Morfologia fetală: ce este, de ce se face și cand se face - sfatul medicului

Morfologia fetala: ce este, de ce se face si cand se face - sfatul medicului

Morfologia fetală: ce este, de ce se face și cand se face - sfatul medicului

Morfologia fetală reprezintă o evaluare ecografică detailata a fătului. In general, femeile insarcinate din Romania sunt sfatuite sa faca trei morfologii fetale - desi in tarile occidentale se face in general doar o singura morfologie fetala, la recomandarea expresa a medicului.

Morfologia de trimestrul I, între 11-14 săptămâni, Morfologia de trimestrul II, între 20-24 săptămâni si Morfologia de trimestrul III, între 30-32 săptămâni.

veti citi
Ce este morfologia fetală?
In plus, se verifică
Când se face morfologia fetală?

 

Ce este morfologia fetală?

Morfologia fetală reprezintă o evaluare ecografică detailata a fătului.

Cuvântul morfologie provine din limba greacă de la cuvântul “morphos” care înseamnă formă. Asadar - morfologia presupune studiul formei. Cu ocazia acestei investigații medicul, cel mai adesea specialist în medicină materno-fetală, studiază sistematic dezvoltarea structurilor și organelor fetale: cap, față, membre, plămâni, inima, rinichi, stomac, coloana, etc, asigurându-se că acestea sunt conforme cu normele pentru vârsta de sarcină, atât din punct de vedere biometric (ca măsuratoare), cât și din punct de vedere morfologic (ca și aspect).

Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului ca de exemplu: malformații ale capului, ale feței, lipsa unor membre, defecte cardiace, defecte renale sau, și mai grav, existența mai multor defecte structurale care se pot grupa descriind un sindrom plurimalformativ.

In plus, se verifică

Pe lângă existența sau absența defectelor structurale, morfologia fetală presupune evaluarea stării de bine a fătului prin:

- analiza creșterii fetale,
- a lichidului amniotic,
- a placentei,
- a colului uterin
- evaluarea Doppler a vaselor fetale și materne (artera ombilicală care aduce sânge cu nutrienți de la mamă către făt, artera cerebrală medie care irigă o mare parte din creierul fetal, arterele uterine care evaluează funcția placentară).

Pentru medicul sau specialistul care efectueaza aceasta ecografie amanuntita  - este practic o muncă de minuțioasă și consumatoare de timp, cu atât mai mult cu cât, adesea, poziția fătului sau a placentei îngreunează vizualizarea. Desigur, cel mai important lucru este experiența medicului care efectuează ecografia. Părerea populară este că ecograful, adică mașinăria, este cea care furnizează diagnosticul, cea care face treaba, însă acesta este doar instrumentul pe care un medic cu vastă experiență îl folosește pentru a verifica sanatatea bebelușului.

Când se face morfologia fetală?

morfologie fetala sarcina

Morfologia se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni de sarcina.

Destul de des, in Romania se vorbește despre trei morfologii fetale:

Morfologia de trimestrul I, între 11-14 săptămâni,

Citeste experienta unei mamici aici Ecografia morfofetală de trimestrul 1 - jurnal de sarcină

Morfologia de trimestrul II, între 20-24 săptămâni. La aceasta morfologie poti afla daca e fetita sau baietel

Citeste experienta unei mamici aici Morfologia de trimestrul 2 - jurnal de sarcină

Morfologia de trimestrul III, între 30-32 săptămâni.

Citeste experientele unor mamici aici

Morfologia de trimestrul 3: suntem in grafic - jurnal de sarcina

Morfologia din trimestrul III de sarcina. Bebe ma astepta cu manutele la fata dar cu capusorul deja in jos, pregatit de nastere- jurnal de sarcina

Am facut morfologia din trimestrul 3 săptămâna 30 - jurnal de sarcină

► Citeste in continuare 3 termeni pe care ii poți auzi la morfologia fetală care te pot speria: iată ce trebuie să știi - sfatul medicului


Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii
Realizat cu sprijinul dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal,  Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2024

referinte: https://americanpregnancy.org

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII