Bebelușul la 3 luni și atașamentul parental - introducere în lumea bebelușilor fericiți

Bebelusul la 3 luni si atasamentul parental - introducere in lumea bebelusilor fericiti

Bebelușul la 3 luni și atașamentul parental - introducere în lumea bebelușilor fericiți

Cand bebelusului ajunge la varsta de 3 luni, legatura profunda dintre mami/tati si bebe este deja consolidata. La fel si rutina de ingrijire si hranire. Probabil că îl alaptezi cu cel mai mare drag - și chiar dacă sunt probleme uneori, visezi să îl alaptezi până când el îți va spune... "Mami, gata... că râd colegii de grădiniță de mine."

Crezi că satisfacerea constantă și imediată a nevoilor este prioritatea ta și nu poți să îl lași nici un minut să plângă? Îți petreci timpul activ - îl schimbi, îl pui la somn, ești atenta la programul său de alăptare?

Ei bine, dragă mami și dragă tati  - bine ați venit în categoria parentingului de atasament  - care are rolul de a clădi cea mai puternică legătură între mamă, tată și bebeluș - clădind cea mai puternică temelie pentru o relație stabilă mai târziu în viață. Și te felicităm pentru asta.

- vei citi:
Nu poți să îl lași nici un minut pe bebe să plângă?
Parentingul de atașament
Iată la ce te poți aștepta la un copil de 3 luni
Despre somnul bebelusului
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Nu poți să îl lași nici un minut pe bebe să plângă?

Cand bebelusul ajunge la minunata si frageda varsta de 3 luni - probabil că îl alaptezi cu cel mai mare drag - și chiar dacă sunt probleme uneori, visezi să îl alaptezi până când el îți va spune... "Mami, gata... că râd colegii de grădiniță de mine." Rutina de dragoste si ingrijire este deja functionala.

Crezi că satisfacerea constantă și imediată a nevoilor este prioritatea ta și nu poți să îl lași nici un minut să plângă? Îți petreci timpul activ - îl schimbi, îl pui la somn, ești atenta la programul său de alăptare?

Atașamentul parental

Ai un pui mic și drag în viața ta. Este sufletul tău. Îl ții pe bebe în brațe și stai lipită de el noaptea pentru că bebe doarme cu tine (co-sleeping). Ești în acest timp special al vieții tale când fericirea ta depinde de acest bebe mic și de a fi cât mai aproape de el.

Atașamentul parental se concentrează pe conexiunea pozitiva si extraordinara pe care părinții o pot dezvolta cu copiii lor. Această conexiune speciala este privită ca modalitatea ideală de a crește copii siguri, independenți și empatici. Susțînătorii acestei filozofii parentale includ binecunoscutul medic pediatru american William Sears, MD. Ei susțin că un atașament sigur și de încredere față de părinți în copilărie formează baza pentru relații sigure și independență ca adulți.

Citeste si: Parenting-ul atasat - intre dogma si realitate

Un astfel de parenting are cel puțin trei funcții:

Oferă un sentiment de siguranță și securitate;

Reglează emoțiile prin calmarea copilului, crearea bucuriei și sprijinirea copilului;

Oferă o bază sigură de unde să explorezi.

Ei bine, dragă mami și dragă tati  - bine ați venit în categoria atașamentului de parenting  - care are rolul de a clădi cea mai puternică legătură între mamă, tată și bebeluș - clădind cea mai puternică temelie pentru o relație stabilă mai târziu în viață. Și te felicităm pentru asta.

E însă posibil să îți placă doar anumite aspecte ale parentingului de atașament - nu și altele. E posibil că unele principii ale ecestui gen - un pic cocolositor  - de parenting să nu se potrivească perfect cu stilul tău de viață, personalitate, realitatea și dinamică zilnică a casei tale. Sau poate chiar bebelușul vrea mai multă libertate...

Dar, filozofia care susține parentingul de atașament - conformă căreia bebelușii se dezvoltă echilibrat emoțional atunci când primesc în mod constant atenție și îngrijire de calitate - este destul de intuitivă și ușor de adaptat. Bebelușii se simt iubiți și cresc sănătos și fericiți.

Pornind de la această premiză - nu contează prea mult dacă schimbi purtatul în brațe cu plimbarea în cărucior, sânul cu binebonul, dormitul în același pat cu statul în aceeași camera cu bebe. Este important să adopți stilul de parenting de atașament într-o variantă optimă pentru familia ta. Ceea ce funcționează pentru ține și bebelușul tău este întotdeauna cea mai bună variantă.

Vârsta de trei luni marchează un moment interesant în timp ce se termină cel „de-al patrulea trimestru” împreună cu copilul tău. Bebelușul tău va căpăta o nouă înfățișare și va dobândi o mulțime de abilități interesante în această lună, cum ar fi descoperirea mâinilor.

Iată la ce te poți aștepta la un copil de 3 luni:

La 3 luni, bebelușul poate începe să doarmă toată noaptea, ceea ce înseamnă că s-ar putea să te bazezi pe perioade mai lungi de somn (în sfârșit!).
Nu pune niciodată un copil într-un scaun de mașînă într-un coș de magazin alimentar, mai ales oriunde în apropierea mânerelor, deoarece s-ar putea răsturna accidental și să rănească grav copilul.
Dacă bebelușul tău este un fan al suptului degetelor, nu există niciun motiv să-ți faci griji acum.
AAP recomandă să continui să împarți camera cu bebelușul până la vârsta de 6 luni, chiar dacă dorm mai mult noaptea.

► Citeste si Cand bebelușul este agitat și nervos: 5 modalități de a-l calma

Despre somnul bebelusului - si mai multa informatie:

 O mamica ne impartaseste un truc genial de adormire si calmare a bebelusului
Co-sleeping sau cand bebe doarme in acelasi pat cu parintii: 7 mituri si multe adevaruri
4 produse ce stimuleaza somnul - pe care fiecare bebelus le apreciaza
10 semnale ca e timpul sa inveti bebelusul sa isi corecteze somnul
Bebelusul nou-nascut nu doarme suficient si este agitat: 9 sfaturi care pot shimba situatia
►si mai multe la sectiunea: SOMNUL BEBELUSULUI

 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 referinte
The Attachment Parenting Book : A Commonsense Guide to Understanding and Nurturing Your Baby Paperback – August 7, 2024
by Martha Sears RN  (Author), William Sears MD FRCP (Author)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII