbite din intestin. Prin urmare, este puțin probabil ca orice medicament care trece în laptele matern să fie absorbit în cantități suficiente de către copil și nu este nevoie de încetarea alăptării din motive de siguranță. Cu toate acestea, este posibil ca mama să nu se simtă suficient de bine pentru a alăpta sau poate avea nevoie ca bebelușul să fie îngrijit de un alt adult și să fie adus la ea pentru hrănire.

Tetraciclina și alăptarea

Se credea în trecut că antibioticele cu Tetraciclină sunt contraindicate în alăptare, deoarece ar putea păta dinții sugarului (chiar dacă nu ar fi apărut). În tratamente scurte (mai puțin de o lună), acest lucru pare să nu fie o problemă, deoarece medicamentul formează un complex cu calciu din lapte și nu este absorbit de copil. Tratamentele lungi, de ex. pentru acnee, trebuie evitate ori de câte ori este posibil in timpul alaptarii.

Medicamentele din această familie sunt:

Tetraciclina
Oxitetraciclina
Minociclina
Doxiciclina
Lymeciclina
Metronidazol

S-a spus că metronidazolul conferă un gust neplăcut laptelui și îl determină pe bebeluș să-l respingă. Nu s-a putut urmări cercetarea originală care a sugerat acest lucru sau cine a gustat laptele și a făcut această concluzie. Bebelușii nu par a fi preocupați de variația frecventă a gustului laptelui matern care apare în mod natural. Ocazional poate modifica culoarea laptelui. În SUA se folosesc doze unice de 2g și alăptarea este întreruptă temporar. În Marea Britanie se utilizează doze de 200-400 de miligrame de trei ori pe zi și alăptarea poate continua. Utilizarea intra-venoasă nu pare să prezinte dificultăți în lactație.

Concentrația în lapte după o doză orală de 400 de miligrame de trei ori pe zi a produs niveluri de lapte de 15,52 μg / ml și 200 de miligrame de trei ori pe zi, o doză echivalentă cu sugarul de 3 miligrame / kg / zi, comparativ cu doza de 22,5 miligrame / kg / zi administrată terapeutic pentru copii. Consumul crescut de usturoi (de către mamă) maschează gustul Metronidazolului.

Alte antibiotice și alăptarea

Ciprofloxacina poate provoca probleme la articulațiile animalelor tinere expuse la aceasta. Relevanța pentru alăptare este necunoscută și este puțin probabil ca tratamentele materne scurte să pună probleme; alte antibiotice sunt de preferat de ex. trimetoprim sau nitrofurantoină ca primă linie pentru infecția simplă a tractului urinar.

Nitrofurantoina - numai cantități mici sunt excretate în laptele matern, dar poate provoca hemoliză la sugarii cu deficit de G6PD (o afecțiune relativ rară care implică deficit enzimatic). Poate colora urina, lacrimile și laptele matern. Acest lucru nu este semnificativ.

Vancomicina și teicoplanina sunt utilizate pentru tratarea stafilococului auriu rezistent multiplu (MRSA). Efectele secundare ale acestor medicamente sunt potențial severe și utilizarea lor necesită analize de sânge, teste ale funcției renale și hepatice. Utilizarea pentru tratarea MRSA este dată în general de absorbția intra-venoasă și intra-musculară. British National Formulary (BNF) afirmă că absorbția orală este slabă, dar există puține informații despre utilizarea în alăptare și studiile privind transferul de lapte.

Clindamicina este disponibilă sub formă de tablete și gel vaginal. Comprimatele au produs rareori colici asociate cu antibiotice la bebelușii alăptați (un caz raportat), iar bebelușii expuși trebuie să fie observați pentru cazuri de sânge în scaun. Este puțin probabil ca aplicarea vaginală să producă efecte adverse la copii, deși 30% este absorbit în lapte.

Agenți antibacterieni topici

Nu există dovezi că unguentele, cremele și gelurile antiinfecțioase topice sunt suficient absorbite pentru a trece în laptele matern. Dacă sunt aplicate pe mamelon, orice produs vizibil trebuie șters cu ușurință înainte de alăptare.

Acid fusidic
Mupirocin

Datele prezentate aici sunt destinate să ofere unele informații imediate, dar nu pot înlocui sfatul medicilor.

► Citeste si Mastita si blocarea ductelor sanului: simptome, tratament si prevenire

Paracetamolul si alaptarea

Pot sa iau paracetamol in timpul alaptarii? Ne intreaba unele mamici pe pagina de intrebari de la Desprecopii.

Mai intai de toate trebuie sa cereti sfatul medicului inainte de a lua paracetamol daca copilul s-a nascut devreme (prematur), a avut o greutate mica la nastere sau are o afectiune medicala.

Citeste mai departe articolul complet <<AICI>>  

Ghid de alaptare

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI

➡️  Aplicația de alăptare a bebelușului - o găsești aici:

aplicatie de alaptare

🔸 În Google Play aici:
Alăptarea Bebelușului

🔸 În Apple Store aici:
Alăptarea Bebelușului

Alte informații de suport in alaptare

GREȘELI IN ALĂPTAREA BEBELUȘULUI. Dacă începi alăptarea sau ai probleme în alăptare - evită aceste greșeli dragă mami: GHID
 

 Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Bibliografie:
British National Formulary, Pharmaceutical Press, London
Hale T, Ilett KF, 2002, Drug Therapy and Breastfeeding, Parthenon, London
Hale T. W Medications in Mothers Milk
Hale T. 1999, Clinical Therapy in Breastfeeding Patients (1st Edition); Pharmasoft, Texas
Jones W Breastfeeding and Medication 2nd Routledge 2018
Merewood A, Philipp BL, 2001, Breastfeeding Conditions and Diseases (1st Edition), Pharmasoft, Texas; (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII